Hollywood usulü medya dersi

Oscar yarışı iyice kızışmışken, filmler de art arda gösterime girmeye devam ediyor. ‘Altın Küre’den eli boş dönerek yarıştaki yerini ‘Revenant’a bırakan ‘Spotlight’, Hollywood usulü medya dersine soyunuyor. Cem Yılmaz’ın kendini Yüksel Aksu’ya teslim ettiği komedi ‘İftarlık Gazoz’ ise haftanın yerli film seçeneği.

Haberin Devamı

Hollywood usulü medya dersi

SPOTLIGHT ***
YÖNETMEN: Tom McCarthy
OYUNCULAR: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber 2016-ABD-128’
BİYOGRAFİ, DRAM, TARİH

“The Station Agent/Hayatın İçinden” ile başladığı yönetmenlik kariyerini “Win Win/Kazananlar Kulübü” ve “The Cobbler/Şans Ayağıma Geldi” gibi ortalama bağımsızlarla sürdüren Amerikalı aktör Tom McCarthy’nin gerçek olaylara dayanarak yazdığı ve yönettiği “Spotlight”, bir sürpriz olmazsa En İyi Film Oscar’ının bu yılki sahibi. Yıl ortasından beri ödül sezonunun en güçlü adayı olarak anılan ve Boston, Los Angeles ve Washington gibi saygın eleştirmen birlikleri tarafından yılın filmi seçilerek elini güçlendiren film, medya dünyasının kulisine sokuyor bizi. Taciz olayıyla gündeme gelen bir kilisenin kendini aklamaya çalışmasını ve bu tacizi aydınlatmaya çalışan Boston Globe gazetesi yazarlarının habercilik mücadelesini izleyeceğimiz “Spotlight”, Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci ve Brian d’Arcy James’ten oluşan kadrosuyla da çok konuşuluyor.

Haberin Devamı

SAVAŞ SUÇU TEMİZLENMEZ
YALAN LABİRENTİ(LABYRINTH OF LIES) ***
YÖNETMEN: Giulio Ricciarelli
OYUNCULAR: Alexander Fehling, André Szymanski, Friederike Becht
2015-ALMANYA-124’
DRAM, TARİH

İtalyan asıllı Alman oyuncu Giulio Ricciarrelli’nin ilk kez kamera arkasına geçtiği ve yaşanmış olaylara dayanan “Labyrinth of Lies”, seyirciyi 1958 yılının savaş sonrası Frankfurt’una götürüyor ve idealist genç avukat Johann Radmann’ın Auschwitz Kampı’nda bir çok insanın ölümüne neden olmuş savaş suçlularının peşine düşmesini anlatıyor. Altın Küre’de Almanya adına yarışan filmin Nazi rejimini konu alan filmlerin klişelerine düştüğü ve orijinal bir bakış yaklayamadığı aldığı eleştiriler arasında. Filmin başrolünde ise, Alman sinemasının uluslararası yüzlerinden Alexander Fehling var.

GÜVENLİ OLMAYAN SULARDA
ZOR SAATLER(THE FINEST HOURS) *
YÖNETMEN: Craig Gillespie
OYUNCULAR: Chris Pine, Holliday Grainger, Casey Affleck, Eric Bana
2016-ABD-117’
AKSİYON, GERİLİM

Haberin Devamı

Hollywood, karada ve hatta uzaydaki aksiyon hikâyelerini iyice tüketmiş olmalı ki, şansını bu kez denizin güvenli olmayan sularında deniyor. “Denizin Ortasında”dan sonar bu ayın ikinci deniz felaketi filmi olarak karşımıza çıkan “Zor Saatler”, sahil güvenlik tarihindeki en büyük gemi kurtarma operasyonunu beyazperdede yeniden canlandırıyor. 1952’de geçen hikaye, Boston’a bağlı SS Pendleton T-2 petrol tankerinin ikiye ayrılmasını ve geride kalan bir avuç mürettebatın yetersiz donanıma sahip, tahtadan yapılmış bir cankurtaran botunun yardımıyla kurtarılmasını anlatıyor. Yeni nesil “Star Trek”in Kaptan Kirk’ü Chris Pine’ın yakışıklılığından taviz vermediği bu felaket filminin tek artısı, en son “Startellar”da izlediğimiz, kuşağının en iyi aktörlerinden Casey Affleck’in varlığı.

Haberin Devamı

İFTARLIK KOMEDİ
İFTARLIK GAZOZ **
YÖNETMEN: Yüksel Aksu
OYUNCULAR: Cem Yılmaz, Berat Efe Parlar, Ümmü Putgül
2015-Türkiye
KOMEDİ, DRAM

Cem Yılmaz’ı kendi yazıp yönettiği filmler dışında görmek şaşırtıcı oluyor tabii. Özellikle komedi anlayışı kendisinden çok farklı Yüksel Aksu’yla çalışmış olması “İftarlık Gazoz”a merakımızı artırmıyor değil. Film, Ege kasabalarından birinde ailesiyle yaşayan, 5. sınıfı yeni bitirmiş Adem adlı bir çocuğun yaşadıkları üzerinden 70’ler Türkiye’sinin trajikomik hikâyesini anlatıyor.

YILDIZ TABLOSU

Büyük Açık (The Big Short) ****
Creed: Efsanenin Doğuşu ****
Çılgın İhtiyar (Dirty Grandpa) **
Düğün Dernek 2: Sünnet *
Delibal *
Diriliş (The Revenant) ****
Gençlik (Youth) ****
Joy **
Kardeşim Benim *
Karlar Kralı Norm (Norm of the North) *
Kocan Kadar Konuş: Diriliş *
Köstebekgiller 2: Gölgenin Tılsımı *
Son Efsane (The Program) **
The Hateful Eight *****

Yazarın Tüm Yazıları