Paylaş
Hepimiz, vücut sağlığımızı ve kilomuzu koruyan besin değeri yüksek gıdalar seçerek olabildiğince doğal beslenmeye çalışıyoruz. Ancak besin tablosunu incelediğimizde yaptığımız bazı seçimlerin o kadar da sağlıklı olmadığının farkına varabiliyoruz. İşte kulağa sağlıklı gibi gelen ama aslında olmayan bazı yiyecekler ve alternatifleri
Yağ deposu: Yumurta salatası
Evet, salata sağlıklı bir seçim gibi gelebilir ancak bu salata hariç. Yumurta, peynir gibi malzemeler yüksek sodyum içeriği ile bu salatayı sağlıktan biraz uzaklaştırıyor. Daha kremalı sosundan bahsetmedim bile. Bazı restoranlarda bu salata 20 gramdan fazla yağ içeriyor. Çoğu da doymuş yağ!
Alternatifi: Yeşil salata
Salatayı ister dışarda spariş ediyor, ister evde yapıyor olun, koyu yeşil yapraklı sebzeleri tercih edin. Salatayı, biraz avokado, 80 – 90 gram yağsız hindi veya tavuk ile hazırlayın. Salatanızı basitçe limon, sirke, zeytinyağı sosu ile tatlandırın. Ayrıca evde kendinize avokado sos hazırlayabilirsiniz. Ancak bu sosu hazırlayacaksanız salatanın içindeki dilimlenmiş avokadoyu çıkarın. Hem zeytinyağı hem de avokado tekli doymamış yağlar ve omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Bu yağ asitleri vücudun taze sebzelerdeki karotenleri daha iyi emmesine yardımcı olur.
Yağ deposu: Kremalı çorbalar
Sebze çorbası her zaman sağlıklı bir tercihtir. Kremalı olmadığı sürece tabii. Evet bir kase kremalı brokoli çorbası kulağa iyi bir fikir gibi gelebilir ancak besin değerlerine bakarsanız fikriniz değişebilir. Bir kase kremalı sebze çorbası günlük önerilen yağ oranının yüzde 20’sinden fazlasını ve günlük önerilen sodyum miktarının neredeyse yüzde 50’sini içerebilir. Ayrıca kremalı çorbalar tam yağlı süt, krema veya tereyağından yapıldığı için yağın çoğu doymuş yağ cinsindedir.
Alternatif: Et/tavuk suyuna çorbalar
Sebzelerinizi düşük sodyumlu et/tavuk sularıyla pişirmeyi deneyin. Kuru fasulye ve kıvırcık karalahana, domates ve patlıcan çorbası gibi hem lif zengini hem sağlıklı alternatifler deneyebilirsiniz. Çorbanızı biraz daha zengin seviyorsanız tavukgöğsü veya balkabağı ekleyebilirsiniz. Eğer kremasız çorbadan başka çorba sevmiyorsanız balkabağı veya tatlı patates dilimlerini blender’dan geçirerek doymuş yağ kullanmadan yoğun kıvamlı bir baz elde edebilirsiniz. Çorbanızı ceviz veya dilimlenmiş avokado ile süsleyerek kötü kolesterolünüzün düşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yağ deposu: Kepekli muffin
Buğday kepeği aslında iyi bir lif kaynağı olduğundan faydalı değil mi? Evet faydalıdır ancak pastane, kahveci, kafe veya fırınlardan aldığınız kepekli muffin/keklerin çoğu bir öğününüzün kalorisine denk gelecek kadar kalori, yağ ve şeker deposudur. Bu da diyet düşmanı yapmaktadır.
Alternatif: ‘Steel cut’ yulaf
Türkçede bir karşılığı olmayan, ‘steel cut’ denilen yulaflar tam yulaf tanesinin birkaç parçaya ayrılmasından elde ediliyor. Daha az işlem görmüş olan ‘steel cut’ yulaf ile güne iyi bir lif kaynağı ile başlamış olursunuz. İçine parçalanmış ceviz (omega-3 zengini), tatlandırılmamış hindistancevizi ve antioksidan zengini kırmızı orman meyvelerinden ekleyebilirsiniz. Tüm yulaflar çözülebilir lif bakımından oldukça zengin olduğundan kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilirler. ‘Steel cut’ yulafı pişirmek, yulaf ezmesine göre daha uzun sürer ancak yine de daha az işlem görmüş bir ürün olarak tercih edebilirsiniz.
Yağ deposu: Sebze cipsleri
Hepimiz patates cipslerinin doymuş trans yağ ile sodyum deposu olduğu için diyet düşmanı olduğunu biliyoruz. Bu yüzden canınız kıtır bir şeyler istediğinde sebze cipslerine yöneliyorsunuz değil mi? Sizce bu daha iyi bir seçim mi? Hayır değil. Sebzeden yapıldığı söylenen piyasadaki sebze cipsleri çok az sebzeden yapılıyor, çoğu patates nişastası. Sadece dilimlenmiş kök sebzelerden yapıldığı söylenen cipslere de dikkat edin. Çoğu kızarmış ve fazla tuzlanmış!
Alternatif: Taze sebze
Şaşırmadınız değil mi? Sağlıklı atıştırmalık istediğinde çok az kişi vitamin ve lif zengini taze sebzeleri tercih ediyor. İştahınızı salatalık, havuç, brokoli, taze fasulye ve biber gibi kıtır sebzelerle bastırın. Bu sebzeleri iki yemek kaşığı humustan oluşan sosunuza batırarak daha iyi yerlere varabilirsiniz. Bu şekilde lifi, yağsız bitkisel proteinle buluşturmuş olacaksınız. Daha tatlı bir şeyler hazırlamak istiyorsanız elma dilimlerini 2 yemek kaşığı badem ezmesi ile deneyin.
Yağ deposu: Dondurulmuş yoğurt
Elbette ki dondurulmuş yoğurtlar tam yağlı bir dondurmaya göre biraz daha iyi bir alternatiftir. Öncü bir dondurulmuş yoğurt markasının porsiyon yoğurdunda 170 kalori ve 5 gram yağ vardır. Dondurmada ise 250 kalori ve 17 gram yağ. Ancak dondurulmuş yoğurtlar söylendiği kadar doğal ürünler değil. Önemli olan porsiyon kontrolü ve üzerine eklettiğiniz malzemeler. Dondurma ve dondurulmuş yoğurdun ideal porsiyonu yaklaşık 80 gram civarı olmalıdır. Bu miktar başta az gibi gelebilir. Çoğu insan genellikle önerilen porsiyon büyüklüğünü aşar ve çok daha fazlasını yer.
Alternatif: Süzme yoğurt
Canınız soğuk ve kremalı bir şeyler çektiğinde düşük yağlı süzme yoğurda taze orman meyveleri ve biraz bal eklemeyi deneyin. Süzme yoğurt kalsiyum ve protein zengini olup ekstra şeker olmadan canınızın çektiği o kremamsı yoğun kıvamı size sunar. Biraz daha zenginleştirmek için parçalanmış badem de ekleyebilirsiniz. Badem hem magnezyum ve potasyum zenginidir hem de tekli doymamış yağ oranı yüksektir.
‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün saat 19:30’da D-Smart 20. kanal Maxsmart Premium HD’de yayınlanmaktadır.”
Paylaş