Paylaş
SEBZE & MEYVE
Kırmızıbiber: Kırmızıbiberde portakalda olduğundan daha çok C vitamini var. Kırmızıbiber, yeşil biberin olgunlaşmış halidir ve olgunlaştıkça besin değeri kalitesi de değişir. C vitamini hakkındaki veriler çok net tanımlanmış olmasa da bu vitamini vücudumuz kendi üretmediği için oldukça önemli olduğunu biliyoruz.
Mantar & brokoli: Brokoliyle ikili olduğu zaman mantar, solunum sistemi sağlığına oldukça faydalıdır.
Yeşil yapraklılar: Yeşil yapraklılar nitrik okside dönüşür. Ispanağı çiğnediğimiz zaman dilimizin mikrobiyomu, nitratı ıspanakla birlikte yutup midemizin sindirebileceği bir forma dönüştürür ve sonrasında vücut nitrik oksidi emer. Nitrik oksit kandaki besin maddeleri ve oksijenin bütün vücudu dolaşmasını sağladığı için genel sağlık durumu açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda kan basıncının düşmesine de yardımcı olur – yani bağışıklık sistemini güçlü tutup COVID’i uzak tutacak tüm önemli şeylere katkısı vardır. Ispanak, pazı, brokoli, karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeleri alışveriş listenize ekleyin.
GÜNLÜK ÜRÜNLER
Peynir: Harika bir D vitamini kaynağıdır. Gouda, çedar ve brie peynirlerini tavsiye ederim. Ölçülü yemeniz önemli, ancak peynirden birkaç ısırık almak size günlük ürün ihtiyacınızın yüzde 2’si kadar ekstra D vitamini sağlayabilir. Aynı zamanda sizi tok tutacak harika bir atıştırmalıktır.
Kefir ve yoğurt, probiyotik gıda olarak kullanılır. 1 su bardağı 1.4 miligram çinko içerir.
Yumurta sarısı çinko deposudur. 1 yumurta sarısı 0.55 miligram çinko içerir.
TAKVİYELER
Gıdalardan yeteri kadar destek alamadığınızı düşünüyorsanız o zaman içmeniz gereken takviyeler:
- 1200 IU D vitamini veya 1 yemek kaşığı balıkyağı
- C vitamini 1000 mg
- Çinko 8-11 mg
İÇECEKLER
Vişne suyu: İyi bir uyku için vişne alıp evde vişne suyu hazırlayabilirsiniz.
ET VE DENİZ ÜRÜNLERİ
Somon: Araştırmalara göre doğal ortamındaki bir somonda çiftlik somonuna oranla daha fazla D vitamini var. Çalışmaların gösterdiği üzere D vitamini eksikliği yaşayan kişilerin COVID-19 riski daha yüksek, aynı zamanda eğer virüsü alırlarsa maalesef kötü sonuçlarla karşılaşma oranları da artıyor...
Yağlı balıklardan tuna veya orkinosu da tercih edebilirsiniz. İstiridyeler de en iyi çinko kaynaklarındandır.
- Mutlaka proteine ihtiyacınız var, o yüzden et almadan marketten çıkmayın. Dengeli ve sağlıklı yerseniz kırmızı et yararlı bir çinko kaynağı da olabilir. Dana ve kuzu etini tercih etmelisiniz.
KURUYEMİŞLER - BAKLAGİLLER
- Kuruyemişler omega 3 kaynağı ve lif açısından zengin, bağışıklığı destekliyor. En fazla cevizde mevcut.
- Baklagiller özellikle lif yönünden zengin ve kan şekerimizi regüle etmek açısından önemli. Fasulye, barbunya ve maş fasulyesi hem iyi bir çinko kaynağı hem de sağlıklı bitkisel protein deposudur. Nohut tokluğu arttırır ve kilo kaybına yardımcı olur. Sindirim sistemini hızlıca hareket ettirerek sindirimi de iyileştirir. Ayrıca çinko içerir.
COVID-19 ile ilgili tüm gelişmelere ve güncel bilgilere Dr. Öz ve Ekibi YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.
Paylaş