Telefonum beni dinliyor ama anlamıyor

Kendi aramızda “Hayatta geç öğrenilen şeyler” başlıklı bir Reddit yazısını konuştuk diye telefonum bana günlerce aralıksız kişisel gelişim sitesi, kitap satıcısı önerdi. Ben demiyorum ki beni dinleme. Ama dinlediğin kişiyi de biraz tanı artık gözünü sevdiğim!

Haberin Devamı

Bir yerden konu açıldı. Reddit’te (ABD merkezli bir forum sitesi) bir tane “Geç öğrenilen, herkesin bildiği şeyler” başlığı açılmış. Bunu bir vesileyle açmış ve bazı başlıkların üzerine konuşmuş olduk. İçinde “Hayat hızlı geçiyor ve bu bir yerden sonra biraz da iş, işten geçince fark edilebiliyor” temalı ‘şeyler’ de var, “Midilliler bebek atlar değildir” gibi maddeler de... Görünüşe göre midillinin bebek at olmadığını epey ileri yaşlara kadar bilmeyenler varmış. Aynı şekilde adaların oldukları yerde yüzen kara parçaları olduğunu düşenenlerin sayısı da olması gerekenden çok çıkmış. Arada tabii “Araba sıvılarının sık sık kontrol edilmesi gerekli” gibi günlük ve “Asla kayınpeder ve kayınvalidenizin size taşınmasına izin vermeyin” gibi tavsiyemsi maddeler de var.

Malum ne konudan bahsedersek bir süre sonra telefonda onun reklamıyla karşılaşmamız gerekiyor. Biz de bu hayat tavsiyelerinden, geç öğrenilen şeyler konularından geyik seviyesinde de olsa bahsettiğimiz için cihaz benim bu tip tavsiyelere çok düşkün olduğum, çılgınca ihtiyaç duyduğum yanılgısına kapılmış. Bana her yerden “Hayatınızı değiştirecek 10 tavsiye”, “Bu 20 şeyi bugüne kadar öğrenmediğinize pişman olacaksınız”, “Bu 14 şeyi bile mi bilmiyorsunuz? Boşa yaşıyorsunuz” gibi reklamlar çıkarmaya başladı. Bir noktada insan merakından değil, sinir basmasından tıklıyor bu linklere.
Telefonum beni dinliyor ama anlamıyor

Haberin Devamı

Size iyi gelecekse...

Tıklayınca da artık vur patlasın çal oynasın! Bir Reddit’linin eğlenip arada da “Gençler, arabanın yağını unutmayın” tadındaki şapşikli ama işlevsel önerilerine, bir de telefonumun beni savurduğu yerli milli girişimcilik sitesinin tavsiyelerine bakın: “Hayır demeyi öğrenin, eğlendiğiniz bir işte çalışın, sadece para için çalışmayın, öğrenmeyi asla bırakmayın, hayatın yanınızdan geçip gitmesine izin vermeyin, kendinize iyi bakın, teknolojinin esiri olmayın…”

Hayır demeyi öğrenelim de daha ben telefonumun bana önerdiği reklama beş kere üst üste tıklamamayı beceremiyorum, bunu geçiniz. Eğlendiğiniz işte çalışın sana bana tavsiye değil zaten. Ananızdan babanızdan şirket ya da gönlünden geçen şirketi kuracak para kalmadıysa eğlenerek çalışacak insan siz değilsiniz. Onu ilgilisi dert etsin, “Eğleniyor muyum, eğlenmiyor muyum, ya eğlenemezsem”
o dert etsin.

Haberin Devamı

“Sadece para için çalışmayın”ı da geçelim. Size daha iyi gelecekse para için değil, doğalgaz ya da elektrik için çalıştığınızı düşünebilirsiniz.

Kendinize iyi bakın. Bakarız. Sen de çok iyi bak, arayı da açma. Bu nasıl hayat tavsiyesi böyle ya, tren garında vedalaşır gibi!

Teknolojinin esiri olmayın. Burayı da geçtik. Zaten dediğim gibi telefondaki reklamdan gelmişim buraya. Esir olmasam hiç karşılaşmazdık internette ufuk açan tavsiyeler satarak para kazanan adam veya kadın.

Daha böyle neler neler var Instagram önerilerimde, teknoloji eksik olmasın. “Mutluluk bir seçimden ibarettir ve sıkı çalışma gerektirir” diyen var, “Hayat korku değildir” var, “En büyük risk hiç risk almamaktır” var… Var da var.

Haberin Devamı

Telefonumuzun yanında muhabbet çevirdik diye başımıza gelene bak. Telefonum beni dinlesin dinlemesine ama öyle kuru kuruya dinlemesin. Dinlerken tanısın, biraz olsun anlasın da istiyor insan. Tamam, hayat tavsiyesi getirmek zorundaysan, algoritma gereği kişisel gelişim sitesi önermezsen olmaz bir durumdaysan da biraz özen göster. Bu adama bunu vermeyeyim, sonuçta yüz yüze, kulak kulağa bakıyoruz de

Yazarın Tüm Yazıları