Paylaş
Hepimiz merak içindeyiz.
Birşeylerin hazırlandığı apaçık ortada. Baksanıza,hem içerde hem de dışarda öylesine yoğun temaslar yapılıyor ki, birşeylerin hazırlandığı apaçık ortada.
Suriye, Irak ve Kuzey Irak ile ilişkiler öylesine iyileştiriliyor ki, adeta PKK’nın yararlandığı tüm coğrafya çembere alınıyor. Adeta birortak cephe kuruluyor. Suriyebu açıdan kilitülke konumuna giriyor.
Asıl önemli olan, ekim başında ortaya çıkarılacağı söylenen paketin içeriği.
Paketin içinden ne çıkacak?
Herhalde, bir bölümü silahların susması ile ilgili önlemleri kapsayacaktır. Zira herşeyin başında ölümlerin durması geliyor.
Silahlar sustuğu, Dengir Mir Mehmet Fırat’ın dediği gibi “Hep beraber poligon dışına çıkıldığı” bir ortam yaratılabilirse işler kolaylaşabilecek. Terör’ün baskısı kalkınca, çok daha rahat tartışılabilinecek. Çok daha sağlıklı adımlar atılabilinecek. Silahın susması için PKK’nın elini tetikten çekmesi ve çekilmesi gerekiyor. Ancak bu da tek taraflı olmaz. PKK, böyle bir adımı atmak için, Türk güvenlik güçlerinin de operasyonlarını durdurmasını istiyor.
Bu kadarı sağlanabilirse dahi, müthiş bir adım atılmış olacak.
Ardından orta ve uzun vadeli önlemler dizisi gelebilir.
Burada dikkatlerinizi çekmek istediğim bir nokta var.
Kısa vadeli önlemler, parmakların tetikten çekilmesi, silahların susması ve PKK’nın hiç değilse belirli bir oranda terörden uzaklaşmasıyla ilgili olacaksa,orta ve uzun vadeli önlemler daha çok Kürt Sorununu kapsayacak.
İşte işin duyarlı yanı da bu noktadan itibaren ortaya çıkıyor.
Kürt Sorunu hemen böyle bir veya birkaç paketle çözülemez. Uzun yıllar sürecek, sayısız kesinti ve yeniden başlamalarla dolu bir süreç yaşayacağız. Ancak, ekim başında karşımıza çıkacak olan ilk paket, T.C Devletinin bu sorunu nasıl çözmek istediğinin genel çizgilerini içerecektir.
İşte asıl tehlike de bundan sonra başlayabilir.
Bu paketin içi sadece güvenlik unsurlarını içerir, ancak orta-uzun vadeli önlemi kapsamazsa Güneydoğuda büyük bir hayal kırıklığı yaşanacaktır. Kürt kökenli vatandaşlarımızın artık ufak tefek önlemlerle yetinmek istemedikleri ortada. TRT’den yayın, etrafında her türlü kısıtlamanın bulunduğu eğitim, köy ve kişi isimlerinin serbest bırakılması gibi önlemler bu insanları tatmin etmekten çok uzak... Böyle bir olasılık, PKK’ nın ekmeğine yağ sürdürecek ve “İşte yine kandırılıyoruz” propagandasına başlayacak. Sonrasını düşünmek dahi istemiyorum.
İktidar, bu yaklaşımın tam aksine, paketin içini doldursa bu defa muhalefet tarafından topa tutulacak. Ne ülkeyi bölme niyeti, ne de vatan hainliği kalacak.
İşte böylesine tehlikeli bir yoldayız...
Eğer iyi yönetilirse, Türkiye’nin önü açılır.Aksi halde tüm çabalar boşa gider ve doğrusu bu noktaya kadar geldikten sonra da, yazık olur...
* * *
ANLATIN LÜTFEN, FÜZELERE NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
Hayır, artık dünya değişti, Türkiye de değişti.
Bundan 10-15 yıl önce olsa kimselerin sesi çıkmazdı.
“Emredersiniz efendim” derdik ve kabullenirdik.
Bugün ise, açıklama istiyoruz.
Karşımıza gelin ve kamuoyuna, neden Patrİot füzelerine ihtiyacımız olduğunu açıkça anlatın. Bizleri ikna edin.
Türkiye Millet Meclisini de göreve davet ediyoruz.
Lütfen sizlerde soru sorun ve bu füzelerin savunmamıza ne katkıda bulunacağını açık bir şekilde öğrenmeye çalışın. Başınızı kuma sokmayın. Liderlerinizin iki dudakları arasından çıkacak olan direktifle hareket etmeyin.
Türkiye 7.8 milyar dolar harcayacak ve karşılığında ABD’den 13 Patriot ateşleme ünitesi ve 72 PAC-3 füzesi alacak. Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 1’ine, Türk ihracatının yüzde 8’e yakın bir bölümüne eşit değerde bir paradan söz ediyoruz. Böylesine ağır, ödenmesi böylesine uzun sürecek bir yük.
Bende bundan dolayı merak ediyorum.
Neden ?
Belki çok haklı gerekçeleri olabilir. Ancak bunu duymak istiyorum “Siz bu işlerden anlamazsınız” yaklaşımıyla, oldu bittiye girilmesini istemiyorum.
Kamuoyu böylesine ağır bir yükün altına giriyorsa, gerekçelerini de öğrenmeli.
İran’ın füzelerine karşı mı savunma alıyoruz?
Başka hangi ülkelere karşı böyle bir sistem kurma ihtiyacımız doğuyor ?
Hani, komşularımızla sıfır sorun politikamız son derece başarılı şekilde yürütülüyordu? Hani, İran’ın nükleer silahlanmasına karşı ABD’den gelen sert tepkilere karşı çıkıyor ve bir anlamda İran’ı destekliyorduk ?
Anlayacağınız kafalarımız çok karışık.
Kimin ortaya çıkması gerekiyorsa, öne gelsin ve anlatsın. Silahlı Kuvvetler mi, yoksa Savunma Bakanlığı mı, kim bizi bilgilendirecekse çok zaman kaybetmeden harekete geçsin. Anlaşmalar yapılıp, iş işten geçtikten sonra, sırf ikna etme adına değil, önceden bilgilenme amacıyla şimdi dinlemek istiyoruz.
Tekrar etmek isterim;
Bu füzelerin gerekli olup olmadığı konusunda çok çelişkili bilgiler var.
Kimine göre, ABD’nin ısrarı üzerine, Washington’a sevimli görünmek için, son derece gereksiz bir harcama yapılacak.
Kimine göre de, bu füzeler savunmamızı çok etkili biçimde pekiştirecek.
Hangi gerekçeye inanalım.
Paylaş