Papandreu: Baykal’ı duyunca çok üzüldüm

Türkiye’nin, Yunanistan ile ilişkilerinde bir ilk gerçekleşiyor. Bugün başlayacak iki günlük resmi ziyarete, Başbakan’ın 10 bakan ve kalabalık bir iş adamı grubuyla gitmesi, Yunan hükümeti tarafından “önemli bir destek” olarak görülüyor. Bazı çevrelerde eleştirilen, bazılarında ise, “tarih yazılıyor” diye nitelenen bu gezi öncesinde, Yunan Başbakanı Papandreu, POSTA için Mehmet Ali BİRAND’a konuştu.

Haberin Devamı

* Bu ziyareti, Türkiye’nin bir iyi niyet jesti olarak görüyoruz. İlişkilerimizde bir “köşe taşı”, bir “bilanço”, “Başlattığımız barış sürecinin meyvelerini yiyeceğimiz bir süreç” olarak niteliyorum.

* Ege’de barışı yerleştirebiliriz. Kıta Sahanlığı ve Hava sınırlarıyla ilgili gerginlikleri giderebilir ve savunma bütçelerinde önemli tasarruflar sağlayabiliriz.

* Adalara vizenin kaldırılması için ortak bir çalışma başlatırsak, AB’nin Schengen vize zorluklarında esneklik sağlayabiliriz.

* Krizden kurtulmak için kemer sıkma ve alışkanlıklarımızdan kurtulmak zorundayız. Bu olay bir fırsat yarattı. Kimin sorunlu olduğunu sorarsanız, o kadar çok taraf var ki...

* Erdoğan ile iki ülke arasındaki psikolojik duvarları yıkabiliriz. Şehir efsanesi gibi yıllardır sürdürülen MİT’leri yok edebiliriz. Zira Başbakanınız cesur bir insan ve MİT’lere inanmıyor. Siyasette de cesaret çok nadir bir şeydir.

Haberin Devamı

* Deniz Baykal, Sosyal Demokratların saygı duydukları bir isimdir. Gelişmeleri duyunca çok üzüldüm,

* AB’de Türkiye’yi hep destekledim, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğim. Avrupa sürekli değişiyor. Belki yavaş işleyen bir mekanizması olabilir, belki Türkiye’yi anlamakta zorluk çekenler bulunabilir. Ancak göreceksiniz, bir süre sonra herşey rayına oturur.

Yunan kamuoyu henüz başına gelecekleri tam olarak anlayabilmiş değil. Biraz şaşkınlık, biraz da belirsizlik içinde. Meclis’ten geçen, kemer sıkma önlemleri henüz kimseyi ısırmadığından dolayı, bir bekleme sürecinden geçiyorlar.

Bundan dolayı da, hala restoranlar, barlar dolu, ancak uzun sürmeyeceğini de biliyorlar. Yaşadıkları krizin ne anlama geleceğini yavaş yavaş  anlıyorlar. Genel bir korku, kuşku var.

İşte böyle bir ortamda, bugün Türkiye kelimenin tam anlamıyla Atina’ya bir çıkartma yapacak.

Başbakan Erdoğan, beraberindeki 10 Bakan ve iş adamlarıyla, öğle vakti iki günlük resmi gezisini başlatacak.

Yunanlıların bir bölümü için bu olay, Türkiye’nin bir gövde gösterisi. En zayıf oldukları bir anda, Türkiye’nin krizden güçlü çıktığı bir ortamda yapılan bu ziyareti sevmiyorlar. Diğer bir bölümü ise, bir tarih yazıldığını ve Türkiye’nin dostluk elini uzattığını ileri sürüyor.

Haberin Devamı

Peki, kamuoyunu bir yana bırakıp, şu anda ülkenin kaptan köşkünde oturan kişi, Başbakan Papandreu ne diyor? Bu geziyi nasıl değerlendiriyor?

Papandreu ile tanışıklığım 25 yıl öncesine gider. Defalarca karşılaştık, söyleştik, sohbet ettik, bu defa da, o yıllar öncesinin  tanışıklığı çerçevesinde herşeyi konuştuk. Dikkat ettiğim, o da Türk Başbakan’ının böylesine büyük bir heyetle gelmesinden çok memnun. Ziyareti “güzel bir jest” olarak niteliyor...

“BİLANÇO SAATİ GELDİ. BARIŞIN MEYVELERİNİ YİYECEĞİZ”

“... Bu ziyareti ben rutin, sıradan bir gezi olarak katiyen görmüyorum. Tam aksine, ilişkilerimizde bir dönemeç, bir köşe taşı olacağına inanıyorum... Türkiye ile yakınlaşmanın ilk adımlarını 10 yıl önce, İsmail Cem ile attık. Depremle pekişti ve bugüne gelindi. Şimdi bir bilanço yapmalıyız... Barış ortamını derinleştirmeliyiz. Barışın  meyvelerini yemeliyiz. Türkiye bize bu yönde atılacak adımlarda da yardımcı olursa, en büyük desteği verir...”

Haberin Devamı

“EGE UÇUŞLARI VE SAVUNMA GİDERLERİ İNMELİ”

Yunanistan Başbakanı, Ege’deki hem uçak dalaşlarının, hem de kıta sahanlığının artık çözülmesi gerektiğine inanıyor. Açıkça söylemedi ancak, Türk ve Yunan uçakları arasındaki “it dalaşı” diye adlandırılan çekişmeyi bitirecek bir projenin gerçekleşmesini istiyor. Bu ziyarette kesin sonuç alınamasa dahi, önemli bir adım atılacağını hissettirdi. Anladığım kadarıyla iki ülke silahlı kuvvetleri çalışıyorlar. Ayrıca, Ege’deki savunma harcamalarının indirilmesi her iki ülke için önemli bir hedef.

“KITA SAHANLIĞINI LAHEY’E GÖTÜRELİM...”

Papandreu, Kıta Sahanlığı konusunda ise çok daha net ve açık konuştu:

“...Karşılıklı harcamaların azaltılması için çalışmalar yapılıyor... Kıta Sahanlığı sorununu ise, artık Lahey Adalet Divanı'na götürebiliriz. Bu konuda uzun süredir dışişleri hazırlık yapıyor... (NOT: Türkiye ise, hem Kıta Sahanlığı, hem de Hava Sahası anlaşmazlığını birlikte  Divan’a götürmek istiyor. Görüş ayrılığı henüz aşılamamış gibi görünüyor.)  Vize konusunda ise, genel anlamda bizim elimizi kolumuzu AB’nin Schengen anlaşması bağlıyor. Ancak, Adalara vize uygulamasının esnekleştirilmesi için adım atabiliriz. Eğer Türkiye ile, kaçak işçi veya göçmen akışını engelleyecek bir mekanizma kurabilirsek, o zaman Schengen’den günlük turlar veya ziyaretler için izin alabiliriz...”

Haberin Devamı

“... KIBRIS’TA ÇÖZÜMÜ TOPLUMLAR BULMALI...”

Yunan Başbakanına göre, Kıbrıs’ta artık çözüm zamanı geldi. Ancak, Atina’nın genel yaklaşımı, çözüm için araya girmemek, iki toplumun çözümü bulmalarını tavsiye etmekle sınırlı. Ankara ise, Yunanistan’ın daha aktif rol almasını ve örneğin 4’lü bir konferans (Türkiye,Yunanistan, KKTC ve Kıbrıs Rumları ile sürecin hızlandırılmasını istiyor.)

Papandreu’nun itirazı var:

“...4’lü bir konferansta hemen tanıma sorunu çıkıyor. Biz KKTC’yi tanımıyoruz, siz Kıbrıs Rum hükümetini tanımıyorsunuz. Bundan dolayı çözümü iki toplumun bulması çok daha doğru bir yöntemdir.

“AB’DEN SAKIN SOĞUMAYIN...”

Yunan Başbakanına, bir süredir içimde kıpırdanmaya başlayan bir kuşkumu yansıttım.

Haberin Devamı

“Avrupa sizin krizinizde çok yavaş hareket etti ve epey de hırpaladı. Acaba, Türkiye gibi bir ülke bu ağır mekanizmadan bir süre uzakta kalsa daha iyi olmaz mı?” dedim.

İtiraz etti.

“... Avrupa yavaş hareket edebilir, yanlış saplantılara kapılabilir, ancak günün sonunda doğru yolu bulur. Nitekim bize verdikleri destekte ortada... Türkiye’yi biz hep destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye, Avrupa’nın dışında kalmamalıdır...”

“KRİZ BİZE BİR DÜZELTME FIRSATI VERDİ”

Tabii günün konusu, mali-ekonomik kriz.

Acaba kimi sorumlu görüyordu. Kendini, politikacıları veya piyasaları mı suçluyordu?

Baktım ki, Yunan Başbakanı son derece gerçekçi. Bugünkü çorbada herkesin tuzu bulunduğuna inanıyor.  Babası Andreas Papandreu’dan başlayıp, en sonuncu Karamanlis’e kadar politikacıların, piyasaların, spekülatörlerin ve Yunan halkının da sorumluluğuna değiniyor.

Peki, bu dipsiz kuyudan kurtulabilecek mi?

“Mutlaka kurtulacağız. Başka çaremiz yok. Zaten bu krizin bize bir fırsat yarattığına inanıyorum. Yanlış giden bir düzeni şimdi düzeltemezsek, ileride hiçbir şekilde düzeltemeyiz. Rüşvet bitmeli, kayıt dışı ekonomi bitmeli, rahat hayat bitmeli...”

“ERDOĞAN CESUR BİR LİDER. ONUNLA MİT’LERİ AŞABİLİRİZ”

Papandreu, Türkiye’yi yöneten son dönem Başbakanlarının tümünü tanıyan nadir siyaset adamlarından biridir.

“Bana, Türk Başbakanlarının bir analizini yapsanız ne dersiniz?” diye sordum.

Önce bir durakladı, sonra Erdoğan’ı neden tercih ettiğini anlattı:

“...Türk-Yunan ilişkileri, uzun yıllara dayanan MİT’lere, şehir efsaneleriyle doludur. Yunan halkında bir Türk korkusu vardır, Türkiye’de de Ortodoks çemberine alınma korkusu. Bu iki MİT’ten de kurtulmamız gerekiyor. Erdoğan ile bunu gerçekleştirebileceğimize inanıyorum. Zira cesur bir lider. Siyasette cesaret çok nadir ve önemli bir şeydir...”

İşte, tarihi bir gezinin öncesinde Yunan Başbakan’ının görüşleri. Bende bu ziyaret için Atina’da olacağım. Yarın izlenimlerini sizlerle paylaşacağım.

Yazarın Tüm Yazıları