Paylaş
Orta Doğu’nun yükselen değeri Katar, futbol dünyasında yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren küresel bir oyuncu haline geldi.
2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapıp yapmayacağı tartışılmaya devam eden, sadece altyapı çalışmalarına 220 milyar lira ayıran Katar, futbola ilk adımlarını Barcelona ve PSG ile attı. Peki, Katar nasıl bu kadar kısa bir sürede büyük bir futbol gücüne dönüştü?
Barcelona ve PSG’den Dünya Kupası’na
2022 Dünya Kupası’nın organizasyon hakkını kazanmak Katar’ın futbolda önemli bir ülke olma yolundaki ilk adımdı. Futbolda neredeyse hiç bilinmeyen ve dünyanın en zengin ülkesi olan Katar 2022 Dünya Kupası’nı düzenlemeyi kazanarak ve futbolu kolonileştirerek adından söz ettirmeye başladı.
2011 yılında Qatar Foundation, Barcelona ile 5 yıllık ve değeri 150 milyon Euro olan bir reklam sözleşmesi imzaladı ve böylece Barcelona’nın ilk reklamlı formaları basılmaya başladı.
İki taraf arasındaki bu işbirliği Ağustos 2013’te daha farklı bir boyuta ulaştı. Barcelona ile hem forma hem de ulaşım için anlaşan Qatar Airways bu sponsorluk için 3 yıl karşılığında 96 milyon Euro ödemeyi kabul etti. Barcelona, bu anlaşmada Şampiyonlar Ligi’ni kazanması halinde 5 milyon Euro ikramiye kazanma taahhüdünü de beraberinde aldı.
Barcelona’nın ekonomi ve strateji bölümü başkan yardımcısı Javier Faus yaptığı açıklamada Qatar Airways’in sadece formalarda olmayacağını, ayrıca Camp Nou koltuklarına adının yer alacağını ve müzede de onlara da yer vereceklerini açıkladı.
Katar’ın zenginliği, Mayıs 2011’de Fransız ekibi Paris St-Germain’i satın almasıyla zirve yaptı. Bu satın alma beraberinde futbolun şaibe içeren dedikodularını beraberinde getirse de iki devletin üst düzey yetkililerinin de anlaşmanın içinde yer alması konunun kapanması için yeterli bir sebep oldu.
Devlete ait olan Qatar Sports Investments ile yapılan satın alma anlaşması 2011 yılında Elysee Sarayında bir öğle yemeği sırasında yapıldı ve bu yemeğe Fransa'nın o zamanki başkanı Nicolas Sarkozy, UEFA başkanı Michel Platini, Katar Emiri Hamad'ın oğlu Tamim bin Hamad al-Thani ve Katar Başbakanı katıldı.
Bu anlaşmanın en çok ses getiren noktalarından biri de UEFA Başkanı Platini’nin oğlu olan ve avukatlık yapan Laurent’in, Katar sermayeli Burdda adlı bir firmaya CEO olarak atanması oldu. Avrupa’da elit takımlar düzeyinde rekabet etmek için kolları sıvayan Katar sermayesi, Zlatan Ibrahimovic ve Edinson Cavani üst düzey oyuncuları kadrosuna katarken, kendi içinde kurduğu Qatar Tourisim Authority ile kulübe yıllık 200 milyon Euro ödeyecek finansal bir kaynak sağladı.
Futbol rüyalar projesi
Ülkenin ulusal spor sektör stratejisini 2011 ve 2016 üzerine kuran ve bunun çalışmasını yazılı bir projeye dönüştüren Katar’ın çılgın harcamalarının ardında ise “Aspire futbol rüyalar projesi” yatıyor.
Aspire Futbol Akademisi ile kendi değerlerini yetiştirmek isteyen Katar, Afrika, Asya ve Latin Amerika'da bulunan 400 bine yakın genç futbolcuyu değerlendirmek için olağanüstü bir test programı hazırladı. Akademinin diğer ülkelerde bulunan merkezlerinde bu verileri inceleyen ekipler her ülkenin en iyi iki oyuncusunu akademide eğitmek için seçiyor. Geçen yıl, Belçika 2.Ligi'nden KAS Eupen kulübünün satın alınmasıyla akademide yetişen oyuncular bu kulüpte profesyonel futbol tecrübesi kazanma şansı elde etmeye başladı. Tesislerin yeterliliği bile Katar’ın bir cazibe merkezi haline gelmesini sağlarken, Manchester United, Bayern Münih, Everton ve Liverpool gibi önemli takımların altyapılarını akademiye çekmeyi başardı.
Başlangıçtan beri "Aspire Futbol Rüyaları" projesi Katar'ın deniz aşırı ülkelerdeki genç yetenekleri alıp, ülke vatandaşı yapıp Katar Milli Takımı'nda oynatma projesi gibi değerlendiriliyor. Ancak Katar bu iddiaları tamamen yalanlarken, bu programın bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ve fakir ülkelerdeki gençlerin yaşam şartlarını düzelttiklerini iddia ediyor.
Pep Guardiola, Zinedine Zidane, Gabriel Batistuta, Lionel Messi ve Pele gibi pek çok önemli ismin Katar’ın Dünya Kupası için elçiliğini yapması, benzeri görülmemiş bir ölçekte para ve futbol vasıtasıyla ulus yaratma planıyla yola çıkan Katar, 2022 Dünya Kupası ile ilk zaferini kazanmış oldu.
Katar’ın 2022 için harcadığı paralar;
Yeni Doha Havalimanı: 14,5 milyar dolar
Akıllı Stadyumlar ve Spor Kompleksleri: 30 milyar dolar
Raylı sistem: 40 milyar dolar
Limanlar: 5,5 milyar dolar
Varlıklarından bazıları
Paris Saint – Germain Kulübü, Walt Disney Grubu’ndaki Miramax Film, Wolkswagen (%17) ve Porsche (%10) hisseleri, Harrods ve Valentino markaları
Paylaş