Paylaş
Son olarak 2002 Dünya Kupası'nda boy gösteren ve o tarihten sonra bu önemli organizasyona katılma şansını elde edemeyen Belçika; Enzo Scifo, Franky Vercauteren, Eric Gerets, Jean-Marie Pfaff, Jan Ceulemans ve Erwin Vandenbergh gibi yıldızlarla futbolda söz sahibi olduğu yılları aramaya başladı.
Yetiştirdikleri önemli oyuncuları birer birer Fransa ve Hollanda gibi ülkelere kaptırmaya başladıkları bir dönemde Belçika Futbol Federasyonu Futbol Direktörü Michel Sablon, kimsenin cesaret edemeyeceği bir projeyle ortaya çıktı.
Fransa ve Hollanda'yı örnek aldı
2002 yılındaki başarısızlığın ardından ilk olarak Fransa modelini incelemeye başlayan Sablon, her yıl bu ülkeyle futbol üzerine toplantılar yapmaya başladı. Ardından Hollanda ve Almanya'yı da mercek altına alan Sablon, tıpkı Fransa ile olduğu gibi bu ülkelerle de fikir alışverişine başladı.
Değişim "not defteriyle" başladı
Tüm bu dönemleri elindeki not defterine harfi harfine kaydeden Sablon, Belçika futbolunu kurtarmak için yeni bir reçete hazırladı. Bu reçete Belçika futbol ligindeki tüm kulüpleri ve altyapı okullarını rahatsız etsede Sablon, devrim yaratmak için tüm sorumluluğu üzerine aldı. Hazırladığı kurtarma reçetesini uzmanlarla birlikte bir kitapçık haline getiren Sablon, "kulüp, mili takım ve altyapı" hocalarına projelerini aktardı.
Devrimin sırrı 4-3-3
Kulüp hocalarıyla toplantılar yapmaya başlayan Michel Sablon, hepsinden 4-3-3 sistemine geçmesini istedi. Aynı isteği altyapı takımlarından da isteyen Sablon, yıllar süren bu talebini uzun uğraşlar sonunda gerçeğe dönüştürmeyi başardı. Anderlecht ve Standard Liege gibi sürekli başarı isteyen kulüp takımlarına "4-3-3 sistemine geçip, genç oyuncular yetiştireceksin" projeyi kabullendirmekte zorlanan Sablon, çabalarının meyvesini 5 yıl gibi bir sürede aldı.
1500 maçı analiz etti
Belçika futbolunu daha üst seviyelere çekmek isteyen Sablon, çalışmalarında sadece not defterine bağımlı kalmadı. Bilimsel analizler yapan Sablon, tam 1.500 karşılaşmayı uzmanlara inceleterek elde ettiği sonuçlar doğrultusunda altyapı okullarına bilgi verilmesini sağladı. Bu raporlar doğrultusunda elde edilen ilginç verilerden biri de altyapıda oynayan küçük futbolcuların çalışma metodunda yapılan değişiklik oldu. Küçük futbolcuları öncelikle 5'e 5 maçlara adapte eden Belçika, 11'e 11 maçlara kadar olan süreci kademe kademe geliştirdi.
5 yılda 50 milyon Euro'luk yatırım
Bu 5 yıllık süreçte her sene Belçika futboluna yapılan 10 milyon Euro'luk yatırımların yanı sıra televizyon yayın hakları konusunda yapılan büyük değişiklik de kulüplerin altyapı planlaması ve tesisleşme konusundaki yatırımlarına da büyük katkı sağladı.
Kültürel etkileşim
Yarattığı proje ile bir ulusun psikolojisini tamamen değiştirmeyi başaran Sablon; Kompany, Hazard, Fellaini, Benteke, Vertonghen, Moussa Dembele, Nacer Chadli, Vermaelen ve Romelu Lukaku gibi ülke dışında top koşturan yıldız futbolcularla Belçika futbolunun omurgasını oluşturdu. Kültürel etkileşim sayesinde Belçika dışında top koşturan futbolcuların gelişimini daha üst seviyelere çıkardığına inanan Sablon'un projesi o kadar doğruydu ki şu anda milli takımda forma giyen 24 futbolcudan 4'ünün Belçika Ligi'nde top koşturması bu iddiasının en büyük ispatlarından biri oldu.
51 sıra yükseldi
Belçika 2010 yılında FIFA dünya sıralamasında 57.sırada yer alırken, o tarihten bu yana yakaladığı çıkışla 2013 Ekim ayında 6.sıraya kadar yükseldi.
Premier League etkisi
Belçika milli takımında oynayan futbolcuların büyük çoğunluğunun Premier League'de top koşturması da atılan büyük adımın en büyük etkilerinden biri olarak görülüyor. manchester United forması giyen Adnan Januzaj'ın da kısa sürede gençlik akımındaki yerini alarak Belçika milli takımında forma giymesi bekleniyor.
Paylaş