Paylaş
Rahmetli İlhan Berk “Pera” kitabının “Cumhuriyet Atlaslarında Bir Dörtyol Ağzı Taksim Üzerinedir” başlıklı bölümünde 1923’ün Taksim Meydanı’ndaki sirki, nar çiçeği feslileri, Kemalî kalpaklıları anlatırken “Cumhuriyet” vurgusu yapar.
O dönem “1 kasap, 2 bakkal, 1 berber, 1 fırın, 1 karakol, 1 eskicili bir adadır” Berk’in ifadesiyle. Birkaç asır gayrimüslimlerin mezarlıklarının bulunduğu alan 20’nci yüzyılla birlikte hızlı bir değişime uğramış, Cumhuriyet ile birlikte siyasi anlamı öne çıkan bir hale gelmiştir.
Bir kolu İstanbul’un köklü eğlence merkezine uzanan Taksim Meydanı, 31 Mart’tan 1 Mayıs’lara memleketin pek çok kırılma anına sahne olmuş bir nevi en popüler mücadele alanıdır...
Geçtiğimiz 100 yıl boyunca kurulan, değiştirilen, eklemelere ve yıkımlara sahne olan, oynanmadık yeri kalmayan meydan İlhan Berk’in alaycı vurgusuyla “çekidüzen verilmesi” gereken bir alan görülmesinin bedelini çok ağır ödedi.
1970’lerin sonlarında çocuk gözlerimle çıktığım meydanla bugünkü beton çölünü karşılaştırıp konuyu şahsileştirmeye gerek yok.
Ancak son 30 yıldır hep civarında yaşadığım meydan için gönül rahatlığıyla “Hiç bu kadar berbat olmamıştı” diyebilirim.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi “Karar Senin” sloganıyla Taksim ve Bakırköy meydanlarıyla Salacak sahilinin geleceği konusunda halkın da fikrini almak istediğini duyurdu.
Mesela, uluslararası katılıma açık yarışmalarla eleğin üstünde kalan 3 proje sunuldu İstanbullulara Taksim Meydanı için.
15, 16 veya 19 numaralı 3 projeyi de “istanbulsenin.org” adresinde izledim, sunulan bilgileri okudum.
Her İstanbullu bu web sayfasından TC kimlik numarası ile girip oy kullanabiliyor; sanırım projelerin tanıtıldığı ve oy kullanılabilen noktalar da mevcut.
Şu anda berbat bir betondan çöle benzeyen meydan, cami ve yeni AKM ile makyajını bir kez daha tazelerken daha yeşil, daha modern, daha iddialı bir Taksim Meydanı’na ihtiyaç duyulduğu kesin.
Son yıllarda sistematik olarak sosyal hayatına müdahaleler yaşayan ve mutasyona uğrayan Taksim ve civarını öncelikle daha yeşil, daha temiz, daha modern ve fonksiyonel hale getirmek için bir şans var şimdi.
Taksim’in altındaki atıl ve iç karartıcı geçit ve civarını değerlendiren 19 numaralı projedeki Obruk fikrini ve 16 numaralı projede Tarlabaşı Bulvarı’na doğru uzanan yeşillendirilmiş yolu beğendim.
Ancak iş oy vermeye gelince muhalefet şerhleri koyarak 15 numaralı projeye gitti elim. 12 Kasım’a kadar oy kullanılabiliyor, hepinize bir göz atmanızı, fikir beyan etmenizi öneririm naçizane...
Ülkenin 1 numaralı meydanının kaderinde söz hakkını kullanmak imkânı doğmuşken kullanmak gerek...
Paylaş