Paylaş
Veya yazdığı habere ek kaynak arayan gazetecinin arama motoru marifetiyle ulaştığı “maddeyi” tıklayıp “havagazıyla” karşılaştığı andır ilk yıkılma anı; bilemiyoruz.
Ekranda beliren “5651 sayılı kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve falan fişmanın” yazısını görür görmez kafaya tülbentle soğan bağlayıp “Gettiii wiki, gettiii yiğidim” diye göğsünü yumruklayan ilk kişi kimdir bilmiyoruz, açıkçası işin bu kısmıyla doğal olarak hiç ilgilenmiyoruz.
Sonuçta birkaç gün önce Türkiye’den dünyanın büyük, en kapsamlı internet ansiklopedisine erişim yasaklandı.
Jimmy Wales tarafından 2001 yılında başlatılan wikipedia, bilginin ücretsiz ve özgür şekilde insanoğlunun erişimine sunulmasını amaçlıyordu.
BİLEN SÖYLESİN ABİ
Biz dünyalıların belleğimizdeki bilgileri/taşları dökmesini, ortak kullanıma açılmasını sağlayan veya bu yolda çaba gösteren site kısa sürede çok başarılı oldu.
“Bilen çıkıp söylesin” abi mantığıyla yürüyen site tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 1 numaralı bilgi kaynağına evrildi kısa süre içinde.
Tartışmalar da birlikte geldi elbette.
“Wiki’nin her yazdığı doğrudur” demek mümkün değildi elbette. Kendimden örnek vermem gerekirse, en basitinden “basılı eserlerim bulunduğu” yazıyor ki; kolektif birkaç kitap dışında kendi adıma yayınladığım bir kitabım yoktur.
Benimle ilgili bu yanlış bilgi “dünya tarihinin akışını değiştirecek” veya “kitleleri nümayişe sevk edecek”, isyanlar başlatacak bir hadise değil neticede.
“Bir gün üşenmezsem düzeltme yazarım, herhalde düzeltirler” diyerek geçiştirerek yaşadığım türden bir yanlışlık.
Neticede “wiki”nin tüm itibarını sıfırlamadım, kendi kendime yasaklamadım, çok faydalandım, rastladığım bilgileri bir yazıda kullanacaksam vesaire -mutlaka başka bir kaynaktan da kontrol ederek- kullanmaya devam ettim...
“Bilgiyi özgürleştirmek” amacıyla yola çıkan “wiki”yi yasaklamak neticede bana değilse de ülkeme nasip oldu.
SEN GELME JİMMY
Tam olarak neden yasaklandığı ile ilgili rivayet muhtelif. Türkiye’yi terörü destekleyen ülke olarak gösteren maddeler veya terör gruplarını pohpohlayan ifadeler barındırması karşısında bu kararın alındığı söyleniyor.
Bu durumda sadece o maddelere erişim yasaklanabilir miydi bilemiyorum.
Yine de kestirmeden gidip tamamını yasaklamışız; “Kanun izin veriyor, karışılmaz, hukuk işlesin” diyenler yaratılan geniş mağduriyet alanına rağmen haklı olabilir, işin orasında da değilim.
Fakat wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales’e yapılan davetin geri çekilmesi?.. Vay be kardeşim!
Malum, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 15-18 Mayıs tarihleri arasında “World Cities Expo İstanbul 2017” adı altında, “akıllı şehirlerin” tartışılacağı bir toplantı düzenlemişti.
Uluslararası nitelikteki bu toplantıya katılacak ve görüşlerini, vizyonunu, fikirlerini paylaşacak isimler arasında wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales de bulunuyordu.
Bir avuç “internet eliti” arasında gösterilen, dünyanın en etkili insanları listesinde üst sıralarda boy gösteren, daha geçen hafta halk için halkla beraber doğru haberin peşinde bir web haber sitesi/gazetesi (wikitribune) kurmayı amaçladıklarını söyleyerek heyecan yaratan Wales’e yapılan daveti geri çektiğini duyurdu İBB:
“Wikipedia kurucusu Jimmy Wales, ‘World Cities Expo Etkinliği’ davetli listesinden çıkartılmış olup karar kendisine iletilmiştir...”
Bakın işte bu bir iletişim yönetimi, halkla ilişkiler, dünya ile münasebetler, intergalaktik jestler açısından şahikadır.
KAŞLAR, KAŞLARIMIZ
Web sayfasını sansürleyerek, yasaklayarak, erişime kapatarak kaldırdığımız tek kaşın yanına ikinci kaşı da eklemektir.
Hayretlere boğmaktır insanlığı.
Jimmy Wales gelse, derdin neyse kendisine söylesen olmazdı di mi sevgili İBB?
En iyisini yaptın İBB.
Yasaklı sitenin kurucusunu da yasaklayarak şahane bir iş yaptın ve hepimizi gururdan şişim şişim şişirdin.
Dünya vatandaşı olmak, akıllı şehir gibi davranmak bunu gerektirirdi İBB.
Şimdi wiki mahv, Jimmy perişandır İBB.
Aferin İBB...
Aynen böyle devam et İBB...
Paylaş