KIRMIZI bir portatif pikap ve 45'likler... Müzikle ilk temasım evimizdeki bu küçük pikap sayesinde gerçekleşmişti.
Benim o yaşlarda müzikle bir alakam olması pek mümkün değildi. Asıl istediğim, pikabın plak yerleştirilen bölümünü parmağım vasıtasıyla defalarca döndürmekti.
O zamanlar, pikapta devir problemi oluşacağından haberim yok tabii ki! İnsan çocukken hakikaten manasız şeyler yapıyor...
* * *
İşte efendim, o pikap sayesinde tanıdım Beyaz Kelebekler'i, Şenay'ı, Esmeray'ı, Tony Cucchiara'yı, Seyyal Taner'i, Neşe Karaböcek'i, Gönül Akkor'u, Semiramis Pekkan'ı, Salim Dündar'ı, Erol Büyükburç'u, Cici Kızlar'ı, Ayla Dikmen'i...
Şimdi düşündüğümde 1970'lerde başka türlü bir müzik yapılamazdı herhalde diyorum. O döneme o kadar uygundu ki şarkılar...
Sonra başka zamanlar, başka şarkılar, başka insanlar geldi doğal olarak. Benim Türkçe sözlü müzikle alakam deniz seviyesine indi zaman içinde.
Bir tek Erkin Koray'ı asla çıkarmadım hayatımdan, ama onunla ilgili yarın yazacağım. Yeri ayrıdır kalbimizde ve bu alemde.
* * *
Durup dururken Türkçe müzik nostaljisi yapacak halim yok. Hem bu mevzunun teorisyeni Naim Dilmener dururken, edebiyat parçalamamız yakışık almaz.
Fakat bir Teks operasyonu için uğradığım Simurg'da rastladığım ‘‘Hatıralar Hayal Oldu’’yu sizinle paylaşmamak da yanlış olur.
Nedir ‘‘Hatıralar Hayal Oldu’’ diyeceksiniz. Bu bir kitap. Kaya Erel adında hayırsever bir insan, 30 yılın gazete ve dergilerini tarayıp, 1961-1991 arasında yapılmış Türk Pop Müziği şarkılarının sözlerini bir araya getirmiş.
Son derece faydalı ve son derece eğlenceli bir çalışma.
* * *
Kitabı karıştırırken laf olsun torba dolsun diye değil, hakikaten zaman tüneli tribi yaşıyorsunuz.
Baştan sona sayfa sayfa okumak gerekmiyor zaten. Hatta gazetede hemen şarkı tutma oyunu oynadık. Sayfa numarası söylüyorsun ve ‘‘147'deki ikinci şarkı’’ diyerek koordinat belirliyorsun. O şarkı senin oluyor.
Mesela sizin için seçeyim bir tane şimdi: ‘‘38'inci sayfa, ikinci şarkı...’’
Süper! Los Machucambos'un ‘‘El Camaleon’’unu, Sezen Cumhur Önal, Berkant için uyarlamış: ‘‘Gel Güzelim Yavrum’’...
Sözler şöyle: ‘‘Gel güzelim yavrum/ Gel sevgilim/ Son defa Moda'da gel dans edelim. Gel güzelim yavrum/ Gel sevgilim/ Son defa mehtabı gel seyredelim. Sonra git istersen/ Ve unut aşkımı/ Elleri seversen dinleme şarkımı. Her gülün dikeni/ Aşkın yalanı var/ Bu masal da inan/ Seninle başlar...’’
Bu arada kitap sayesinde, Türk Pop Müziği'nin uğradığı değişimi de net bir şekilde görebiliyorsunuz.
Hangi yıllar kimlerin parladığını, kimlerin kalıcı, kimlerin gidici olduğunu, hangi yıllarda hangi tür şarkıların tutuğunu filan gözlemleyebiliyorsunuz.
Her eve lazım derim başka bir şey demem size.
* * *
Son bir şarkı daha seçeyim de size, eliniz boş gitmeyin.
Hababam Sınıfı'nın aziz hatırası önünde eğilerek Güzin ile Baha'dan geliyor şarkımız: Ateş Böceğim... Bak yine Adile Naşit geldi gözümün önüne!