İTALYA Başbakanı Silvio Berlusconi’nin yaklaşan seçim öncesinde "Sola oy veren ’coglione’dir" demesi, dünkü gazetelerin hepsinde yer aldı.
Bu sayede Türk gazete okurları, İtalyanca "aptal, budala, salak", hatta argoda "testis" manasında kullanılan bir kelimenin manasını öğrenmiş oldu.
Siz de benim gibi bilmediğiniz dillerde yazılmış kelimeleri okurken kafa göz yarmaktan korkanlardan olabilirsiniz diye, kamu hizmeti kontenjanından İtalyanca bilen bir arkadaşımı arayıp okunuşunu da sordum: "Kolyone" okunuyor.
Bu küçük tüyodan sonra yolumuza devam edelim...
* * *
Berlusconi, Başbakanlığın yanı sıra halen yayında olan üç ulusal televizyon kanalının, AC Milan kulübünün patronu. İtalya’nın iç politikasına hákim değilim, fakat gördüğümüz, okuduğumuz, seyrettiğimiz kadarıyla "En Temiz Siyasi Lider" olarak anılmayacağına eminim.
İktidarı süresince skandal, yolsuzluk iddiaları bitmedi; diktatör olma hevesinde, sürekli gaf yapan bir lider olduğu yazıldı çizildi. Yolsuzluk suçlamalarından kurtulabilmek için siyasete soyunduğu söylendi, siyasete girince de tüm nimetlerinden ziyadesiyle yararlandığı öne sürüldü.
Şimdi bunları okuyunca "Eeee, ne var bunda? Bu iş başka türlü olmaz ki zaten?" diyenler bir kenara ayrılsın. Onlarla birlikte "Kolyone Partisi" kurup iktidara yürümek azmindeyim...
* * *
"Ahmak, aptal, salak kimdir?.. Ahmağın önde gidenini nasıl tanırsınız?.. Ahmaklık kişisel bir durum olduğu gibi, toplumsal bir soruna da dönüşebilir mi?.." gibi sorulara cevap ararken aklıma İbnü’l Cevzi’nin yazdığı "Kitábu’l-Hamka ve’l Mugaffelin" adlı eseri geldi.
Abbasi Dönemi’ni yansıtan ve Doğu Klasikleri arasında gösterilen, Türkçede "Ahmak ve Dalgınlar Kitabı" olarak da yayınlanmış bu güzel kitapta "ahmak" insanın tanımı yapılıyor, meşhur ahmakların yaşadıkları fıkra olarak aktarılıyor vesaire.
Okay Gönensin, Vatan’daki köşesinde bazen bu tür kitaplardan (Yanılmıyorsam bu kitaba da yer vermişti) örneklerle günlük olayları yorumlar.
Ben de bir yerde "kolyone"lik yaparak, Okay Abi modeline geçiş yapacağım izninizle.
İbnü’l Cevzi, bugün yaklaşık 1500 yaşındaki kitabının "Bazı bilginler ahmağın ahlakını vasfediyor" bölümünde "Kolyone Kriterleri"ni şöyle sıralıyor:
"Ahmak insanın vasıflarından bazıları şunlardır: Acelecilik, hafiflik, katı yüreklilik, gurur, günahkárlık, cehalet, basit akıllılık, ağır hareket etme, hıyanet, zulüm, taviz, gaflet, sevinme, kibir, hilekarlık, muhtaç olmadığında hakir görmek/ muhtaç olduğunda ümidini kesmek, sevindiğinde aşırı tepki vermek, konuştuğunda kötü söz söylemek, kendinden bir şey istendiğinde cimri davranmak, istediğinde ısrarcı olmak, söyleneni anlayamamak, anırır gibi gülmek ve ağladığı zaman da yıkılmak..."
* * *
Baktım, yukarıda sayılan özelliklerden bazıları bende de var. Hangileri var hangileri yok kısmına girip siyasi geleceğimle oynamak istemem.
Amacım zaten bu Coglione Kriterleri (Kolyone Kriterleri okunuyor!) çatısı altında geniş bir kitleyi kucaklayıp iktidara yürümek.