İncecik kumla kaplı, çam ormanlarıyla çevrili Ayvalık koyları
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Uzun yıllar denizciler, gezginler ve mitolojik tanrılar tarafından sık sık ziyaret edildiği rivayet edilen ve çok önemli bir yerleşim bölgesi olan Edremit Körfezi muhakkak ziyaret edilmesi gereken bir kıyı şeridi.
Hálá keşfedilmemiş bakir koyların bulunduğu bu bölgeden kısa bir yolculukla Midilli adasına da gidebilirsiniz. Yelken ile seyir için mükemmel koyların ve adaların bulunduğu Ayvalık kıyıları, meltem rüzgarlarıyla sürüklenen ince kumla örtülü ve çam ormanlarıyla çevrilidir.
Bir kahve yudumlamayı bahane edip, teknemizi Ayvalık Marina’ya kıçtan kara bağlıyoruz.
Ayvalık Setur Marina Müdürü uzun yıllardır burada görev yapan Kaptan Yücel Alibeyler. Marinanın kış aylarında esen şiddetli poyraz ve lodos dışında genelde sakin olduğunu anlatıyor. Yücel Kaptan’la sohbetten sonra Ayvalık koylarına doğru avara ediyoruz. Ayvalık’ın muhteşem günbatımlarına ve güneş doğuşuna tanık olmak umuduyla...
PAŞA KOYU
Paşa Koyu, deveyi andıran enteresan kayalığı ile dikkati çekiyor. Kıyı şeridini takip ederseniz, Sig ve Sarımsaklı plajına giden doğal su yolunu keşfedeceksiniz. Ancak dikkat, arada bazı sığlıklar var. Paşa Koyu’na demirlediğinizde gözünüze çarpan, geceleri ay ışığıyla aydınlanan, gündüzleri de güneşin altında yemyeşil parlayan çam ormanları. Bir de günbatımında ava çıkan balıkçı tekneleri.
ALİBEY YARIMADASI (CUNDA)
Ayvalık, balık, meze ve zeytinyağı cennetidir. Damak zevkine düşkün olanlar her akşam Cunda’da -şimdiki adıyla Alibey Adası’nda- keyiflerine uygun bir yer bulacaklar. Ayvalık Limanı içindeki ikinci bağlama yeri olan Alibey Limanı civarında çok keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. Muhteşem mezelerle akşam yemeğinden sonra meşhur kahvesine uğramayı unutmayın. Son yıllarda gittikçe artan sayıda kafeler de var. Buralarda buzuki eşliğinde Midilli ezgileri söylenir.
Tekneyle Alibey Adası’nın güney tarafına gittiğinizde yerleşime izin vermeyen bir doğayla karşılaşacaksınız. Bu kıyılarda da zaman zaman tehlike yaratabilecek sığlıklar var, o yüzden dikkat! Gökçeliman Patrıca koyunu muhakkak görmelisiniz. Kıyıda antik kalıntılar da var. Göreceklerinizin biri de, yakın zamanda restore edilmesini umduğum Ortodoks kilisesi.
CENNET KOYU
Yuvarlak bir gölü andıran Cennet Koyu’nun diğer adı Kumru. Su derinliği bazı kısımlarda üç metre civarıdır. Sert havalarda sığınmak için çok iyi bir yer olan Cennet Koyu’nda karaya çıktığınızda, toprak yolu takip ederek küçük bir yürüyüş yapabilirsiniz.
MADEN KOYU
Burası dik ve kayalık bir bölge. Bir o kadar da güzel. Sığlıklarda seyrederken suda gizlenen kayalara dikkat edin. Güzel ve huzur dolu Maden Koyu’nun kıyısında bir kumsal var. Tepede ise antik dönemlerden kalma kalıntılar. Koy, ismini eskiden orada olduğu rivayet edilen bir madenden almış. Ama bu madenin varlığı hiçbir zaman doğrulanmamış.
SARIMSAKLI
Kilometrelerce uzanan Sarımsaklı kumsalı için bir benzetme yapmak isterseniz, rahatlıkla denize dökülmüş pırlantalar diyebilirsiniz. Sarımsaklı, yosundan ve kayalıklardan hoşlanmayanlar için ideal bir kumsal. Tekne ile yolculuk ederken tüm günü Sarımsaklı kıyılarında geçirebilirsiniz ancak gece orada kalmanızı pek önermem. Sahilden gelen ve bir süre sonra gürültüye dönüşen sesler sizi rahatsız edeceği gibi, göğü aydınlatan ışıklar moralinizi bozabilir. Ne de olsa, teknede geçirilen bir gecede insanın tek görmek istedikleri pırıl pırıl parlayan yıldızlar ve yakamozlar. O yüzden Sarımsaklı’dan gece olduğunda ayrılmakta fayda var.
TEKNELERDE NEZAKET KURALLARI
4 Arkadaşınız bile olsa, eğer başka bir tekneye davetliyseniz birinci kural, yanınızda misafir getirmeyin.
4 Daima sizi davet edenden evvel masadan ayrılın, kamaranıza çekilin.
4 Teknede sizi göremeyecekleri yerlerde güneşlenin, sofraya mayoyla oturmayın.
4 Tekne sahibine, ondan daha bilgili olsanız dahi, asla denizcilik dersi vermeyin, rota bildirmeyin.
4 Teknede kaptan önemlidir, tekneye giderken kaptan için küçük bir hediye almayı unutmayın.
4 Teknede kumanya olsa bile, yanınızda değişik ve hoş yiyecekler getirebilirsiniz. Tabii tekne koşullarında muhafaza edilmesi mümkün olsun.
4 Erken kalkarsanız gürültü yapmayın, kimseyi uyandırmayın.
4 Tekneyi kullanmayı bırakın teklif etmeyi, aklınızdan bile geçirmeyin.
4 Duş alırken çevreyi zarar vermeyen şampuan ve sabun kullanmaya özen gösterin.
4 Müziğin sesini açmayın, gece yarısından sonra jeneratörü asla çalıştırmayın. Tekne yolculuklarının bir amacı da doğanın sessizliğiyle buluşmak değil midir?
4 Kabinler ses geçirir. Kabinde vakit geçirdiğiniz sürede yüksek sesle konuşmayın, gürültü yapmayın.