Zirvenin yeni adresi Avrupa

Türkiye ile ABD arasındaki gerilimli süreç Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin ısınmasını sağladı. Mali yardımları mayısta kısıtlayan AB, projelere yeniden start verdi. İş dünyasında da görüşmeler yoğunlaştı. TOBB’un girişimleri ile düzenlenecek zirvede yeni dönem konuşulacak. Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, “AB bizden, biz AB’den vazgeçemeyiz” diyor.

Haberin Devamı

AMERİKA Birleşik Devletleri (ABD) ile arasındaki gerilimli süreç Türkiye ile Avrupa Birliği’ni (AB) birbirine yeniden yaklaştırdı mı? Soğuyan ilişkiler yeniden ısınıyor mu?

Bir süredir yanıt aranan sorular bunlar. Ortaya çıkan bazı gelişmeler ise bu sorulara olumlu yanıt verilebileceğini gösteriyor. Gelen mesajlar, atılan adımlar, son günlerde iş dünyası arasında yoğunlaşan ilişkiler bu sürecin başladığını gösteriyor. Bu gelişmelerden biri AB’nin mayıs ayında demokrasi ve hukuk devleti vurgusu ile keseceğini açıkladığı Katılım Öncesi Mali Yardım Projeleri’nin (İPA) hızla yeniden başlaması için verilen start.

4.4 MİLYAR EURO

2014-2020 arasında harcanacak 4.4 milyar Euro’luk Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) projeleri uzun bir süredir durmuştu. Bugünlerde ise bu program kapsamında mültecilerin uyum sorunundan, gıda güvenliğine, etik değerlerin AB ile uyumlaştırılmasından, ürün güvenliğine 19 yeni proje için ihaleye çıkılmasına karar verildi. Ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) da geçen hafta Avrupa’daki odalarla Türkiye’deki odaları birbirine yaklaştıracak 5 milyon euroluk yeni bir AB projesi başlattı. Diğer önemli gelişme de iki ülke iş insanları arasında yoğunlaşan ilişkiler. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve 100’e yakın Türk işadamı iki gündür Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın Genel Kurulu için Almanya’da...

Haberin Devamı

Bu kapsamda Türkiye-Almanya Ekonomi Diyaloğu toplantısı da yapıldı. Tabii ki konu Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin artık yeniden eski günlerine dönmesi isteğiydi. Rifat Hisarcıklıoğlu’na Almanya’daki toplantı sırasında ulaştım. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin ısınmaya başladığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye AB İş Diyaloğu adını verdiğimiz Avrupa Projesi de soğumaya yüz tutan AB ilişkilerini canlandırmayı hedefleyen bir girişim. Türkiye AB’siz, AB Türkiyesiz olmaz. Daha fazla diyaloğa ihtiyacımız var” diyor.

Özellikle Almanya ile Türkiye’nin çok ciddi ticaret partneri olduğunu da hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “7 bin 110 Alman sermayeli şirket Türkiye’de faaliyet gösteriyor. 35 milyar Euro ticaret hacmimiz var. 3.5 milyon insanımız Almanya’da yaşıyor” diyor. Ticarette AB Türkiye’nin birinci, Türkiye ise AB’nin 5’inci partneri. Avrupa şirketleri Türkiye’de birinci sıradaki dış yatırımcı konumunda. Yani istikrarlı ve büyüyen bir Türkiye Avrupa için son derece önemli. AB’den gelen mesajlar Türkiye ile ilişkilerin canlanacağını gösteriyor. Hisarcıklıoğlu, AB iş insanlarına “Türkiye’ye yatırım yapan bugüne kadar kazandı, yine kazanacak” mesajını veriyor. Avrupalı iş insanlarının beklentisi ise istikrar ve iş yapma ortamı açısından hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi. Avrupa’dan yapılan açıklamalar Türkiye’nin Avrupa yoluna dönmesi yönünde. Bu yolun köşe taşları ise yargı gibi önemli reformlardan oluşuyor.

Haberin Devamı

SIRA BERLİN’DE

Türkiye’nin ekonomideki sıkıntılı süreci aşması için iş dünyası da çaba harcıyor. DEİK Türk Amerikan İş Konseyi öncülüğünde 26 Eylül’de New York’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın katılımı ile düzenlenecek yatırım zirvesinin bir benzeri de Almanya’da yapılacak. Bu kez öncülük TOBB’da. Erdoğan ve Albayrak’ın yatırımcılarla yapacağı toplantıda yeni reform süreci anlatılacak.

 

EN GÜZEL TANITIM

TÜRKİYE’nin son yıllarda en önemli sorunu dış dünyada algısının bozulması. Olumlu algıları güçlendirecek konular ise bilim, sanat, kültür gibi alanlarda başarılarımızın yankı bulması. En iyi tanıtım aracı bu. İşte bu konuda sevindirici bir haberden söz edeceğim. Birincisi Türkiye’nin en önemli ve artık ünü yurtdışına da yayılmış mimarlık bürolarından Tabanlıoğlu ile ilgili. Dünyanın en bilinen etkinliklerinden biri Londra Tasarım Bienali. Bugünlerde bienal kapsamında kentin en tarihi binalarından Somerset House’a gidenler kapıdan girişte çok çarpıcı bir eserle karşılaşıyor. Adı “HousEmotion” olan bu enstalasyonun yaratıcısı Tabanlıoğlu Mimarlık. Bir dizi beyaz çubuk kullanılarak inşa edilmiş olan ev, son yıllarda insanların duygu durumlarını anlatmayı hedefliyor. Ve daha da güzeli eser özel olarak davet edilmiş bienale. Bu eser Bienalin tasarım editörü Augusta Powell tarafından görülmesi gereken 10 eser arasında sıralanmış. 40’dan fazla ülkenin tasarımcısının bulunduğu bienalde bu önemli bir başarı demek. Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, Türkiye’nin zor bir süreçten geçerken aldıkları olumlu yorumları sevinçle karşılıyor. Mimarlık ve tasarım yaklaşımını uluslararası platforma taşımaya devam edeceklerini söylüyor ve “Mimari insana değen bir şeylere dokunmalı. Eseri yaparken sadeliği, giderek artan basitleşme isteğini anlattık” diyor. Wall Paper, Corriera Della Sera gibi önemli yayınlarda çıkan yorumlar, Türkiye’den bir eserin övgü ile yer alması tabii ki çok değerli. Türkiye’nin bu tür olumlu konularla dünya kamuoyuna tanıtılması, işte en büyük ihtiyacı bu!

 

Yazarın Tüm Yazıları