Jale Özgentürk

İş dünyası da sil baştan!

7 Mayıs 2016
TÜRKİYE’de bir süredir farklı bir siyasi kriz yaşanıyor.

İktidar partisinin içinde olduğu durum için “kriz” demek belki biraz ağır olsa da sonuç olarak Başbakan ve hükümet değişikliğine neden olan ağırlık derecesinde bir gelişme bu...

 

Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlık’tan şaşırtıcı bir hamle ile uzaklaştırılmasının yarattığı yeni dönem, Türkiye için de başkanlık sistemine gidişte önemli bir dönemeç...

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında bir gerilimin olduğu biliniyordu ancak boyutları tahmin edilememişti.

 

BEKLEME DÖNEMİ BAŞLIYOR

 

Yazının Devamını Oku

Yavuz gitti Petkim özelleşti!

1 Mayıs 2016
2008 yılında Azerbaycan devleti petrol şirketi Socar’a geçen Petkim’de Kenan Yavuz dönemi sona erdi. Peki bu sürpriz kararın perde arkasında ne var?

27 Mayıs 1960 darbesinin hemen sonrasındaki günler. Ülke yalnızca siyasi değil, ekonomik bir krizin de içinde. Yeni kemer sıkma kararları alınmış, devalüasyon yapılmış, döviz yok, ekonominin çarkları durmuş...

 

İhtilal hükümeti, yeni dönemin ekonomik politikasını “planlı kalkınma dönemi” olarak belirliyor. Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı hazırlanıyor. Sanayi ile kalkınma ana hedef olarak belirleniyor.

 

KARAR 1989’DA ALINDI

 

Kamu ve özel sektör eliyle sanayileşme düşüncesinin bir ürünü de 1961 yılında karar verilip 1965’de kurulan Petrokimya Holding AŞ, yani Petkim oluyor. Birçok sektörün ara malını üreten Petkim, 1989’da özelleştirme kapsamına alınıyor. Özelleştirme süreci ancak 2008’de tamamlanıyor. İhaleyi Azerbaycan devlet şirketi Socar alıyor. Petkim’in özelleştirme sürecinde, şirketin başında Koç Grubu’ndan gelen bir isim var: Kenan Yavuz.

 

Yazının Devamını Oku

TÜSİAD Ankara ile artık daha sıcak

23 Nisan 2016
TÜSİAD’ın Ankara ilişkileri eskiye göre oldukça sıcak görüyor. Geçen hafta Maliye Bakanı Naci Ağbal ve bürokratları 5 saat süreyle İstanbul’da TÜSİAD’ın merkezindeydi. TÜSİAD’la Ankara’da görüşemeyen AB Bakanı Volkan Bozkır da önceki gün TÜSİAD’ı ziyaret etti. Bu arada TÜSİAD temaslarında Ali Koç artık daha çok görünür oldu.

KUTUPLAŞMA, günümüz Türkiye’sinin en önemli sorunlarından. Belki de en önemli sorunu... Siyasi partilerin grup toplantılarında kullanılan dil, “Öpüşme sahnelerinin dozunu ölçen RTÜK, bu söylemler karşısında şimdi nerede?” dedirtiyor bazen. Dil sertleştikçe, siyasetin çözmesi gereken sorunlarda bir araya gelmenin, çözüm üretmenin yolu da daralıyor.

İşte TÜSİAD, en azından ekonominin sorunları konusunda ortak bir dil geliştirilmesi, siyasetin ülke sorunlarında ortak hareket edebilmesi için eyleme geçti. TÜSİAD’ın Parlamento ve Kamu Kurumlarıyla İlişkilerden (PARKUR) Sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Koç, geçen hafta bu grubun üyeleri Simonne Kaslowski ve Bahadır Balkır’la birlikte Ankara’daydı.

4 PARTİ İLE GÖRÜŞTÜ

TÜSİAD heyeti, Fikri Mülkiyet Hakları, Güvenceli Esneklik, Vize Muafiyeti ve Transatlantik Yatırım ve İşbirliği Anlaşması konularında TBMM’de grubu bulunan 4 siyasi parti temsilcisiyle görüştü.

Toplantılara katılan Genel Sekreter Zafer Yavan, dört parti tarafından son derece olumlu karşılandıklarını söylüyor. AK Parti’den Naci Bostancı, HDP’den İdris Baluken, MHP’den Erhan Akçay ve CHP’den Engin Altay’la görüşteklerini anlatan Yavan, parti temsilcilerine özellikle vize muafiyeti konusunda hükümete destek verilmesi gerektiğini söylediklerini belirtiyor.

“Ekonomik konularda partilerüstü bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Siyasi içeriği olmayan, kavga gerektirmeyen bir durum bu. Hükümet iş ve yatırım konularındaki yasaları paket halinde Meclis’e getirebilir. Bu konuda muhalefetten de olumlu yaklaşım gördük” diyor.
TÜSİAD’ın vize konusundaki görüşü ise şöyle: “Vize muafiyeti çıkarsa, Türkiye olağanüstü bir itibar kazanacak. AB, vize kalktığında Türkiye’den bir akın olmadığını görecek, üyelik konusundaki önyargılar kırılacak. Türk vatandaşlarının da AB desteği artacak.”

ALİ KOÇ VE TÜSİAD

Yazının Devamını Oku

Uçaklar dolu umutlar canlı

16 Nisan 2016
TÜRK Hava Yolları’nın Diyarbakır’dan Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Erbil kentine başlattığı uçuşlar doldu. Petrol fiyatlarındaki hareket ve bölge ekonomisinde canlanma belirtileri, Türkler ve yabancıları Erbil’e çekiyor. Sırada Şanlıurfa’dan direkt uçuşlar var.

TÜRK Hava Yolları, geçen hafta sürpriz bir kararla Diyarbakır’dan Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Erbil kentine direkt uçuş başlattı.

 

Yüksek bilet ücretlerine rağmen, uçuşlar hemen hemen dolu.

 

Diyarbakır-Erbil uçuşları gidiş-dönüş 1174 TL. Business uçuşlarda ise 2000 TL’yi aşıyor. 

 

Haftada üç gün düzenlenen direkt uçuşlar karayolu ile gitmek istemeyen işadamları için sevindirici oldu.

 

Yazının Devamını Oku

Bir istifanın perde arkası

9 Nisan 2016
TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Memduh Boydak 4 Nisan’da noter kanalıyla dernekten istifa etti. FETÖ örgütünün finans destekçisi olmakla suçlanan Boydak’ın istifası nasıl tavır alacağını tartışan TÜSİAD’ı rahatlattı...

TÜSİAD’dan 4 Nisan günü akşam saatlerinde bir açıklama yapıldı.

 

Fethullah Gülen Cemaati’nin destekçisi olduğu iddiasıyla tutuklanan Memduh Boydak, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeliği’nden noter kanalıyla istifa ediyordu.

 

Yapılan açıklamada, istifanın gerekçesi “Sayın Memduh Boydak, Yönetim Kurulu’nun toplantı ve faaliyetlerine hali hazırda iştirak edemiyor olması nedeniyle Yönetim Kurulu üyeliği görevinden istifa etmiştir” sözleriyle ifade ediliyordu.

 

Boydak’ın ilk gözaltına alınması Eylül ayında olmuştu.

 

Yazının Devamını Oku

Malezyalılar Sabiha Gökçen’den çıkıyor mu?

2 Nisan 2016
Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yüzde 100’üne sahip Malezya Havayolları Holding’in (MAH) hisselerini satmayı planladığı belirtiliyor. İlk talip, Atatürk Havalimanı’nı işleten TAV.

YIL 1987.

 

İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan Atatürk Havalimanı, kentin ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor.

 

Ancak Anadolu yakasında yeni bir havalimanı projesi gündeme geliyor.

 

Proje Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın.

 

Yazının Devamını Oku

Temel Kotil ayrılıyor mu?

27 Mart 2016
Son 11 yıldır Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürlüğü görevini yürüten Temel Kotil’in görevden ayrılacağına ilişkin tartışmalar, 4 Nisan’da yapılacak THY Genel Kurulu öncesinde tekrar alevlendi.

TÜRK Hava Yolları tarihinin en uzun süreli genel müdürü olan Temel Kotil’le ilgili uzun yıllardır ‘ayrılıyor-görevden alınıyor’ tartışmaları yapılır. Kotil, bu kadar çok süren tartışmaya rağmen genel müdürlük koltuğunu korumayı başardı.


 

 

Ancak 4 Nisan’da yapılacak THY Genel Kurulu öncesinde bu tartışmalar tekrar alevlendi. Temel Kotil göreve devam mı edecek, yoksa 11 yıldır sürdürdüğü genel müdürlükten ayrılacak mı?

Yazının Devamını Oku

Yoksulun hakkı için savaştan ‘Cihat’a

20 Mart 2016
Eski TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, bir süredir, 29 Mayıs Üniversitesi’nin kurduğu Kuran Araştırmaları Merkezi’nin (KURAMER) Yönetim Kurulu’nda görev yapıyor. 

6 yıllık TMSF Başkanlığı döneminde yaşadıklarını, ülkemizdeki soygunun boyutlarını ‘Soygunu Gören Adam’ adıyla kitaplaştırmıştı.

 


‘Soygunu Gören Adam’. Ahmet Ertürk, 6 yıllık Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanlığı döneminde gördüklerini, yaşadıklarını, siyaset ve ticaret işbirliğiyle gerçekleştirilen soygunun boyutlarını anlattığı kitabına, işte bu ismi vermişti. Ertürk, adları ekonomi ve magazin basını ile ulusal ve uluslararası zenginler listelerinde her zaman yer bulan, pek çok kişiyle halk adına hesaplaşmanın, daha doğrusu bir dönemin yolsuzluklarının tahsilatının baş sorumlusu oldu. Bu yüzden, seveni de var, sevmeyeni de...

Ancak onun döneminde devletin aslında pek de batık olmayan batık banka patronlarından yaklaşık 25 milyar dolar tahsilat yaptığını, sadece Uzanlar’ın Telsim’in İngiliz Vodafone satışından devlet kasasına 6-7 milyar dolar girdiğini not olarak düşmek gerek.

 

 

MÜCADELE ETTİ

Yazının Devamını Oku