DİLE kolay. AK Parti hükümetleri 2003-2015 yılları arasında tam 61 milyar dolarlık özelleştirme yaptı. 2015 yılı ise özelleştirme bakımından diğer yıllara göre sönük geçti ve gelir 2 milyar dolar düzeyinde kaldı.
Özelleştirme İdaresi’nin bu yıl en önemli özelleştirme kalemleri arasında Elektrik Üretim AŞ’nin santrallarıyla, Milli Piyango İdaresi yer alıyor... Eylül- Kasım ayları arasında önemli ihale süreçleri yaşanacak.
Milli Piyango İdaresi özelleştirmesinde ilk ihale geçen yıl yapılmıştı. Şans oyunlarının lisansının topluca verilmesi için yapılan ihaleye Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu, ERG-Ahlatçı Ortak Girişim Grubu ve Turkish Lottery Holding BV katılmıştı. En yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolar olarak Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu vermiş ancak o tarihte dövizde yaşanan tribülans nedeniyle ihale sonuca ulaşamamıştı.
BUGÜNLERDE çevremde sohbetlerin ana konusu “Yurtdışına nasıl gideriz?” “Hangi ülkeye en kolay gideriz?” oluyor.
Çoğunluğu eğitim çağında çocuğu olan iyi eğitimli, iyi gelir seviyesine sahip insanlar. Yurtdışında bir bağlantısının olmasını isteyenler sadece çocuğu olanlar değil tabii ki. Bugünlerde 5-10 milyon dolarlık küçük şirketler bile ikinci bir pasaportun peşinde. Hatta özel yatırım fonlarının hizmetleri arasına yatırım yoluyla oturma izni, vatandaşlık hakkı alma gibi konular da girmiş...
EĞİTİMLİ KİŞİLER GÖZDE
Aslında 2010’dan itibaren tüm dünyada ülkesinden memnun olmayanlar, savaşlar nedeniyle can korkusu yaşayanlar ciddi bir hareket halinde. Yasal olmayan yollardan gidenlere mülteci deniyor ve bugün sayıları 60 milyon civarında.
Mültecileri kimse istemiyor. Ancak parası olan, iyi eğitimli göçmenler ise son yıllarda tüm ülkelerin gözdesi. Hatta bazı küçük ülkeler için yatırımları çekmenin yollarından biri haline geliyor.
DOĞA Koleji Şanlıurfalı eski bir eğitimci ve dershaneci Fethi Şimşek’in 2001 yılında kurduğu bir eğitim zinciri. 59 bin öğrencisi, 100’den fazla kampüsü ve 6 bin çalışanı var.
Şimşek, 2011’de hisselerinin yüzde 80’e yakınını Turkven Yatırım Fonu’na sattı. Yüzde 20 hissesi hala var.Geçtiğimiz günlerde Turkven yatırımın ardından 5 yıl geçtiği için hisselerini satmaya karar verdiğini açıkladı. Satış süreçleri hızlı başladı, hızlı sonuçlanacak gibi görünüyor. Doğa Koleji’nin yeni talipleri ise üçlü bir konsorsiyum. Konsorsiyumu oluşturan isimler Turkven’e de kamuoyuna da yabancı değil.
Fonun 27 hastane ve 14 bin çalışana sahip Medical Park’taki ortakları Muharrem Usta ve Haydar Sancak ile Flo ve Polaris markalarıyla tanınan Ziylan’da ortağı olan Mehmet Büyükekşi. Kamuoyunda ise Muharrem Usta iki küçük hastaneyle başladığı özel hastanecilikteki başarısının yanı sıra Trabzonspor Başkanlığı ile tanınıyor. Mehmet Büyükekşi ise malum Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin başkanı...
Yani geçen hafta Habertürk Gazetesi’nde yayınlanan haber bir farkla doğru, görüşülenler arasında Ethem Sancak yok. Önceki gün Büyükekşi’yi bu yatırımla ilgili aradım. Tesadüf, fonla satış detaylarını görüştükleri toplantı sırasında yakaladım.
RAMAZAN geldi, her akşam bir iftar daveti var. İstanbul’da, Ankara’da beş yıldızlı oteller dolu...
Bugünlerde iş dünyası da oldukça yoğun.
Patronları sabah saatlerinde aramak doğru değil. Ancak akşam geç saatlere kadar bulmak ise sürpriz olmuyor. Bazı işadamları sahura kadar çalışıyor.
EN ÇOK İLGİ GÖRENLER
BODRUM Yalıkavak Türkiye’nin yerli ve yabancı turizm açısından en lüks bölgesi oldu. Dünya jet set’ini getirmek için Azeri asıllı işadamı Mübariz Mansimov’un açtığı Yalıkavak Marina Palmarina’dan sonra birbiri ardına otel ve residence projeleri açıklanıyor. Bu projelerden birini de İstanbul’a getirdiği farklı gayrimenkul konseptiyle tanınan Nef başlattı. Nef’in kurucusu 1982 doğumlu genç bir işadamı, Mersinli Erden Timur. Henüz 34 yaşındaki Timur, gayrimenkul sektöründe basamakları beşer onar çıkıyor.
SADECE 60 METREKARE
Londra’da ekonomi eğitimi alan Timur, inşaat sektörüne girmeden 6 ülkenin metropollerinde ihtiyaçları analiz etmiş. İstanbul’da bugüne kadar gerçekleştirdiği 24 projedeki uygulamalarına yönelik 16 patenti var.Dünyanın önde gelen 20 endüstriyel tasarımcısı ile yarattığı projelerin özelliği 5 bin metrekarelik bir evin sahip olabileceği özellikleri 60 metrekarelik bir ev içine dahil etmesi. Timur’un projelerinde yaşadığınız binada kullanıma sunulan alanlar arasında ortak mutfak, ortak sinema salonu ya da piyanosu davulu olan bir kayıt stüdyosu bile bulunuyor.
İTALYAN KASABASI
İZMİRLİNİN hayatında iki market markası çok önemlidir: Tansaş ve Kipa. İzmir, yıllar boyunca bu iki yerel markasından vazgeçmemiştir. Bu iki markanın ortak noktası nedir derseniz? İzmir’in efsanevi Belediye Başkanı Ahmet Piriştina çıkar arkasından... Piriştina’yı önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait market zinciri Tansaş’ın (Tanzim Satış Mağazaları) genel müdürü olarak tanıdım. Daha sonra da Kipa’nın kurucusu olarak... Tansaş’tan 1992’de ayrılan Piriştina, bu birikimini yeni bir hipermarket zinciri kurarak kullanmak istedi. Sermayeyi toplamak için de ilginç bir proje gündeme geldi.
100 İŞADAMI
Şinasi Ertan, Muharrem Kayhan, Gürel Ailesi gibi ünlü işadamlarını, yakın arkadaşı Metin Akpınar dahil 100 işadamını ikna eden Piriştina, hem ilk kez kolay kolay bir araya gelemeyen İzmirlileri çok ortaklı bir modelde buluşturdu, hem de hayalini gerçekleştirdi.10 bin dolar veren 100 işadamından 10 milyon dolar toplandı. Bu sermayeyle yatırım gerçekleşti. İlk mağaza 1994’de Bornova’da açıldı. Yeni zincirin adını da Ahmet Piriştina koydu: “Kitle Pazarlama AŞ” yani Kipa.
SON AŞAMADA
TÜRKİYE AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’de 231 milyar dolar milli gelire sahipti. 2015 itibariyle bu rakam 800 milyar dolara yakın...
Türkiye, bu 13 yıllık dönemde ortalama yüzde 4 civarında büyüdü. Bu büyümenin itici sektörleri ise madencilik, inşaat ve enerji oldu.
Bu gelişme de doğal olarak iş dünyasına yeni aktörler kazandırdı. İşte Ankaralıların geçen yıl EGO arazisine 1.3 milyar TL vermesiyle ilk kez tanıdığı Çiftay Grubu bu isimlerden biri.
Başkentin gözde semtlerinden Çukurambar’da Holiday Inn Oteli’ni satın alması üzerine, grubu tanımak istedim.
Aslında 1963’te kurulan bir şirket Çiftay Madencilik. Sivaslı Ziya Aydın tarafından kurulmuş.
Türkiye’nin ilk sanayicilerinden biriydi Raif Dinçkök... Ailesi Balkan Harbi sırasında Türkiye’ye göç ederken Selanik’te dünyaya gelmişti. Baba mesleği ticarete Ankara’da başladı. 1943’te ise Türkiye’nin pek çok sanayicisini çıkaran İstanbul Sultanhamam’a geçti.
Raif Dinçkök, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye’de başlayan sanayileşme fikrinin etkisiyle ticaretten üretime yöneldi. İlerleyen yıllarda ise Türkiye’nin ilk özel sektör tekstil fabrikalarından Aksu’yu kurdu. Vehbi Koç ve Nejat Eczacıbaşı ile birlikte 1952’de İstanbul Sanayi Odası’nı kuran isimler arasında yer aldı.
Raif Dinçkök 1994’te vefat ettiğinde, tekstil ve kimya sektörlerinde Aksu, Akkim gibi önemli şirketlere sahipti. Kurucusu olduğu Akkök Holding de bugün 1 milyar TL sermayeli 20’ye yakın şirketi, 4 bin 500 çalışanı olan dev bir grup. Grubun şirketleri arasında Aksa, Ak Enerji, Akasya AVM gibi tanınmış şirketler var. Akmerkez ve Papermoon kamuoyunun çok yakından bildiği bu gruba ait markalar.
MAHKEME SÜRECİ