Kilosu 1.265 Euro’ya otomobil alır mısınız?

MEŞHUR lüks otomobil üreticisi Bugatti’nin yeni modeli Chiron son otomobil fuarında tanıtıldı.

Haberin Devamı

Kilosu 1.265 Euro’ya otomobil alır mısınız
 

Elektronik olarak sınırlandığı için maksimum hızı saatte 420 kilometre olan 1500 beygirlik bu aracın satış fiyatının 2.4 milyon Euro olduğu açıklandı. (Türkiye’de almak isterseniz bir o kadar da vergi ödeyeceksiniz, yani size toplam maliyet neredeyse 5 milyon Euro’ya gelecek.)Bugatti Chiron sadece 500 tane üretilecekmiş.

 

Aracın ağırlığının 1.9 ton olduğunu düşündüğümüzde, bu otomobilin kilosu 1.265 Euro’ya geliyor.

 

Bir kıyaslama yapabilme imkânı açısından söylüyorum, mesela 1 kilo altın yaklaşık 37 bin; 1 kilo bakır yaklaşık 4 bin 500; 1 kilo platin yaklaşık 28 bin Euro’ya satılıyordu dün. Benim bulabildiğim, Bugatti Chiron’dan daha ucuz yegâne değerli metal gümüş oldu; kilosu 441 Euro’ydu.

 

Haberin Devamı

Hepimiz yeni Chiron’un içinde eser miktarlarda bu değerli metallerden kullanılsa bile aslında aracın sadece metaliyle para etmediğini biliyoruz.

 

Bir an için hayal edin: Bayiye gittiniz, 2.4 milyon Euro’yu bayıldınız, aracınızı aldınız ve yola çıktınız. Daha yola çıkar çıkmaz bir kamyon geldi ve aracınızı ‘pert’ etti; yolda eğri büğrü durumdaki kullanılamaz hale gelmiş aracınız kaç para eder?

 

Geçenlerde okuduğum, Cesar Hidalgo’nun yazdığı ‘Why Information Grows’ kitabında Bugatti’nin bir önceki modeli olan Veyron için benzer bir kıyaslama vardı.

 

Kim alır ve neden alır bilmiyorum ama Bugatti Chiron için şimdiden insanların kuyruğa girdiği, o 500 araçtan birini almak istediğine dair haberler de okudum dün internette.

 

Chiron’u, Türkiye’de satış fiyatı neredeyse 400 bin Euro olan Audi A8 W12 ile kıyasladığımızda fark çok çarpıcı, boş ağırlığı 2 bin 150 kilo olan A8’in kilosu 182 Euro. Ki bu, Türkiye’de satılan en pahalı ve lüks araçlardan biri, unutmayın.Chiron’u (ve aslında Audi A8’i de) bu kadar pahalı yapan şey, Cesar Hidalgo’nun söyleyişiyle birleşimindeki atomlar değil o atomların bir araya getiriliş biçimi.

 

Haberin Devamı

Yani, üzerindeki bilgi, tasarım...Bugatti Chiron (ve elbette A8 de) çok uç bir örnek. Zaten işte okudunuz, en fazla bütün dünyada 500 kişinin sahip olabileceği bir oyuncak bu.

 

Ve sahiden lüks.Ama ondan çok daha pahalısını hepimiz cebimizde taşıyoruz. Evet, kilo fiyatı üzerinden kıyaslama yapacaksak, gelin bir de IPhone 6S’e bakalım.Apple’ın kendi sitesinde yazdığına göre bu akıllı telefonun ağırlığı sadece 143 gram. Avrupa’daki satış fiyatı ise 749 Euro’dan başlıyor.

 

Bu telefonun en ucuz modelinin bile kilosu 5 bin 237 Euro.Gördünüz mü, eğer işi kiloya vurursak Bugatti Chiron meğer ucuzmuş.

 

 

Siyaset bilimciler neden gelmiyor?

 

İSTANBUL, bu yaz, 23-28 Temmuz’da Dünya Siyaset Bilimi Kongresi’ne ev sahipliği yapacaktı.

 

Haberin Devamı

Ama artık yapamayacak; çünkü kongreyi düzenleyen Uluslararası Siyaset Bilimi Derneği IPSA, 29 cana mal olan Ankara bombasından sonra kongrenin İstanbul’da değil başka bir Avrupa şehrinde yapılmasına karar verdi.

 


Kongrenin İstanbul’da yapılmasında ve daha düne kadar hararetle yürüyen organizasyonunda canla başla çalışan Siyasi İlimler Türk Derneği (SİTD) büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor.

 

Çünkü, bu yıl 24’üncüsü düzenlenecek olan kongre için İstanbul’a dünyanın dört bir yanından 6 bin 500 siyaset bilimci gelecek, 5 gün boyunca son derece canlı paneller yapılacaktı.

 

Türkiye’den 45 tebliğ kongreye sunulacaktı; kongrenin toplamda bin civarında tebliğ sunumuna sahne olması bekleniyordu.

 

Haberin Devamı


Peki ne oldu da iptal oldu kongre? Bir kere, taa başından beri güvenlik endişeleri vardı. Türkiye’de yeniden terör ortamına girilmesi, DAEŞ’ten PKK’ya ve ondan DHKP-C’ye kadar örgütlerin büyük şehirlerde eylemler yapmaları, canlı bombalar patlaması IPSA’yı korkutuyordu.

 


Bu korkuların üzerine Türkiye’de bilimsel özgürlüğü tartışmalı hale getiren kimi siyasi gelişmeler geldi.

 

Bir bildiriye imza attığı için işinden olan, soruşturmalara uğrayan onlarca akademisyene uluslararası bilim camiası sessiz kalmadı. Ama buna rağmen kongre yapılacaktı.

 


Derken Ankara’da PKK’nın canlı bomba eylemi ve 29 kişinin burada hayatını kaybetmesi, IPSA’yı Türkiye’den olmayacak şeyler istemeye itti.

 

Haberin Devamı

Uluslararası dernek, Türkiye’deki ortağından ‘Katılacakların güvenliklerini sağlayacaklarının garantisini’ istiyordu.

 

Kongrenin yapılacağı salondaki güvenlik tamamdı; otellerin içindeki güvenlik de öyle ama sokakta bu güvenliğin garantisi nasıl verilebilirdi?

 

Her katılımcının başına bir polis verilemeyeceği gibi o katılımcılar da sokakta polis eşliğinde dolaşır mıydı zaten?

 

Sonuç olarak maalesef kongre iptal oldu.

Yazarın Tüm Yazıları