Paylaş
Şirin, ‘Selam-Tevhid: Kudüs Ordusu’ adlı bir örgüt davası nedeniyle hapis yatmış, ‘Selam’ adıyla dergi çıkaran bir İslamcı.
Onu takibe başlayan polisin soruşturması genişledikçe genişliyor, son olarak 251 kişi bu dosya kapsamında ‘şüpheli’ sıfatıyla soruşturuluyordu; bu insanların telefonla konuştuğu 3 bine varan sayıda insanın telefon konuşmaları kayda alınmış. Kaydedilen kişiler arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan da var.
Sonra 17 ve 25 Aralık operasyonları oldu. Bu operasyonlara hükümet sert tepki gösterdi; İstanbul polisi ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hallaç pamuğu gibi atıldı.
Derken İstanbul’un ‘yeni’ polisi, 2010’dan beri açık olan ‘Selam-Tevhid’ soruşturmasıyla ilgili 1200 sayfalık bir fezleke yazdı; bu fezlekeye dayanan savcılık da dosyayı ‘Kovuşturmaya yer yoktur’ kararıyla kapattı.
Biz, ‘eski’ İstanbul polisinin ‘Selam-Tevhid’ dosyasının ayrıntılarını bilmiyoruz; bildiğimiz tek şey, ‘yeni’ polisin bu dosyayla ilgili yazdıkları.
Bazıları, ‘yeni’ İstanbul polisinin bu fezlekesinin çok önemli bir soruşturmayı örtbas ettiğini öne sürüyor. Bu iddiayı defalarca dile getirenlerden biri, uzun yıllar İstanbul Emniyeti’nde son derece kritik görevler yapmış olan, son olarak Hakkâri Emniyet Müdürü’yken 17 Aralık operasyonuna cevaben hükümet ‘paralel örgüt tasfiyesi’ adı altında polis atamalarına başlayınca meslekten istifa eden Tufan Ergüder.
Ergüder, 22 Temmuz günü İstanbul’da görev yapmış aoperasyon başlayınca, hemen o akşam Bugün TV’ye çıktı ve önemli açıklamalar yaptı. O sırada polislere yönelik operasyonla ‘Selam-Tevhid’ dosyası arasında ilişkiyi bilen pek kimse yoktu ama Tufan Ergüder bu ilişkiyi kurdu.
Bakın o gün neler dedi Tufan Ergüder, mecburiyetten kısaltarak aktarıyorum:
Hükümetin içinde İran devriminden beslenmiş bir kanat 2007-2011’de yürütülen Ergenekon ve Balyoz gibi operasyonların hedefinde olan kişi ve gruplarla duygusal ve organik bağlantıları var. Bu nedenle Ergenekon ve Balyoz davası süreçlerinin bitmesine müsaade etmediler. Ergenokon ve Balyoz operayonları boyunca duygusal ve organik bağı olan zevat hiçbir delile inanmadı ve imzalamadı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ergenekon raporunu imzalamakta direnç gösterdi. Bu nedenle Emniyet müdürlerine bugün yapılan operasyon hükümetin içindeki bu grubun Selam Tevhid isimli silahlı terör örgütünü önce temize çıkarma çalışmasından başka bir şey değildir. Ve Selam Tevhid soruşturmasını kapatmak isteyenler dünün ulusalcıları ile işbirliği içinde.
Selam Tevhid dosyasında devletin derinliklerine giren yabancı örgüt ajanlarından bahsediliyor. Ama bu Selam Tevhid terör örgütü soruşturmasını itibarsızlaştırmak için büyük kampanya yaptılar. Gazetelerde yedi bin kişiyi dinlediğine yönelik haberler yaptırdılar. Kısacası büyük bir örtme kampanyası düzenlediler. Delilleri örtmek istiyorlar. Başarılı olabilirler mi? Mümkün görmüyorum.
En zor operasyon ise Selam Tevhid silahlı terör örgütü operasyonu. İran, Türkiye’nin içerisinde kılcallara kadar yerleşmiş çok tehlikeli bir örgüt. TRT içerisinde müsteşarlıklarda yer alıyorlar. Bu nedenle zor bir operasyon. İlk kez Selam Tevhid örgütü hakkında net deliller bulundu. Ama bırakmadılar.
Bakın bugün gelinen noktada Türkiye’nin önünde en büyük problem Selam Tevhid silahlı örgütüdür. Yapamadık bu operasyonu. Biz yapamadık ama birileri gelir yapar.
Örtbas etmek mümkün mü?
BU ülkede devletin ve bürokrasinin işleyişini eğer biraz biliyorsam, bu ülkede hiçbir kâğıt parçasının kaybedilemediğini de biliyorum.
Eğer ‘yeni’ İstanbul polisinin yaptığı büyük suçların ve ‘kılcal damarlarımıza kadar sızmış’ bir örgütün üzerini örtmekse, bunun başarılamayacağını şimdiden söyleyelim.
En azından ‘eski’ polis halen haklarında dava açılmasını ve mahkemeye çıkmayı bekliyor. Örtbas edildiği söylenen operasyonun bulgularını ve delillerini onlar çıkar mahkemede anlatırlar.
Benim, ‘yeni’ polisin fezlekesinden edindiğim izlenim, ortada telefon dinleme ve kişi izleme dışında pek de fazla delil olmadığı. Örgütün içine ajan sokmak istemiş polis ama bir netice alınamamış, vazgeçilmiş.
Zaten ortada dava açmaya yeterli delil olmadığı, soruşturma dosyasının dört yıldır açık olmasından da belli ama biz yine de ‘eski’ polislerin mahkemede ne anlatacağını bir bekleyelim.
Devrimci Karargâh’ı unutma
ELİ silahlı, bombalı bir örgüttü Devrimci Karargâh ama birkaç kişiden oluşuyordu sadece.
İstanbul polisi o kadar mahir çıktı ki, sonunda eski bir polis müdürü olan Hanefi Avcı’yı bile bu örgüte yardım yataklıktan hapse atmayı, yıllarca hapiste tutmayı başardı.
O yüzden, polis ‘örgüt’ dediğinde bir kere değil onlarca kere düşünmek gerek bence.
Paylaş