Paylaş
SEFERİHİSAR ilçesinin yaklaşık 32 bin nüfusu var. İzmir’in il nüfusunun yüzde 1’inden çok daha az. Bu küçük ilçe neden acaba medyada bu kadar çok yer alıyor?
Birbiriyle örnek bir işbirliği sergileyen iki vizyoner ve girişimci ruhlu insan bu başarıda büyük pay sahibi. Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar’da hem Cittaslow, yani Sakin Şehir, hem de kabına sığamayan bir şehir yarattı. Demek ki istenirse oluyor, yoksa mazeretler bitmez. Diğer başarılı insan ise hizmetlerine sıklıkla yer verdiğim Özer Türer... Aynı zamanda İzmir Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı olan Özer Türer ve Tunç Soyer ile 14-15 Eylül tarihlerinde yapılacak “Panayır”ı konuştuk.
İlkler yaşanacak
Özellikle süt keçiciliğinde İzmir’i bir marka haline getiren Türer, “Küçükbaş hayvancılıkta sektörün en büyük organizasyonu Seferihisar’da ilklere ev sahipliği yapacak. Birliğimiz öncülüğünde ve Seferihisar Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek olan İzmir Koyun Keçi Panayırı, 14 – 15 Eylül tarihlerinde hayata geçecek. Panayır kapsamında Türkiye’de ilk kez damızlık hayvan pazarı kurulacak. Ancak panayırda sektöre damga vuracak başka ilkler de yaşanacak” diyor.
Kadın girişimciler
Türer, “İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığına ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına çok önemli bir proje sunduk. İki bakanlık tarafından da kabul gören projemiz sayesinde kadın küçükbaş yetiştiricileri eğitilecek ve sözleşmeli üretim modelinden faydalandırılacak. Koyun Keçi Panayırı’nda başlatılacak Türkiye’de ilk kez hayata geçirilecek Kadın Girişimci Yetiştiriciliği Projesi (KAGİSAP), küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli paya sahip kadın yetiştiricilerin aile ve ülke ekonomisine katkısını artıracak. Ayrıca kayıt altına alınarak desteklerden faydalanmaları sağlanacak” diye konuşuyor.
Önemli destek var
Son olarak yetiştiricilere çağrıda bulunan Türer şu hatırlatmayı yapıyor: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan anaç koyun-keçi desteklemeleri için başvurular 2 Eylül’de başladı. Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği kapsamında 1 yaşından büyük hayvanlar için yapılan desteklemeler için başvurular 30 Kasım’a kadar sürecek. Her anaç hayvan başına devlet 20 lira ödüyor. En kısa zamanda güncelleme işlemlerini yapın, desteği kapın diyoruz.”
Paylaş