Paylaş
YILLARDAN beri yazılarımı okuyanlar iyi bilir. Her yaptığımız işte ‘ekonomik akıl’ olmalı.. Hep bunu savunurum. Öyleyse ‘ölçek ekonomisi’ Türk ekonomisinin genelinde ne kadar önemliyse, tarım sektöründe de o kadar önemli. Böyle düşünmemizde yarar var. Peki milyonlarca küçük çiftçiye dayalı bir tarımsal yapınız varsa, ne yapacaksınız? Cevap çok basit.. İşbirliği - güçbirliği. Yani kooperatifleşmeyi hem yaygınlaştırmalı, hem güçlendirmeli.. Ve bu da, bir strateji planına bağlanarak yapılmalı. Şimdi gelelim güzel örneklere.. Aslında ne yazık ki olumsuz örnekler daha çok, ama ben bardağın dolu tarafına bakacağım.
Girişimci ruh
1979 yılında Aydın’da Nazilli ve Kuyucaklı bir avuç girişimci ruhlu süt üreticisi bir araya geliyor. Ve diyorlar ki, ‘ürettiğimiz sütün ne karşılığını alabiliyor, ne de alın terimizi karşılayabiliyoruz. Bu böyle gitmez, bir şeyler yapmalıyız!’ İşte anahtar kavram da bu zaten, ‘bir şeyler yapmalı..’ ÖR-KOOP Genel Koordinatörü Mehmet Şimşek o günkü tabloyu şöyle anlatıyor; “Kooperatifimiz, bıçağın kemiğe dayandığı bir ortamda kurulduğundan bir daha eski günlere dönmeme adına her türlü fedakârlığı sergilemiş yeni bir girişim olarak ortaya çıktı. Bu enerjiyle ihtiyaçlar belirlendi, çözüm yolları araştırıldı. Girdiler işbirliğinin gücüyle daha ekonomik şartlarda sağlanmaya başlandı. Yem, süt sağım makineleri, ot biçme makineleri, tohumların temini vb.. gibi öncelikler de, daha sonra gerçekleşecek diğer hizmetlere zemin hazırladı.”
Örnek olma misyonu
Mehmet Şimşek, yaptığımız görüşmede, “Kooperatifimizin en önemli misyonu ‘örnek olmak’tır, adı da buradan geliyor” diye hatırlatıyor. Örneğin silajın öneminin öğretilip, yaygınlaştırılması, veteriner hizmetleri ve suni tohumlamanın ilk kez devletin dışında bir organizasyon tarafından yapılması ve genetiğin sıkı bir disiplinle iyileştirilmesi gerçekten öncü uygulamalar.. Yanı sıra ÖR-KOOP, Damızlık Birlikleri’nin kurulmasına da ciddi katkılar yapıyor. 30 sözleşmeli veteriner hekimle çalışan ÖR-KOOP’un çalışan sayısı da 49’a ulaşmış durumda. Sonuç itibarıyla, ÖR-KOOP tam bir başarı öyküsü ama daha gidilecek çok yol var. Tarım-sanayi ve teknoloji entegrasyonu yeni yatırımlarla pekişmeli, güçlenmeli. Son tahlilde küçük çiftçi kazanacak.
TARIM MARKET
Halen Nazilli - Kuyucak asfaltı üzerinde geniş bir arazide tesisleri bulunan ÖR-KOOP’un hemen yol kenarında güzel bir yemek ve kahvaltı salonu var. Burada 3 bin 500 üretici ortağın işlenmiş ürünleri satılıyor. Peynir, yoğurt, tereyağı, lor ve pastörize süt.. Mehmet Şimşek, yeni projeleri arasında yer alan Süt Market ve Tarım Market’in çok kısa zamanda Nazilli ilçe merkezinde faaliyete geçeceğini söylüyor.
YENİ TESİSLER
Diğer yandan mevcut mandıra tesisi günün şartlarına göre yeniden tasarlanıyor. Yem fabrikası inşaatı da önümüzdeki hafta başlıyor. 8 ay içinde hizmete girmesi planlanan tesisin üretici ortaklara büyük fayda sağlayacağına hiç şüphe yok.
BİYOGAZ YATIRIMI
Türkiye’nin en başarılı tarımsal kalkınma kooperatiflerinden olan ÖR-KOOP’un asıl faaliyet alanı süt hayvancılığı. Ancak bölgede fahri ‘Nazilli Kalkınma Ajansı’ diye adlandırılan Mehmet Şimşek dikkatimizi biyogaz yatırımına çekiyor. Bunun için 40 dönüm arazi alınmış ve finansman sorunu çözüldüğünde hemen kazma vurulacak. Dahası var, ÖR-KOOP yönetimi 2011 yılında özellikle üretici ortaklar için sigorta hizmetleri, uygun gübreleme, gübre ve tohum temini konularında yoğunlaşmak istiyor. Danışmanlık faaliyetlerinde etkin olmak da yine hedefler arasında.
Paylaş