Paylaş
Ancak bir sorun var. İzmir’i yönetenler nedense hala bu gerçeğin yeterince farkında değil. Öyle olmasaydı, tarım, tarımsal sanayi ve gıda sektörü il ekonomisinin lokomotifi ilan edilirdi. Ve tabii, İzmir’in geleceğe dönük ekonomik stratejileri de ona göre tasarlanırdı. Türkiye’nin en büyük Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (İDSYB) İzmir’de... En büyük Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği yine burada... Dahası İzmir, en çok sütün üretildiği il konumuna geldi. Pamuk, hububat, meyve sebze, seracılık, arı yetiştiriciliği, kırmızı ve beyaz et, yumurtacılık gibi bitkisel ve tarımsal sanayi ürünlerini saymaya kalkarsak, herhalde, “Biz nerede yaşıyormuşuz da farkına varmamışız” dersiniz... İşte buradan yazıyorum, İzmir en geç 10-15 yıl içinde ulusal ve uluslararası bir gıda merkezi olabilir, olmalıdır da... Peki, nasılın cevabı başka yazıda. Bu arada geçtiğimiz hafta sonu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) sahil kenti Girne önemli bir buluşmaya sahne oldu. 81 ilin 76’sının Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerinin başkan ve yöneticileri biraraya geldi. İDSYB Başkanı Veteriner Hekim Mehmet Çelikkaleli ile Kıbrıs toplantısını ve yeni projeleri konuştuk.
30 YILDIR SAHADA
Başkan Çelikkaleli önce kendisini tanıtıyor:
“1959 İzmir doğumlu eski adıyla Karantinalıyım. İlk, orta ve liseyi İzmir’de okudum. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden 1982’de mezun oldum. O tarihten bu yana klinisyenlik yaptım, yani hep sahada oldum. Özellikle Ödemiş, Kiraz, Tire ve Bayındır başka ifadeyle Küçük Menderes bölgesinde faaliyet gösterdim. Ödemiş’te yedi yıl önce Favorit-Çelikkaleli adıyla süt sağım makinesi üreten bir fabrika kurdum. Ayrıca 1988’den bugüne kadar süt üreticiliğini de sürdürüyorum. Halen 80-100 başlık bir çiftliğim var. Evliyim, eşim emekli matematik öğretmeni.”
BELİRLEYİCİ OLACAĞIZ
2 Ekim 2011’deki seçimde göreve gelen Çelikkaleli’nin değerlendirmesi şöyle:
“Çok keyif veren huzurlu bir yönetimimiz var. Türkiye’de en çok üye ve hayvan sayısına sahip birlik biziz. Seçildiğimiz günden beri sağlık ve genetik çalışmalarını hep ön planda tutmaya çalışıyoruz. Genetikle ilgili faaliyetlerimizde Gen-Türk spermalarını 200 bin doz olarak ve ücretsiz dağıttık. İl Tarım Müdürümüz Ahmet Güldal’ın deyişiyle sütün başkenti olduk, şimdi ilk hedefimiz düve yetiştirme çiftliklerimizin sayısını artırmak olacak. Sektörümüzün en önemli sorunu aşırı dalgalanmalar ve fiyat istikrarsızlığı. Hal böyle olunca üretici gerçekten çok karamsar ve mutsuz oluyor. Birlik olarak sektörde gerek damızlık hayvan değerinin, gerekse sütün fiyatında düzenleyici olarak bulunmak istiyoruz. Düve çiftlikleriyle damızlık hayvanın satış değerini kontrol altına aldık. Diğer yandan 100-200 ton günlük alımı sağlayacak bir yapı oluşturup sütte de fiyat belirleyici olmayı planlıyoruz. Yem konusunda da planlarımız var. En geç iki yıl içinde hepsini gerçekleştireceğimizi umuyorum.”
ÇOK GÜÇLÜ CAMİAYIZ
Çanakkaleli, Girne toplantısını anlatıyor:
“Artık süt sektörü Türk ekonomisi için lokomotif sektörlerden biri olacak. Bu çerçevede Girne’de yüzlerce birlik yöneticisinin biraraya gelmesi çok önemli bir olay. Tanışmayanlar tanıştı. Yeni dostluklar oluştu, varolanlar pekişti, fikir alışverişinde bulunduk ve ne kadar güçlü bir camia olduğumuzu gördük. İDSYB olarak Türkiyemizin dört bir köşesinden gelmiş dostlarımızı yaptığımız çalışmalar ve yeni projelerimiz hakkında bilgilendirdik.”
BAKANLIKLA İLİŞKİLER
Çelikkaleli, ayrıca, “KKTC Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin birinci yılını tamamlaması dolayısıyla, başkanın yaptığı çok anlamlı konuşma bizleri ve bütün konukları duygulandırdı. Bakanlık daire başkanlarımızın yaptığı konuşmalarda da damızlık birlikleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyumlu çalışma içinde olması gerekliliği görüldü” diyor.
Paylaş