Paylaş
Yurt dışında hastalarını birlikte yemek yaparak tedavi eden terapistlerin sayısı gitgide artıyor. Zor, kaotik hayatları olan insanların yemek yaparak rahatladıkları, kendilerine güvenlerinin arttığı ve stres attıkları gözlemleniyor. Hatta yemek yapmanın depresyona iyi geldiği düşünülüyor. İnsanın içindeki sevgiyi ortaya çıkardığına inanılıyor.
Geçenlerde mutfağıma youtuber arkadaşım Ayşenur Altan geldi ve birlikte baklava yaptık. İncecik yufkaları tek tek açmak, cevizleri serpiştirmek, baklava dilimlerini titizlikle kesmek, üzerine eritilmiş tereyağını, piştikten sonra ise şerbetini yavaşça dökmek bana terapi gibi geldi.
Karanlıkta kalktığımız bu soğuk havalarda kendini mutlu hissetmek isteyenler için ben de Ayşenur’un çıtır çıtır ev baklavası tarifini paylaşmak istedim.
Şimdiden afiyet olsun!
Ev Yapımı Baklava
Malzemeler:
1 adet Yumurta
1/2 su bardağı Mısırözü Yağı
1 su bardağı Su-Süt karışımı
4,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çimdik tuz
2 su bardağı Ceviz içi
150 gr. Tereyağı
500gr. Buğday veya Mısır Nişastası
Şerbet için:
5 su bardağı Toz Şeker
3 buçuk su bardağı Su
1 yemek kaşığı Limon Suyu
Yapılışı:
1- Yumurta, yağ ve sütü genişçe bir kaba alıp karıştırın.
2- 2 su bardağı un, kabartma tozu ve tuzu ilave edip yoğurmaya başlayın.
3- Kulak memesi veya biraz daha sert* kıvama gelene kadar azar azar un ilave ederek pürüzsüz olana kadar hamuru yoğurup 15 dakika dinlenmeye bırakın.
4- Hamuru üç eşit parçaya bölün.
5- Her bir parçayı 16 bezeye bölün.
6- Bezeleri 15 dakika dinlendirin.
7- Tezgahı nişastalayarak her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde açın.
8- Açtığınız yufkaları aralarına nişasta serperek 3 grup olacak şekilde üst üste dizin.
9- Üst üste dizdiğiniz yufkaları, tepsi boyutunda açın.
10- Her birinin arasına bolca ceviz serpin.
11- Son katı da koyduktan sonra baklavayı dilimleyin ve üzerinden eritilmiş tereyağını gezdirin.
12- 200 derecede ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. Fırının ısısını ilk 10 dakikadan sonra 160'a düşürün.
13- Şerbet için su ve şekeri tencereye alın. Kaynadıktan sonra 15 dakika pişirin. Limon suyunu da ekleyip, soğuması için bekleyin.
14- Pişen baklavayı 10 dakika dinlendirin. Üzerine soğuyan şerbeti dökün. Afiyet olsun!
Paylaş