PaylaÅŸ
Yediğiniz anda çok sevdiğiniz biri aklınıza gelir, sizi geçmişe götürür ve bütün hislerinizi harekete geçirir...
Â
Benim için bu yemek; Adilok. Adilok, rahmetli anneannem Adile Hanım’ın yaz aylarında bize sık sık yaptığı bir domates yemeği. Adını çocukken biz uydurduk, aslında zeytinyağlı domates yemeği de diyebiliriz.
Â
Madem domateslerin tam mevsimindeyiz, ben de anneannemin hatırına domatesle yapabileceÄŸiniz 3 farklı tarifi sizlerle paylaÅŸacağım.Â
Sizlerin de aile yadigarı tarifleri var mı?
Â
ADÄ°LOK (ZEYTÄ°NYAÄžLI DOMATES)
Â
4 adet DomatesÂ
1 adet SoÄŸan
5 adet Sivri Biber
1 kahve fincanı Pirinç
1 kahve fincanı Su
1 çay kaşığı Tuz
1 çay kaşığı Şeker
Maydanoz
1 kahve fincanı Zeytinyağı
Â
Adımlar:
1- Yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında soteleyin.
2- SoÄŸana biberi ekleyin ve tekrar soteleyin.
3- Küp küp doğradığınız domates, tuz ve karabiber ekleyin, tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika kısık ateşte pişirin.
4- Domatese bol su ile yıkadığınız pirinci ve 1 kahve fincanı suyu da ilave edin ve pirinç pişene kadar pişirin.
5- Maydanoz ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun!
Â
DOMATESLÄ° GRATEN
Malzemeler:
Â
200 gram Cherry Domates
80 gram eritilmiş Tereyağı
125 ml Süt
4 Yumurta
100 gram Parmesan Peyniri
100 gram Un
1/2 demet FesleÄŸen
Tuz
Karabiber
Kırmızı Biber
Â
Adımlar:
Â
1- Süt, yağ, yumurta, tuz ve karabiberi çırpın.
2- Parmesan ve unu ilave edip, karışana kadar çırpın.
3- Fesleğenleri incecik doğrayıp, elde ettiğiniz hamura ilave edin.
4- Graten hamurunu, yağladığınız bir fırın kabına alın, üzerine ortadan ikiye böldüğünüz cherry domatesleri dizin.
5- Domates Graten’i önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat pişirin. Afiyet olsun!
Â
Â
YAZ TÜRLÜSÜ
Â
Malzemeler
4 adet Domates
2 adet Patlıcan
1 adet SoÄŸan
2 adet Kabak
2 adet Biber
1 baş Sarımsak
Taze Kekik
FesleÄŸen
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Â
Adımlar
Â
1- Domates ve sarımsakları fırın tepsisine alın ve 200 derece fırında yarım saat pişirin.
2- Bu sırada patlıcanları tuzlu suda bekletin.
3- Soğanı kavurun, biberleri ilave edin ve tekrar kavurun.
4- Domates, patlıcan, kabak, kekik ve sarımsakları da ekleyin, sebzeler pişene kadar yaklaşık yarım saat pişirin.
5- Taze fesleÄŸen ile servis edin. Afiyet olsun!
Â
PaylaÅŸ