Paylaş
Kapasitesi dolan Harmandalı’da çöplerden elektrik üretilebilir mi? Aslında Harmandalı projesinde bu da vardı. Sonra ne oldu, nasıl oldu bilemiyorum, ama orada ne dönüşüm sağlandı, ne de enerji üretildi. Hala kafamda çöplerin doğaya zarar vermesini önleyen ve Avrupa’da şehrin göbeğine kurulan dönüşüm tesislerinin Türkiye’de neden kurulup işletilemediği. Her şeyi özelleştiren hükümetin neden çöpleri de özelleştirmediği. Kafamızdaki bu tür sorulara cevap ararken geçtiğimiz haftalarda Hürriyet Ege’de yayınladığımız, “Çöpte servet yatıyor, uyumayalım” yazımız fırtına kopardı. Çevreciler ayaklanırken, Ankaralı bir firma, “İzmir’in çöplerini işleyip enerjiye dönüştürmeye hazırız” dedi.
Pojemiz hazır
Nevkade Çöp Germany Şirketi’nden Mehmet Gediz, kurdukları 143 x 63 metrelik tek bir tesiste çöpleri yakıp, yıllık 2 x 20.000 MW enerji ürettiklerini belirten ileti gönderdi. “Çevremizi daha iyi bir gelecek için korumaktayız. Doğaya ve yasalarına uymaktayız. Ekolojik dengeyi stabilize etmekteyiz. Atık değerlendirme ve enerji geri kazanımında ortağınızız” sloganını kullanan şirket, enerji tasarruflu sistemlerinin işletme giderlerinin de çok az olduğunu belirtiyor. Single sistem için 8 ila 10 ay, ikiz sistem için 10 ila 12 ayda tesisi kurup personeli eğittikten sonra firmaya teslim ettiklerini de belirten Nevkade Çöp Germany Şirketi, en az 25 yıl ömrü olan tesisin 8-10 kişilik vardiyalarla 24 saat çalıştığını, günde 48 ton ev çöpünü işleyip 2.5 MWh elektrik üretildiğini açıklıyor.
¡¡¡
Nevkade şirketi, sistemi anlatan çok uzun bir bilgi dosyası göndermiş. Ben sizlere onları özetleyerek yazdım. (İsteyenlere tüm bilgileri gönderebilirim) söylemek istediğim şu. A şirket, B şirketi hiç önemli değil. Adamlar yapmış olmuş. Çöplerden şakır şakır elektrik üretiyorlar. Biz ise hala şehrin çöplerini depolayıp çevreye zarar veriyoruz. İşte sözün bittiği yer burası.
TABİATIN KOYNUNDA YAŞAM
Ağaçlar arkadaşım, çiçekler yoldaşım.
Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsız çalışmaları ve resimleri bize iletebilirsiniz. Tabii güzellikleri de. İbrahim Irmak Tel: 0533 414 24 57 cevreciiirmak@hotmail.com
Kardeş olmak için çevreci okul arıyorlar
Çanakkale’nin Ezine İlçesine bağlı Mahmudiye Beldesi’ndeki İlköğretim Okulu’nun öğrencileri, “Temiz Çevre Yeşil Doğa” kampanyası başlattı. Öğrenciler, Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretmeni ve İzci Lideri Mehmet Devrim Benli önderliğinde “Atık Pil Toplama Kampanyası” düzenledi. Önce İzcilere sonra da tüm öğrencilere bir atık pilin 8 ton toprağı zehirlediğini, 800 bin litre suyu kirletmeye yettiğini anlattıklarını söyleyen öğretmen Benli, “İki ay içerisinde 17.5 kilogram atık pil toplamayı başardık. Toplanan pillerin Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği’ne gönderdik. Kampanyamızı sürekli hale getireceğiz. Çevre konusundaki duyarlılığımızı çevreden kardeş okullar bularak, onlarla bütünleştireceğiz” dedi.
Paylaş