Paylaş
EKODOSD Bilim Danışmanı ve Süleyman Demirel Üniversitesi, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Erol Kesici, Tamarix hampeana’nın (Ilgın- Tuz sediri) Bafa Gölü havzasını kuşattığını söyledi. Bafa Gölü’nün Kapıkırı ve Serçinler kıyısında istilacı ılgınların artış gösterdiğinin belirlendiğini belirten Kesici, “Bu bitki düğünçiçeği, çobandeğneği, deniz börülcesi, tavşan otu gibi doğal bitki türlerine yaşam şansı vermiyor” dedi.
Mayıs ayında ılgın çiçeklerinden yayılan tozlardan bölgede yaşayanların alerji olduğunu da belirten Kesici, “Su havzalarına bırakılacak balıkların türü ne kadar önemliyse, bitki türleri de o kadar önemlidir. Bafa kenarında ağaçsı görünüm alan ılgınlar; rüzgarların etkisiyle de gelen çöp ve atıkları tutup taban toprağında istenmeyen kirlilik ve kokulara da neden oluyor. Bafa’nın zeminde çok sayıda böcek larvaları belirlendi” dedi.
Ilgınla beslenen hayvanlara dikkat
Yapılan araştırmalarda ılgınların ağır Cu, Fe, Mn, Zn ve eserleri atık deşarjları türeyen diğer metallerle kirlenmiş toprak ortamda hızlı bir şekilde büyüme gelişme gösterdikleri belirtiliyor. Ilgınların bulunduğu ortamlarda hayvanların otlatılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirten Yar. Doç. Dr. Kesici, “Gölyaka’da önemli oranda hayvancılık söz konusu. Bu alanlarda otlayan çok sayıda büyükbaş var. Bunlar ılgın yapraklarıyla beslenirken ağır metalleri de vücutlarına hapsediyor, dolayısıyla insanlara transfer ediyorlar” dedi.
DSİ’ye uyarı
Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yr. Doç. Dr. Erol Kesici, Bafa Gölü’nde istilacı bitki Tamarix için acil önlem alınması gerektiğini söyledi. Bölgenin SİT alanı olması nedeniyle ılgınların kesilemediğini söyleyen Kesici, “Oysa SİT bir bölgeyi korumak içindir. Sit alanının kirlenmesine ve sosyal yaşama engel olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir” dedi.
Ilgınların bazı özellikleri
* Ilgınlar tuzlu suların ve toprakların dayanıklı süs bitkileri olarak bilinirler.
* Ilgınlar azman bir su tüketicisi olarak da ün salmışlardır. * Büyükçe bir ılgın ağacı tek başına günde 750 litre su tüketir.
* Ilgınların çok derinlere kadar kök salabilme özellikleri nedeniyle kolaylıkla ulaşabildikleri yeraltı su kaynaklarının akış yerlerini tıkadıkları ve su baskınlarına neden olabildikleri belirtiliyor.
ÇEVRECİLERE ÇAĞRI
Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsızlıkları, çalışmaları ve fotoğrafları iletebilirsiniz. Tabii güzellikleri de..
Tel: 0533 414 24 57
cevreciiirmak@hotmail.com
Paylaş