Toskana’da şarap ve puro turu

Size vereceğim önemli bir tavsiye: İtalya'da dışarıda yeme-içmeye giderken yanınıza yeterli sayıda puro alın. Çünkü buralarda genellikle puro satılmıyor. Tesadüfen var derlerse onlar da adını Toskana'dan alan, İtalyanların milli diyebileceğimiz önemli üç purosu. Evet, nasıl bizim Ankara ve Pazar gibi milli purolarımız varsa, onların da sadece Toskana bölgesinde yapılan ‘‘Antico Toscano’’, ‘‘Toscano Garibaldi’’ ve en kalitelisi olan ‘‘Toscano Originale’’si var. Tütün İtalya'da ilk kez Toskana bölgesinde yetiştirildiğinden, İtalya'nın başka yörelerinde hasat edilen tütünlerden imal edilen purolara bile ‘‘toscani’’ deniliyor. Burada size bir tüyo vereyim. Aynı marka iki purodan Toskana'da yetiştirilen tütünlerden yapılanı diğerine kıyasla daha pahalı. Tamamı makine yapımı olan bu puroların dış sargısında kullanılan yapraklar koyu kahve renkli madura. Düzgün olmayan dış sargılı, sıkıca sarılı, 13 cm uzunluğunda alışık olmadığımız şekilli kuru purolardır. Uzun süre saklamak için humidora ihtiyaç yoktur. Çok sıkı sarıldıklarından duman çekiminde zorluk çekilir. Yakma öncesi tatlımsı bir çiçek aroması alınır. Güçlü fakat dengeli lezzetli purolardır. Puro içen İtalyanların yüzde 90'ı 'toscani' içer demek hiç yanlış olmaz. Denemek için alın ama o kadar. Devamı var
Yazarın Tüm Yazıları