Tadım değerlendirmelerinde purolar neden 'biber', 'odun', 'narenciye', toprak', 'deri', vb. gibi sıfatlarla tanımlanıyor? Ben içtiğim purolarda bunlardan hiç birini tatmıyorum.
-Cevabı çok basit. Damaktaki izlenimlerimizi küçüklüğümüzden beri böyle ifade etmeyi öğrendiğimizden, içtiğimiz puroyu tarif etmek için de yiyecek terim ve aromalarını kullanırız ondan. Geçmişimizde damağımızda algıladığımız tatları, puro içerken edindiğimiz duyuları sözsel olarak ifade etmekte kullanırız. Ama bu geçmişimizde pislik ya da odun yediğimiz anlamına mı gelir? Hayır. Ama yine de çoğumuz bu tatları ağzımızda bir şekilde algıladık ya da yaşamımız boyunca bir şekilde kokladık. Koku ve lezzetin duyularımızla şuur altımıza yerleştiğini unutmayalım. Bu tütün-dışı sıfatlar hepimiz için müşterek bir referans iskeleti oluşturur. Sizin bu kokuları almamanız hiç de şaşırtıcı değil. Çünkü çoğumuz almayız. Sizin herhangi bir tat ve kokuyu algılamanız başka birisiyle aynı olmayabilir. Bazılarımızın diğerlerine kıyasla o kadar keskin damak tatları vardır ki birçok karmaşık tadı diğerlerinden daha net ve doğru algılarlar. Koku ve tat duyuları arasında, insandan insana en hafif sesleri net duyma, en hafif acıyı şiddetli hissetme ve en uzağı çok daha iyi görme gibi farklılıklar vardır. Çoğumuzun damak algılama şiddeti eş olmakla beraber, bazılarının çok keskin, bazılarının ise çok hissiz olabilir. Burada önemli olan; başkaları ne tat ve kokular alıyor olursa olsun sizin içtiğiniz puronun tat ve aromasını beğenip, beğenmemeniz. Gerisine boş verin.
Beğenmediğiniz purolarda ortak özellikler nelerdir?
Detaya girmeyip, ana başlıklarla yanıtlıyorum.
1) Tat ve aromasını dolayısıyla içimini beğenmemişimdir.
2) Damağımı rahatsız edecek kadar güçlüdür.
3) Yetersiz fermantasyon süre ve sayısı nedeniyle aşırı amonyak, katran ve nikotin içeren asitik yeşil (genç) purodur.
4) Kötü yaprak ya da birbiri ile uyumsuz yapraklar kullanıldığı için kötü yanmaya programlandığından sık sık sönmektedir.
5) Kötü destelenme ya da çok sıkı sarma sonucu duman zor gelmektedir:
6) Fiyatı hak etmediği kadar pahalıdır.
Puroyu beğenip-beğenmemek, mesela şarapta olduğu gibi subjektiftir. Benim yukarıda saydığım, beğenmediğim özellikleri siz beğenebilirsiniz.