Puro grubumuzun bir referans dökümanı olan 'Tadım Esnasında Puroyu Doğru İçme Yöntemi' adlı belgeyi siz okurlarımın da yararlanması için kısaltarak yayınlıyorum.
Puro tadımına mutlaka damağınız nötr bir şekilde gelin. Tadım öncesi tat duyularınızı/ algılamanızı körleştirecek/bozacak hiçbir şey yiyip-içmeyin.
Kendinizi heyecanlı ve gergin hissediyorsanız, aşağıdaki teknikleri kullanarak rahatlamaya çalışın. Aşırı heyecan dikkat ve konsantrasyonunuzu bozacağından, doğru algılama yeteneğiniz azalacaktır. Tadımcı gergin olduğu zaman daha sık ve hızlı duman çekeceğinden puro hızlı yanar, dumanı aşırı ısınır, tat bozulur.
Dilinizin ucunu damağınıza değdirin. Burundan derin bir nefes alın ve nefesi göbek deliğinin takriben beş parmak altına kadar indirin. Nefes alırken karnınızı içeri çekin. Burnunuzdan verirken tekrar şişirin. Veya 5 saniye süreyle burnunuzdan derin nefes alın. Nefesi 5 saniye içinizde tutun. 5 saniye de burundan verin.
Tadım esnasında puronun içerdiği karmaşık lezzet katmanlarını algılayabilmek için puronuza konsantre olun ve içmeyi aceleye getirmeyin.
Tadım esnasında algıladığınız toplam lezzetin üçte birini puronun aromasının, diğer üçte birini dış sargı yaprağının dilinizde bıraktığı tadın, son üçte birini ise dumanın damakta oluşturduğu tadın meydana getirdiğini unutmayın.
Puroyu doğru kesip, yaktıktan sonra (yanlış kesme-yanlış yakmanın puronun gerçek lezzetini bozacağını unutmayın) bir miktar alkollü ya da alkolsüz içecek için. Nefesinizi dışarı verin. Sonra oldukça fazla bir miktar dumanı ağzınıza çekin. Ağız içindeki dumanı yoğunluğu dil üstünde olmak üzere ağzınızın içinde dolaştırın.
Tespit ettiğiniz en güçlü ilk tadı not edin.
Dumanı dudaklarınızın arasından yavaş yavaş üflerken tat duyularınızda algıladıklarınızı kaydedin.
Biraz daha içecek alıp yukarıdaki işlemi tekrarlayın. Bu kez algıladığınız ikinci güçlü tadı tespit etmeye çalışın.
Olabildiğince çok ya da az tat katmanı (paleti) tespit edene kadar bu üç adımı tekrarlayın.
(Devam edecek...)
DÜZELTME
Geçen haftaki 'Ucuz bir humidor yapalım' başlıklı yazının 6. maddesindeki 'ikinci nem ölçer' 'nemlendirici' olacaktır.