Daha önceki yazılarınızda birkaç kez değindiğiniz makine yapımı 'Dutch' ya da 'Kuru' denilen purolar hakkında bilgi verir misiniz?
-Purolar sayısız şekil ve ebatta üretildikleri halde hepsinin tek bir anatomisi vardır: Dolgu, bağlayıcı ve dış sargı yaprağı. Dolgu yaprakları kısa ve uzun diye ikiye ayrılırlar. Uzun dolgu yaprağı denilince adından da anlaşılacağı gibi puronun gövdesi boyunca destelenen tek parça halindeki yaprak anlaşılır. Kısa dolgu ise tek bir parça yerine ince kıyılmış yapraklardan üretilen puroları ifade eder. İşte 'Dutch' purolar bu ikinci sınıfa girer. Bu purolarda kullanılan tütünler tabii ki Hollanda'da yetişmez. Bunların harmanında önemli miktarda Sumatra yaprağı kullanılır. Bu gelenek Endonezya'nın 'Dutch East Indies' olarak bilindiği koloni yıllarına gider.
Günümüzde bu tip puroların uluslararası ihracatının % 60'ını elinde tutan Hollanda puro sanayidir. Baharat burnu ön plana çıkan bu aromatik puroların harmanı asırlardır bir sır olarak saklanmaktadır. Birinci sınıf bir 'Dutch' puronun harmanında 15 ila 20 arası farklı tütün kullanıldığı bilinmektedir. Bu yapraklar Java ve Sumatra'nın volkanik bölgeleri ile Brezilya ve Küba'nın humusça zengin killi topraklarında yetiştirilir. Farklı ülke yaprakları puroya o ülkeye özgü lezzeti verir. Sumatra yaprağı lezzet yoğundur. Java'nın lezzet ve aroması ise Sumatra'dan daha güçlüdür. En belirgin tat Brezilya yaprağındadır. Kaliteli bir 'Dutch' puronun keyfini çıkartırken çoğunlukla Sumatra ile Java, belki az da olsa Brezilya ve Küba tütünü içiyorsunuzdur. 'Dutch' puroların dışında başka ülkelerde üretilen kısa dolgu purolar da vardır. Mesela Java purosunu ele alalım. Java tütününün dokusu Sumatra'ya kıyasla daha kalın ve kabaca olduğundan görünümü de daha kabadır. Brezilya purosunun rengi iyice koyu olduğu için, içiminin sert ve güçlü olduğu zannedilse de, tamamen tersidir. Bu puro hem güç hem lezzet olarak inanılmayacak kadar hafiftir. Premium Dutch purolarda sadece kaliteli gerçek tütün yaprağı kullanılır. Kalitesiz ve dolayısıyla ucuz olanlarda ise ıskarta yapraklar, bir nevi tütün selülozu ve yapay tatlandırıcılar bulunur. Bu purolara kuru denmesinin nedeni, yapımında kullanılan yaprakların işlenmesi sırasında suni ısı kaynağı ile özellikle kurutulmasıdır. Özel nem giderme prosesi nedeniyle bu puroları diğerleri gibi humidor içinde saklamaya gerek duyulmaz. Bu purolar ideal olarak rutubet ve ısının çok değişiklik göstermediği ortamlarda 18 - 20 derecede, % 9 - 13 arası rutubette saklanmalıdır. Bu purolara örnek olarak kaliteli markalar arasında Agio, P.G.C. Hajenius, Dannemann, Christian of Denmark, Schimmelpenninck, Villiger, Willem ve Henry Winterman'ı sayabiliriz.