Paylaş
In Hoodies’i size bu köşeden daha önceleri bir iki kere daha yazma fırsatım olmuştu. Böyle emek dolu işlerin hayata geçiyor olması beni o kadar heyecanlandırıyor ki, onlar adına içten içte hem gurur duyuyorum, hem de sevinçlerini ve heyecanlarını elimden geldiğince buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.
Albümün piyasaya fiziksel olarak sürülmesini bir fırsat bilerek In Hoodies ile diğer bir deyişle Murat Kılıkçıer ile bir araya geldik. Hem albümün üretim sürecini konuştuk, hem de müzik yolculuğunu bir de onun penceresi sizlere aktarmak istedik.
Tüm detaylarıyla In Hoodies ve ilk albümü ‘A Lunar Manoeuvre’ sizlerle…
In Hoodies müzik kariyerine nasıl başladı, kısa hikâyesini senden dinleyelim?
Bir süredir tek başıma şarkı yapıyordum. Bunlardan birkaç tanesini uzun zamandır takip ettiğim prodüktör Chris Potter’ın menajerlik firmasına gönderdim. Onlar beğendiler ve daha fazla şarkı istediler, böylece iletişim başladı.
Peki şarkıların kaydı nasıl oldu, kayıtlar için İngiltere’ye gittin sanırım.
Chris Potter’ın ajandası oldukça yoğundu. Aynı dönemde Richard Ashcroft’un albümü kaydediliyordu. Biraz bu kayıt sürecini bekledik sonra ilk uygun zamanda İngiltere’ye gittik buradan bir arkadaşımla (Ali Berk Aslan). Toplamda 3 kere gittim ve her birinde onar gün kayıt alındı. Genelde hafta içi çok yoğun kayıt yaparak stüdyoda geçirdik zamanımızı.
Stüdyoya girdiğinizde tüm şarkılar hazır mıydı, kayıt sürecinde de şarkıları yazmaya devam ettin mi?
Evet hazırdı. Aslında beş altı senedir şarkı yazıyordum. İlk mailleşmelerde yirmiye yakın şarkı vardı, Chris ile konuşarak hangilerinin üzerine gideceğimize karar verdik. Onların arasından üç tanesini seçip kaydettik. Yazmaya devam ettim ve daha sonraki buluşmamızda bu sefer 40 civarı şarkı arasından kaydedileceklere karar verdik. Cd formatında 10 şarkı artı bir gizli şarkı(hidden track) var, bir tane de plak formatı için şarkı kaydettik böylece toplamda 12 şarkı kaydedilmiş oldu.
Şarkılarını Türkçe’den başka bir dilde yazarken kendini yeterince ifade ettiğini düşünüyor musun?
Çoğu şarkı basit bir gitar ya da piyano melodisi üzerine mırıldanarak, kimi zaman çok anlamı olmayan bir kelimeden, cümleden ya da tekrar ettiğim bir sesten yola çıkarak oluşmaya başlıyor. Dolayısıyla müziğin temeli aslında içgüdüsel, mırıldanmalardan, seslerden, ritimlerden çıkan ve bazen tamamen rastlantısal melodilerin üzerine yazdığım sözlerle oluşuyor.
Çok bilinçli olmayan bu sürecin sonrasında arada çıkan, düşünmeden söylediğim şeylerin şarkının ifadesiyle uyumunu fark ediyorum ve sözlere yoğunlaşıyorum. Bu durum küçüklüğümden beri dinlediğim, daha yatkın olduğum İngiliz-Amerikan müziği ve bu kültürle etkileşim içinde olmakla ilgili sanırım. Dolayısıyla albümdeki şarkılarla kendimi anadilimden daha iyi ifade edebildiğimi söyleyebilirim.
Albümün ismini ‘A Lunar Manoeuvre’ nasıl koydunuz?
İkinci kez stüdyoya girdiğimizde kaydettiğimiz şarkılar arasında olan ‘Healing’ in introsunda emprovize olarak çıkan sözlerden biri ‘A Lunar Manoeuvre’ . Albümdeki pek çok şarkıda ay teması, evreler, değişim ve gel git yer alıyor, o yüzden Chris ile beraber bu ismin albüme uygun olduğunu düşündük.
Albümün kapağı da bir o kadar ilgi çekici, onun hikâyesi nedir?
Ethem Onur Bilgiç kapak illüstrasyonunu çalışırken kayıtlar tamamen bitmişti. Ben albümle, kapakla ilgili duygularımı aktarmaya çalıştım. Ortaya çıkan sonuç albümün yapısına ve ifade ettiklerine çok uygun bir çalışma oldu.
Albümden şimdiye kadar bir klip yayınlanmış, sonrası için planlar nasıl?
İlk klip ‘She Got Caught’ sonrasında ‘Healing’ için bir lyric videosu vardı. Şimdi ikinci şarkı olarak ‘Be All You Feel’a klip çekilecek. Şarkı sonbaharda İngiltere’de single olarak yayınlanacak, onun için çalışıyoruz.
Türkiye’de albümün tanıtım süreci devam ederken, İngiltere’de nasıl olacak bu süreç?
Albüm İngiltere’de daha küçük, bağımsız bir plak şirketinden çıkacak. Orada sadece plak olarak basılacak ve bağımsız plakçılardan temin edilebilecek.
İngiltere’de single çıktıktan sonra, canlı performanslar olacak mı?
Single’ın piyasaya çıkmasından sonra birkaç özel konser olacak. Bir de bu senenin sonuna yakın Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkeleri kapsayacak 10 günlük küçük bir turne düzenlemeye çalışıyoruz.
Yapım aşamasında üzerinde en çok zaman harcadığın şarkı hangisidir? Bir de bu soruya ek olarak albümde senin için önemi diğerlerinden farklı hangi şarkıdır diye sormak isterim.
‘Healing’. Özellikle lirikleri bitirmem uzun sürmüştü. Bu şarkının yapısıyla da alakalı aslında. Tek bir piyano notası tüm şarkı boyunca tekrar ediyor, nakarat yok, sonlarda yoğun bir outro ve yaylı yükselişi var. Düzenleme anlamında da epey emek istemişti. 'Healing' benim için en özel şarkı. Bir de tabii her şeyi başlatan noktada olduğu için ‘She Got Caught’ ayrı bir yerde duruyor.
Albümün sözlere dayalı bir yanı olduğunu bir başka röportajında okumuştum. Yazarken ağırlıkla önem verdiğin bir alan, konu var mıdır?
Aslında bunu çok da genelleyemiyorum. Sevgi, öfke, yalnızlık, çocukluk, aile, ait olmama, zaman, ev, özlem, gitme isteği gibi pek çok şey. Bazen gördüğüm ufak bir şeyden yola çıkarak veya bir filmden ya da birinin söylediği bir sözden etkilenip yazdığım oluyor.
Bu soruyu röportajlarda hep soruyorum, albümünü 3 kelime ile açıklayacak olsan neler olurdu bunlar?
A Lunar Manoeuvre (gülüyor)
Şarkılarda söze önem verdiğin için bunu sormak istiyorum. Bu anlamda etkilendiğin müzisyenler kimlerdir?
Şairlerden Baudelaire, Rimbaud ilk akılma gelenler. Yine şarkı sözlerinden çok etkilendiğim müzisyenlerden Bob Dylan, Tom Waits ve Leonard Cohen'i sayabilirim.
Alternatif müzik adıyla altında son dönemde dünya standardında çok başarılı müzik yapan isimler/gruplar çıkıyor Türkiye’den. Ne düşünüyorsun bu konuda?
Evet bir hayli güzel, benim de çok sevdiğim albümler çıkıyor. Yurt dışında yapılan işlerle, burada yapılan işler diye bir kıyaslama olmasa keşke. İlk aklıma gelen 123, She Past Away, Ah Kosmos!, The Ringo Jets, Ağaçkakan. Belki burada üretilen bu müzikle ilgili tek eksiklik bu işlerin daha büyük kitlelere iletilmesindeki kanalların azlığı ve tıkanıklığı diyebilirim. Müziğin devamlılığı için önemli bunlar ama bu durumun kesinlikle kötüye gittiğini düşünmeyelim. Hepimiz daha çok çabalayacağız ve üretmeye, paylaşmaya devam edeceğiz.
KARIŞIK KASET
Hazır In Hoodies’i yakalamışken kendisinden bir de ‘Karışık Kaset’ listesi almak istedim. Liste o kadar güzel olmuş ki bir haftadır dinlemekten kendimi alamıyorum. Listeye ulaşmak isteyenler için In Hoodies’in Seçtikleri fizy’de yayında: http://trcll.im/jErlk
Keyifli dinlemeler…
Paylaş