Paylaş
Piyasalardaki nakit sıkışıklığı, faizlerdeki ‘‘bahar havasını’’ bitirdi. Dün, gecelik faizler yeniden yüzde 100 sınırına dayandı. Gecelik faizlerle birlikte bono oranları da yükseldi.Faizlerdeki artış borsayı da olumsuz etkiledi.
PİYASALARDA işler birkaç gündür iyice karışmış durumda. Piyasalarda artan nakit sıkışıklığı yüzünden gecelik faizler yeniden yüzde 100'e dayandı. Bono oranları yükselişe geçerken, borsada da düşüş devam etti.
Bankaların disponibilite ihtiyacı nedeniyle Türk Lirası piyasasında sıkışıklığın had safhaya çıkmasıyla, gecelik faizler öğleden sonra tırmanışa geçti.
Önceki gün yüzde 85'e kadar yükselen gecelik faizler, dün sabah saatlerinde yüzde 65 düzeyinde açıldı. Ardından kademeli olarak artarak, gecelik faizler yüzde 90 ve yüzde 95'e kadar çıktı. İMKB repo piyasasında gecelik faizler ortalama yüzde 90 düzeyinde gerçekleşirken, Türk Lirası Interbank'ında ortalama yüzde 78 oldu.
Piyasadaki nakit sıkışıklığının artması, Merkez Bankası'nın piyasayı yeterince fonlamamasına bağlanıyor. Piyasa dün 152 trilyon lira artı rezervle açılırken, Merkez Bankası da haftalık repo ihalesiyle bankalara 190 trilyon lira verdi.
DÖVİZ SATIŞI
Sıkışıklığı aşmak için bankaların döviz satışları dün de sürdü. Önceki gün Merkez Bankası'na yaklaşık 400 milyon dolar sattığı tahmin edilen bankaların dün de 250 milyon dolar civarında döviz sattıkları belirtiliyor.
Nakit sıkışıklığı gecelik oranların yanısıra bono faizlerinde de yükselişe yolaçtı. Piyasada en fazla işlem gören 23 mayıs 2001 vadeli tahvillerin faizi yaklaşık bir puan kadar yükselerek yüzde 38 civarında gerçekleşti. Bu tahvillerin faizi önceki gün yüzde 37.2 olmuştu.
JCR da borsayı kurtaramadı
BORSA cephesindeki gelişmeler de tatsızdı. Japon derecelendirme şirketi JCR'ın, Türkiye'nin kredi notunu yükseltiğinin açıklanması da, borsada moralleri yükseltemedi. JCR'ın notumuzu yükseltiği yolundaki haberlerle borsa sabah saatlerinde alış ağırlıklı açıldı. Hatta endeks birara 17 bin puan sınırına kadar yükseldi. Ve ilk seansı yüzde 1.5'luk artışla 16 bin 602 puandan tamamladı.
Fakat ilk seansta JCR'ın not artışının yarattığı doping ile endekste başlayan yükselişin, satış için fırsat olarak değerlendirildiğine dikkat çekiliyor. Borsada sabah seansındaki küçük çaplı artış öğleden sonra satışlarla tersine döndü. Satışlarla endeks hızla 16 bin puan sınırına indi. Mali sektör hisselerinde yoğunlaşan satışlarla endeks, birara 16 bin puanın da altına, 15 bin 795 puana kadar geriledi. Kapanışa doğru gelen tepki alımları ile toparlanan borsa, günü 16 bin puanın biraz üzerinde 16 bin 40 puandan tamamladı.
3 GÜNLÜK KAYIP YÜZDE 12
Borsada dün işlem hacmi önceki günkü seviyesinin biraz üzerinde 505.2 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Faizlerde başlayan çıkış da borsayı olumsuz etkiledi.
Geçen haftayı 18 bin 172 puandan tamamlayan borsa, üç günde, 2132 puan, diğer bir ifadeyle, yaklaşık yüzde 12 oranında değer kaybetti.
Borsanın önümüzdeki günlerdeki seyrinde bugün piyasaların kapanmasından sonra açıklanacak olan ocak ayı enflasyon rakamları da belirleyici olacak. Ocak ayı enflasyonun yüzde 4-4.5 aralığında çıkabileceği ve bunun da borsada satıldığına dikkat çekiliyor. Oranın daha yüksek çıkması dalgalanmayı hızlandırabilir.
Paylaş