Hayri Çetinkaya: Bankalar taban yaptı borsa 731 puan düştü

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Borsa, banka hisselerindeki yoğun satışlarla 731 puan gerileyerek 16 bin 200 puandan kapandı. Hisseler ortalama yüzde 4.3 oranında değer kaybetti. Borsada mali hisselerde yoğun satış yaşanırken, sanayi grubu hisselerine talebin arttığı dikkat çekti. Bu, İMKB'nin yükselişinde önümüzdeki günlerde lokomotiflerin değişeceğinin de işareti olabilir.

PİYASALARDA yeni yılın ilk günlerinde yaşanan şenlik, Ramazan Bayramı öncesinde biraz duruldu. Yeni yılın ilk işlem gününde büyük bir patlama yapan borsada kár satışları dün hızlandı. Borsa endeksi günü 731 puan kayıpla, 16 bin 200 puandan tamamladı. Hisseler ortalama yüzde 4.31 oranında geriledi. Borsa endeks bazında gerilerken işlem hacminin yüksek seyrini koruması, paranın yine borsada kaldığının bir göstergesi olarak nitelendiriliyor.

Borsada dün birinci seansta 500 trilyon ve ikinci senasta da 442.1 trilyon lira olmak üzere günlük toplam işlem hacmi, 942.2 trilyon liralık rekor düzeyde gerçekleşti.

Borsada dünkü düşüşte, son haftalardaki hızlı çıkışta lokomotif durumunda olan banka hisseleri başı çekti. Her iki seansta, başta İş Bankası (C) ve YKB hisseleri olmak üzere son borsa rekorlarında en fazla artan banka ve holding hisselerinde yoğun satışlar dikkati çekti.

Borsada özellikle mali grup hisselerinde satışlar artarken, sınai grup hisselerinde alımların gelmesi ilginç sayılabilecek gelişmelerden biri olarak gösteriliyor.

SANAYİE YÖNELİŞ

Keza her iki seasta da mali sektör endeksi hızla gerilerken, sınai grup endeksinin yükseldiği gözlendi. Borsada işlemlerin önümüzdeki günlerde sınai sektör hisselerinde yoğunlaşacağını söylemek yanlış olmaz.

Her iki senasta da mali grup hisselerinden çıkış yaşanırken sınai grubu hisselerinde alımların arttığı dikkat çekti. Bu geçişi, sektör endekslerinin seyrinden gözlemek mümkün. Önceki gün 23 bin 62 puandan kapanan mali endeks dün yüzde 8'lik kayıpla 21 bin 231 puana geriledi. Önceki gün 11 bin 456 puandan kapanan sanayi endeksi ise dün yüzde 2.4 oranında artışla 11 bin 732 puana yükseldi. Borsada dün en fazla değer kaybeden endeks, yüzde 11.9 ile bankacılık sektörü oldu.

YABANCI SATIŞLARI

Borsa dün alımlarla açıldı. Endeks ilk dakikalarda 17 bin puanın üzerine çıktı ve 17 bin 105 puana kadar yükseldi. Ancak 17 bin puanın üzerinde gelen kár satışlarıyla endeks inişe geçti ve endeks 16 bin 236 puana kadar geriledi.

Seansın ikinci yarısında banka hisselerindeki satışlara karşın sanayi ve kamu hisselerine gelen alımlarla endeks toparlandı ve tekrar 17 bin puanın üzerine yükselerek ilk seansı 332 puan artışla, 17 bin 264 puandan tamamladı.

Daha çok İMKB 30 endeksindeki hisseleri elinde bulunduran yabancıların dün sabah primli banka hisselerinde satışa geçtikleri belirtiliyor.

İkinci seansın ilk dakikalarında IMF Türkiye masası şefi Cottarelli’nin açıklamaları borsaya kısa sürede olumlu yansıdı. Daha sonra banka hisselerinde kar satışları hızlandı ve endeks 17 bin puanın altına indi. Seans ortalarına doğru birara 16 bin 86 puana kadar inen endeks, günü 16 bin 200 pundan tamamladı.

Her iki seansta da YKB ve İş Bankası (C) hisselerinin taban fiyatlara kadar gerilemesi, borsadaki düşüşü hızlandırdı.

Gecelik faizin inişi durdu

FAİZLERDE bir kaç gündür devam eden düşüş trendi dün durdu. Önceki gün yüzde 17'ye kadar gerileyen gecelik faizler dün biraz toparlandı. Bankaların sabah saatlerinde yoğun dolar alımlarının ardından yükselişe geçen gecelik faizler, interbankta birara yüzde 38'e kadar yükseldi. Bankaların sabah döviz interbankında, yaklaşık 100 milyon dolar civarında alım yaptıkları tahmin ediliyor. Bankaların sabah aldığı 100 milyon doları öğleden sonra satması, gecelik faizlerin tekrar düşürdü. Öğleden sonra gecelik faizler yüzde 20'ye kadar geriledi. İMKB tahvil piyasasında dün ortalama repo faizi yüzde 25 düzeyinde interbankta da gecelik faiz ortalama yine yüzde 25 düzeyinde gerçekleşti.

Faizlerin yüzde 30'un inmesiyle birlikte dövize talep geldiğine ve piyasanın yeni bir denge bulmaya çalıtığına dikkat çekiliyor.

Bono piyasası Ramazan Bayramı tatili öncesinde biraz durgundu. Önceki gün yüzde 40 düzeyinde seyreden bono faizleri dün de bu seviyedeki seyrini korudu. En fazla işlem gören 23 Ağustos 2000 vadeli tahvilin faizi dün yüzde 40.9'dan kapandı.

Yazarın Tüm Yazıları