Paylaş
Bazı gazetelerde yer aldı ama haberdar olmayanlar için önce konuyu anlatalım...
* İzmir Süper Amatör Küme 4. Grup’ta 25.12.2022 tarihinde oynanan Torosgücü-Torbalıspor maçında rakip oyuncuya yumruk atan Torbalıspor oyuncusu Ramazan Yardımcı 2 maç ceza alır. Takip eden ilk maçta oynatılmayan Ramazan, nedense ikinci maç olan Yapıcıoğlu Başdaşspor maçında sahaya çıkar! Torbalı maçı 6-0 kazanır. Yani 2 maçlık men cezası hiçe sayılır, kurallar umursanmaz!
* Maç sonrası Yapıcıoğlu Başdaş kulübü, maça itiraz edeceklerini sözlü olarak beyan eder, itiraz için harç ödemesini yapar. Ancak nedense itiraz dilekçesi TFF’ye sunulmaz! Bunun üzerine Torbalıspor ile ikincilik mücadelesi veren Buca Belediyespor devreye girer. İtirazın yapılmadığını öğrenen Buca Belediyespor, İzmir İl Disiplin Kurulu’na dilekçesini sunar. Ancak İzmir İl Disiplin Kurulu, “250 liralık itiraz bedelinin müsabaka tarihinden sonraki 5 iş günü içinde yatırılmadığı gerekçesiyle” itirazı reddeder. Ha, bir de şu var! Buca Belediyespor bu itirazı 5 iş günü içinde yapmış olsa da “Bir maçla ilgili itiraz 3. kişiler tarafından yapılamaz” maddesine takılacak! Yani rakibin gözü bağlanmışsa (!) 11 cezalı futbolcuyla sahaya çıkmak serbest!
* Buca Belediyespor bunun üzerine Ankara’daki Amatör Futbol Disiplin Kurulu Başkanlığı’nın kapısını çalar. Ancak oradan da ‘itirazın usulden reddi” kararı çıkar. Son olarak dosya TFF Genel Sekreterliği’ne havale edilmiş durumda. TFF Etik Kurulu dosyayı inceleyecek karara bağlayacak.
***
Evet yanlış okumadınız.
Ortada apaçık bir şekilde, maç raporlarına geçmiş, ilk bakışta çok rahat görünen bir aykırılık söz konusu! Bir de 250 liralık harç bedeli zamanında yatırılmadığı için sağlanamayan adalet!
Öyleyse sorularımızı soralım:
1- Şampiyonluk hedefleyen bir takım olarak Torbalıspor neye güvenerek cezalı oyuncusunu sahaya sürer?
2- Rakibin cezalı oyuncu oynattığını gören, itiraz harcını yatıran Yapıcıoğlu Başdaş hangi gerekçeyle itiraz dilekçesini TFF’ye sunmaktan vazgeçer?
3- Esame listesine yazılan oyuncunun cezalı olduğunu herhangi bir itiraza gerek bırakmadan ortaya çıkaracak bir ‘yapay zeka’ sistemi üretmek çok mu zordur? Rakibin gözü bağlandığı (!) sürece istediğin kadar cezalı oyuncuyla sahaya çıkmak serbest midir?
3- Türkiye’de futbolun patronu olarak TFF’nin görevi bu oyunun ne olursa olsun ‘adaletli’ bir şekilde oynanmasını sağlamak değil midir? Amatör Küme bu parantezin dışında mıdır?
4- Aynı durum Süper Lig’de yaşansa, taraflardan biri 3 büyükler olsa, dava yine sadece ‘usulden’ incelenerek mi çözülür?
***
Hukuk açısından bakacak olursak ortada bir cinayet var! Ancak kamu davası açılması gerekirken, ‘maktulün yakınlarından zamanında bir şikayet gelmediğine göre bırakın suçlular keyfine baksın’ deniyor!
TFF Başkanı Sayın Mehmet Büyükekşi ile 3 kez aynı ortamda bulunduk, sohbet etme şansı bulduk. Adalet anlayışına güvenim tam.
TFF Yönetim Kurulu Üyesi Talat Papatya ile aynı çatı altında çalıştık. Göztepe’de asbaşkanlık yaptığı dönemden şahidim ki, tek bir haksız puan almaktansa gözünü kırpmadan kaybetmeyi tercih eder. TFF Yönetim Kurulu Üyesi İdil Suher ile tanıştık, sohbet ettik. İdil Hanım’ın da adaletinden şüphem yok.
‘Altı üstü Amatör Küme’ deyip geçemem ben! Çünkü yaşamını ‘adalet’, yaşamını ‘emek’ üzerine kuranlar, dünya yıkılsa dahi, adaletin yerini bulmasını ister.
İster Süper Lig, ister Amatör Küme...
Lütfen bu güzel oyunda adaleti sağlayın...
Paylaş