Küçük sanayi artık büyük bir sanayi bölgesi oluyor

Orhangazi’de artık 400 civarında irili ufaklı işletmenin olduğu Küçük Sanayi Sitesi artık dördüncü etap için kolları sıvamış durumda.

Haberin Devamı

Orhangazi Küçük Sanayi Sitesi, Gedelek Açmalar Mevkiinde bundan tam 32 yıl önce kurulmuştu.
Daha doğru ifade ile hazırlıkları daha eskiye dayanıp, resmi olarak 32 yıl önce yönetimleşen ve o günden sonra her dönem büyümeye devam eden Küçük Sanayi Sitesi bugüne kadar 3 ayrı etap halinde ilave rezerv alanlarını kullanarak büyüdü.
200’e yakın dükkan ile başlayan Küçük Sanayi Sitesi, bugün bir çok imalat firmasını da bünyesinde barındırarak 400 civarı işyerine ulaşmış durumda.
Ve artık irili ufaklı işletmeleri ile neresinden bakarsanız bakın 2 bin kişinin istihdam edildiği bir sanayi bölgesi.
Kurulurken Küçük Sanayi Sitesi olarak kurulan bölge bugün yeniden büyüme hesapları yapıyor.
Kuruluşundan bugüne kadar KSS’nin başkanlığını Şükrü Çoklar yapıyordu.
Küçük Sanayi Sitesi geçmiş dönemlerde yerel yönetimler eli ile Orhangazi şehir merkezindeki sanayi dükkanlarını bünyesine toplama girişimleri ile de anılmış, ancak bu bir türlü gerçekleşmemişti.
İlçe merkezindeki işletmeleri bünyesine alamamasına rağmen, hem Orhangazi bölgesinden hem dışarıdan gelen yeni işletmelerle bugünkü seviyesine ulaşmış durumda.
Tabii ki bölge özel bir sanayi bölgesi olduğu için bugünkü durumu da yetersiz geliyor.
Çünkü Küçük Sanayi Sitesi, Orhangazi sanayi bölgesine yakın, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu’nun Gemlik Kavşağının tam ortasında Gemlik’e ve Gemlik Serbest bölgesine çok yakın, her yönü ile de lojistik anlamda büyük avantajları bünyesinde barındıran bir bölge.
Hal böyle olunca burada yeni işletme bulmak ile ilgili en ufak bir sorun da yaşanmıyor.
Hele hele yerli otomobil fabrikasının Gemlik’e yapılacak olmasından sonra, bu sektöre yan sanayi olarak hizmet verecek olan bir çok ilçe dışı kuruluşların da yer arayışları bu bölgeye odaklanmış durumda.
*
İşte bunu fırsat bilen KSS yönetimi ve kooperatifin 32 yıllık başkanı Şükrü Çoklar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ocak ayında yayımladığı bir genelgeden yararlanarak KSS bünyesine yeni rezerv alanlar kazandırmak için kolları sıvamış durumda.
Bilindiği gibi Cumhurbaşkanlığı 6 Ocak 2021 tarihli 6831 sayılı Orman Kanunu’na ek 16.madde yayınlamıştı.
Bu ek 16.maddeye göre atıl duran ve orman alanı dışına çıkarılması gereken yerler başlıklı düzenleme Küçük Sanayi Sitesi bölgesini de yakından ilgilendiriyor.
Küçük Sanayi Sitesinin üst kesimlerinde ve otoyolun üst tarafında kalan Kirli Sanayi Alanı olarak 1/25000 ölçekli nazım imar planına kayıtlı alanları kamu yararına KSS bünyesine katılabilir.
Bunun için devletin ilgili kurumlarına bu alanlar ile ilgili belirlenecek ödemeler yapıldıktan sonra geniş bir alan KSS bünyesine katılabilir.
Bu konuda KSS Başkanı Şükrü Çoklar’ın o bölgede 400 bin m2’Lik bir alan için daha önceden ön hazırlık ve başvurusu vardı.
Ancak Cumhurbaşkanlığı’nın yayınladığı ek 16.madde de ortaya çıkınca orada 1000 dönümlük bir alan için de aynı çalışma yapılabilir.
İşin bu noktada bir başka güzel yanı da var.
Adı geçen bölge eski çöp depolama ve eski maden ocakları bölgesi.
Bu bölge KSS’ye kazandırılırsa oradaki o atıl ve çok kirli görüntü de ortadan kaldırılmış, bu atıl bölgeler yeni işletmelere, yeni istihdama ve dolayısıyla da ülke ekonomisine yeni kazanımlara neden olacaktır.
*
Bu konuda KSS Başkanı Şükrü Çoklar’ın daha önce başlattığı ön talep çalışması da olmuş.
İlk anda 400 bin m2’lik bu alan için şu ana kadar 500 bin m2’lik bir talep olduğu da KSS yönetimi tarafından doğrulandı.
Yani;
Burada yeni rezerv alanlarının kazandırılması halinde istihdamı da ekonomiyi de olumlu etkileyecek yeni işletmelere de kavuşmuş olacak, bölge tam anlamı ile bir üretim tesisleri bölgesine de dönmüş olacak.
*
Orhangazi’nin gelişmiş otomotiv yan sanayiini, Gemlik Serbest Bölgesini, daha da önemlisi yerli otomobil fabrikasının Gemlik bölgesinde inşa ediliyor olması Küçük Sanayi Sitesi bölgesinin önemini bir kez daha artırıyor.

Yazarın Tüm Yazıları