Göçebe Oyunları alanı ne olacak?

2020 yılında yapılacaktı, 2 kez erteleme ile 2022 yılında yapıldı. Dünya Göçebe Oyunları’nın dördüncüsüne Türkiye, İznik gölü kenarı ev sahipliği yaptı. Aslında organizasyonun yapılacağı 1 yıldır belliydi. Böylesine bir organizasyon yapılacakken önden bazı öngörülerde bulunmuştum.

Haberin Devamı

Bölge bu oyunları fırsata çevirebilir. Özellikle Marmara’nın tam göbeğinde yer almasına rağmen adı sanı dahi bilinmeyen Orhangazi için çok önemli bir organizasyon olacak demiştim. Ama bunu fırsata çevirmek için de Orhangazi’nin bir şey yapması gerekiyordu. Özellikle barınma anlamında yada buraya gelecek insanların ağırlanabileceği yeni alanlar inşa edilmesi için yerel yönetimin bir şeyler yapması gerekiğini ifade etmiştim. Oldu mu peki?
Orhangazi bu organizasyondan zerre kadar faydalanamadı. Ne maddi ne de manevi anlamda. Orhangazi olarak sadece neyle övünebiliriz, buraya 6 bin Orhangazili taşıdığımızla övünebiliriz. Oysa böylesine büyük bir organizasyon Orhangazi için güzel fırsatlar ortaya çıkarabilirdi. Olmadı. Hatta, Bursa belediyelerinin neredeyse hepsinin organizasyonda bir tanıtım çadırı vardı. Bir tek Orhangazi’nin yoktu.
*
4. Göçebe Oyunları geride kaldı. 29 Eylül Perşembe akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bir çok dünya devletinden devlet adamlarının katılımı ile açılış töreni düzenlenmişti. Oyunların açılışı muhteşem görüntülere sahne olmuştu. 4 gün sürdü, pazar akşamı da yine muhteşem bir kapanış töreni ile Göçebe Oyunları tamamlandı.
*
Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere 102 ülkeden 3 binden fazla sporcu oyunlarda yer aldı. Eğlence alanları, ata sporlarını sevdirecek etkinlikler, yetişkinler için ayrı, çocuklar için ayrı eğlence alanlarının yer aldığı Göçebe Oyunlarını 4 günde yaklaşık 1 milyon kişi ziyaret etti. Oyunların, İznik’e de Bursa’ya da Türkiye’ye de büyük ekonomik ve sosyal getirisi oldu. Sadece ekonomik ve sosyal açıdan değil, Dünya barışına da katkı sağlayacak bir organizasyonu bölgemiz geride bıraktı.
Eksiği ile fazlası ile Türkiye böylesine bir organizasyonun da üstesinden gelmiş oldu. Bu, büyük bir başarıdır. Emeği geçenleri kutlamak gerekiyor.
*
Göçebe Oyunları İçin İznik’in Çakırca Mahallesi’nde 600 dönümlük alanda festival alanı kuruldu. Müsabaka alanları, gezi alanları, konser alanları ile stantların yer aldığı bu alanda oyunların ardından en fazla merak edilen konu böylesine bir alanın bundan sonra ne olacağı, nasıl değerlendirileceği yönündeydi.
Gerçekten de lojistik olarak da doğal güzelliği olarak da son derece güzel bir yerde olan Çakırca’daki bu festival alanı bundan sonra farklı organizasyonlara ev sahipliği yapacak mı yoksa, atıl mı bırakılacak? Bu konuda farkı fikirler ortaya atılıyor. Devletin yetkililerinin burası ile ilgili bir insiyatifi mutlaka olacaktır. Bu konuda dillendirilen en önemli proje Teknofest. Evet, Çakırca’daki bu festival alanının gelecek yıllarda Teknofest için de kullanılabileceği ilgili mercilerce alternatifler arasında yer alıyor.
*
Teknofest bildiğiniz gibi dünyanın en büyük teknoloji fuarı. Bu büyük organizasyonun da bir özelliği var. Teknofest bir yıl İstanbul’da, sonraki yıl ise Anadolu’nun herhangi bir kentinde düzenleniyor. 2022 yılında Teknofest Samsun’da gerçekleştirilmişti. 2023 yılında ise İstanbul’da yapılacak. Organizasyon 2024 yılında yeniden Anadolunun herhangi bir kentinde yapılacak. Peki bu kent İznik niye olmasın. Bu konuda Bursa siyaseti, bürokrasisi Teknofest’in 2024 yılında bu bölgede yapılabilmesi için çalışmalara başlaması gerekiyor. Doğrusunu isterseniz, Dünya Göçebe Oyunları gibi devasa bir organizasyona ev sahipliği yapan bölge, 2 yıl sonra Teknofest’e de rahatlıkla ev sahipliği yapabilir. Göçebe oyunları festival alanı için bu alternatif mutlaka düşünülmeli ve değerlendirilmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları