Paylaş
Son yıllarda bölgede yapılan yatırımlar sayesinde de Meram Bağları ve bölgedeki tesisler Türkiye’nin her köşesinden binlerce misafir ağırlar.
Özellikle yerli turistlerin büyük ilgi gösterdiği bir bölge.
Meram’ı güzel yapan, doğal yanıdır.
Yemyeşil ağaçlar ve dereleri ile doyumsuz bir bölgedir.
O bölgenin bu denli güzelliği kadar olmasa da Orhangazi bölgesinde de böylesine doğası muhteşem alanlar var.
Bunlardan birisi de Nadır bölgesi ve Nadır’dan Orkent bölgesine kadar uzanan dere yatağıdır.
Burası ile ilgili önceki dönem belediye başkanı Neşet Çağlayan’ın büyük bir hayali vardı.
Orkent Köprüsünden başlayıp Nadır alanına kadar olan yaklaşık 2 kilometrelik dere güzergahının tamamını ıslah edip, bu dere güzergahı boyunca da sağlı sollu sosyal donatı alanları oluşturmaktı.
Adına da Kanal Orhangazi denmişti.
Proje büyük ve belki de bölgenin en büyük cazibe merkezi olabilecek seviyedeydi.
Çünkü düşünün ki Marmara bölgesinin ortasında, İstanbul’a bir adım, Bursa’nın hemen dibinde, İznik Gölü’ne yakın, Orhangazi merkezden Nadır bölgesine kadar Meram Bağları’nı andıran bir bölge olabilirdi.
Proje şekillenmiş, Devlet Su İşleri Bölge müdürlüğü marifetiyle Kanal Orhangazi Projesi’nin ilk etabı da başlamıştı.
Nihayetinde projenin, yani ıslah çalışmasının ilk etabı olan Orkent Köprüsü ile Arkaltı bölgesinde yaklaşık 1 kilometrelik bölüm tamamlanmıştı.
Beklenen ise ikinci etabın başlamasıydı.
Ancak, DSİ Genel Müdürlüğü’nden gelen haber projenin planlanan şekli ile değil, tamamlanan bölümleri ile bitirilmiş oldu.
*
Nadır Deresi ıslah çalışmasının son durumu ile ilgili DSİ Genel Müdürlüğü bir açıklama yayınladı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Orhangazi Nadır Deresi ıslahı kapsamında yürütülen çalışmaları tamamladık. Çalışmaların tamamlanmasıyla Orhangazi ilçemizin taşkın riski azaltılmış oldu. İş kapsamında çift taraflı 1200 metre beton duvar ve 4 köprü imalatı bitirilerek fiziki olarak yüzde 100 gerçekleşme sağlanmış olup, çalışmalar tamamlanmıştır. Orhangazi ilçemize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
*
Buraya kadar sorun yok.
Tamamlanan bölüm güzel oldu.
Lakin, projenin gerçek mahiyetine ulaşması için yeterli olmayacak.
Çünkü yapılan bölüm sadece 1000 metrelik bir çalışma oldu.
*
İşin bir boyutu bu
Asıl konuşulması gereken ise DSİ böyle bir projeyi sürdürürken, kalan bölümler için ilgili kurumlar ile irtibatın kurulmamasıdır.
Yani daha açık ifadeyle, DSİ’nin ilk etabından sonra ikinci etap için Orhangazi’deki siyasi irade ve yerel yönetim konuya bu kadar uzak kalınca, DSİ de projeyi bu noktada tamamlamış oldu.
Çünkü biliyoruz ki bu hususlar takip ister, ilgi ister, kovalamak ister.
Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerden sonra birçok konuda olduğu gibi, Nadır Deresi Islah çalışmaları konusu da ilgisiz kaldı.
Ak Parti’nin Orhangazi’deki idarecileri de, Belediye Başkanı da konuya uzak durup olayı akışına bırakınca, bu durum ortaya çıkmış oldu.
*
Bana sorarsanız geç kalınmış bir durum da yok.
Yerel yönetim, ilçenin diğer yönetim kademeleri ve siyasi iradenin Orhangazi’deki temsilcileri projenin peşini bırakmaz.
Tarım Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü seviyesinde işin takipçisi olursa, proje devam eder.
Böylece Orkent Köprüsü bölgesinden Nadır alanına kadar olan bölümün tamamı ıslah edilir, sonrasında da yerel yönetim ıslah edilen dere güzergahına sosyal donatı alanları kurarak, bölgeyi bir cazibe merkezine dönüştürebilir.
Paylaş