Paylaş
CHP’YE ELEŞTİRİLERİN ARKASINDA NE VAR?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Bu ülkeye demokrasi gelecekse bunun yolu Diyarbakır’dan geçer” açıklamasını İYİ Partili Yavuz Ağırailoğlu, “Bin 212 evladımızı şehit verdik” sözleriyle eleştirmiş, çözüm adresi olarak da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni göstermişti. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz bu sözleri “bireysel çıkış” olarak nitelendirip, “Aslında sorunların çözüm adresi olarak TBMM’yi işaret eden bir paylaşım. Zaten TBMM tüm sorunların konuşulabildiği bir alan olmalı” dedi. Sadece bu değil, son döneme damga vuran bir tepki de İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik’ten gelmişti. CHP’li belediyelere ulaşmakta yaşanan sıkıntıların had safhada olduğunu savunan Çelik, “Bu sorun, iki partinin işbirliğinde artık kangren haline gelmiştir. CHP, İYİ Parti’ye saygı duymak zorunda” demişti. Genel Sekreter Uğur Poyraz, milletvekillerinin seçim bölgelerinde başta işsizlik olmak üzere karşılaştıkları sorunlara dikkat çekerek, “Milletvekillerimiz ellerinden geleni yapmayı çalışıyorlar ama her şeyi çözmek de mümkün olmuyor” dedi.
‘AKŞENER, İMAMOĞLU’NU İŞARET ETMİYOR’
Peki bu bireysel çıkışlar ittifaka zarar vermiyor mu? Üstelik kimileri Akşener’in cumhurbaşkanı adayı olarak İmamoğlu’nu işaret ettiğini iddia ederek, bu sorunu daha da büyüttüğünü söylüyor. Bakın Uğur Poyraz bu konularla ilgili neler söyledi:
“Bireysel çıkışların zarar vermesi için yapının Cumhur İttifakı gibi olması lazım.
Türk siyaseti şeffaflığa alışmalı.
Sayın Genel Başkan Akşener, birini aday olarak işaret edecekse şeffafça yapar. Bu tür cümlelerle işaret etmez. Genel Başkan’ın şu an işaret ettiği herhangi bir aday söz konusu değil.”
‘MİLLET İTTİFAKI’NIN MARKA DEĞERİ VAR’
Gelelim altı siyasi partinin yürüttüğü iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarına... Uğur Poyraz’ın bu konudaki açıklamalarını da madde madde özetleyeyim:
“İYİ Parti’nin ilk çalışması 24 Haziran öncesinde Genel Başkan Meral Akşener’in talimatı ile başladı. Çalışmanın adını Akşener, ‘İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ koyarak, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na gönderdi. CHP Lideri de o tarihte ‘Çok isabetli bir çalışma, beraber açıklayalım’ teklifinde bulundu. Liderler bunu beraber açıkladılar.
Dört gün sonra da İYİ Parti, CHP, SP, DP bir araya gelerek bu çalışmayı detaylandırmaya başladı. Hatırlayın, bu da 16 Haziran tarihinde açıklandı.
İYİ Parti’nin sistem çalışması bir Anayasa metni değildir. İlkeleri ve kavramları içeren kapsamlı bir metindir. Diğer partilerin de kendine ait çalışmaları bulunuyordu. Nihayetinde bu kez altı siyasi parti bir araya geldi. Son toplantı kısa süre önce yapıldı. Liderlerin nihai metne ‘Tamam’ demesi durumunda kamuoyuna duyurulacak.
İlkeler açıklandıktan sonra yol haritası ve takvim belirlenecek.
Protokol oluşturulacak, bağlayıcı ifadeler yer alacak.
Liderlerin oturma düzenine ilişkin bir durum yok. Çünkü altı lider mi duyuracak, nasıl oturacaklar, böyle bir karar yok. Hiyerarşi değil, ortaklaştığımız ilkeler önemlidir.
İttifakın isminin değişmesi yönünde bir talep gelmedi. Ancak bazı şeylerin marka değeri vardır.
Önümüzdeki seçim A ile B’nin seçimi değil, mevcut sorunların kaynağı olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile İyileştirilmiş Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’in seçimidir.”
Peki, Millet İttifakı sistem değiştirecek milletvekili sayısını bulabilecek mi? Amaçlarının tek başına iktidar olduğunu belirten Uğur Poyraz’a göre ittifak bu konuda bir sorun yaşamayacak. Ancak İYİ Parti’nin, “Sistem nasıl geldiyse öyle gitmeli” düşüncesinde olduğunu belirten Poyraz, “Yeni sistemin referanduma sunulmasından yanayız” dedi.
Paylaş