Çocuklarınız ile yapacağınız etkinlikleri onları sıkmadan, eğlendirerek zaman geçirmeniz için birkaç püf noktadan bahsetmek istiyorum...
Biz anne babalar çocuklarımız saymaya başladığında '' Benim oğlum/kızım 10'a kadar sayabiliyor'' diyerek mutlu olur ve ipin ucun gevşetiriz. Ancak asıl bilinmesi gereken kısım çocuğun sayı saymasının sayı kavramını tam anlamıyla öğrendiği anlamına gelmemesidir. Çünkü onlar sayı saymasını değil, sırasını ezberliyor. Bu da akıcı bir şekilde saymasını sağlıyor.
Çocuğunuzun sayı, rakam kavramını iyice anlayıp çözebilmesi için ilk önce eşleme, sıralama, gruplandırma gibi etkinlikleri becerebilmesi gerekir.
Bu dönemdeki çocuğunuz ile bol bol etkinlikler yapabilirsiniz. Gün içinde oynadığınız oyunlarda bile sayılar ile ilgili çalışmalar yapabilirsiniz. Oyuncak saatinizde oynadığınız arabalar ile ya da boya kalemleri veya blok oyuncaklarla sayıları öğrenmeyi kolaylaştırabilirsiniz.
İşte size bu konuda yardımcı olabilmesi için bir etkinlik örneği...
Malzemeler
Karton
Cımbız
Sayı kavramına ilk olarak 5 ve 5'ten az sayılar ile başlanmalıdır. 5'e kadar sayılar öğrendikten sonra çocuklar ile tane sayımı yapıp, kaç tane olduğunu söylemesini istenebilir.
Çocuklara sayı kavramını öğretirken nesne ile çalışma yapılarak sayı ve nesne gruplaması sağlanır. Sayma işleminde ilerleyen zamanda büyük küçük az çok kavramı ile birlikte verilebilir.
Malzemeler
Mukavva
Beyaz kağıt
Renkli noktalar
Yapılışı
Çok net hatırlıyorum daha küçüklükten "Ya çocuk doktoru olacağım ya da çocuk öğretmeni" derdim. Evet, belki çocuk doktoru hayalimde başarılı olamadım ama öğretmenlik tercihini yaparak çok başarılı bir yola adım attım.
Çünkü minicik bir kalpte yer almak, hayatının ilk adımında ilk öğretmeni olmak, en güzel en verimli anlarına şahit olmak, öğretmenlik mesleğimde en heyecan verici şey... Ben özel kurumlarda, kolejlerde çalıştım ve öğrencilerim ile hep 3 yaştan başladık okul hayatına. Annelerinden ilk kez ayrılmanın burukluğu... Yabancı bir ortamdaki ürkeklikleri... Etrafında neler olduğunu anlamaya çalışan şaşkın bakışlar... Annelerinden sonra ilk sığındıkları kişi olmak, her bakışında yüzünüzü gülümseten, mutluluk veren, henüz "ANNE" olmadığınız dönemde anneliği hissettiren, içini ısıtan en özel duygu…
Kasım ayının gelmesi ile heyecan ile beklenir Öğretmenler Günü. Birçok öğrenci bu özel günde öğretmenlerine en güzel en özel en anlamlı hediyeyi almak için araştırma yapmaya başlarlar. Bu sene eğitim ve öğretim döneminin uzaktan yapılması sebebiyle Öğretmenler Günü kutlamaları da uzaktan olacak.
Miniklerimizin bu özel günün anlam ve önemini kavrayarak, elleri ile hazırlayabilecekleri bir etkinlik örneği sunmak istiyorum sizlere.
Malzemeler
El işi kağıdı
Karton
Yapıştırıcı
Daha 1 Kasım'da başlarız bu şarkıya çocuklar ile. O minik kalplere Atatürk'ü anlatabildiğimiz belki en kısa ama en anlamlı şarkıdır...
10 Kasım günü gelir Atatürk büstüne bir çelenk koyar, ardından karanfillerimizi götürürüz hepimiz minik bedenler ile tek yürek olarak. Siren çalar saygı duruşuna geçer ardından İstiklal Marşımızı söyleriz, en yüksek sesimiz ile anarız Mustafa Kemal Atatürk'ü...
Bu sene birçoğumuz evlerimizde anacağız bu anlamlı günü. Minik kalpler ile evimizin bir köşesine Atatürk resmi ile Türk Bayrağı asarak Atatürk köşesi oluşturabiliriz. Hatta bu köşeye bir Atatürk çelengi yaparak günü daha anlamlı hale getirebiliriz.
Malzemeler
Siyah ve beyaz grapon kağıdı
Mukavva
Atatürk resmi
Yapıştırıcı
Peki, Waldorf eğitimi nedir, ne gibi yararları vardır? Gelin hep birlikte göz atalım...
Waldorf, çocukların bütüncül eğitimi esasına dayanarak hazırlanmış bir eğitim sistemidir. Kurulan Waldorf okulları sanat, ruhsal değer ve sosyal becerileri esas alıyor.
Waldorf eğitimi, “Oyuncak ne kadar basit ise o kadar yaratıcılığı destekler” düşüncesindedir. Oyuncakların doğal olmasının altını çizer.
Waldorf Eğitimi çam kozalakları, deniz kabukları, ip bez, taş, kağıt parçası, düğme gibi aklınıza gelebilecek her türlü çevre dostu artık materyalleri destekler.
Bir çocuğun oyuncakları ne kadar az ve ne kadar sade ise o kadar yaratıcıdır düşüncesine sahiptir. Oyuncakların ortada ya da toplu bir kutuda karışık halde bulunmasından ziyade; her oyuncak türü için ayrılan sepetlerde bulunmasını tavsiye eder Waldorf Eğitimi ve bu düzenin çocuklar üzerinde çok fazla yararı olduğunu vurgular...
Waldorf teması oyuncakları ile gün içerinde sınırsız oyunlar oynayabilirsiniz. Bugün sizlere bu oyunlardan birini göstermek istedim.
Sınıflandırma çalışmaları, nesneleri belli özelliklerine ve niteliklerine göre gruplama veya ayırma becerisidir. Çocukların gruplama yapabilmeleri için nesneler arasındaki benzerlik ve farklılıkları ayrıştırabilmeleri gerekmektedir. Sınıflandırma becerisi aynı anda iki süreç gerektirir:
Evlerinizde çocuklarınız ile beraber hazırlayabileceğiniz etkinliklerle bu bayramı coşku ile kutlayabilirsiniz. Kutlamanıza ortak olacak birbirinden anlamlı iki ayrı bayrak etkinliğini sizlere sunmak istedim.
Türk bayrağı yapımı
Malzemeler
Mukavva karton
Kırmızı fon kartonu
Beyaz fon kartonu
Makas
Yapıştırıcı
Bu etkinlikler ile çocuklar;
Ömer ile aylık konular dahilinde her gün evde mutlaka bir sanat etkinliği yapıyoruz. Farklı materyaller ile çıka sonuç ile hu tarz aktivitelere daha çok ilgi duyuyor. Bugün sizler için birkaç etkinliğimizden örnekler göstermek istedim. Hepsi evlerimizde kolaylık ile ulaşabileceğimiz ürünler ile ortaya çok güzel sonuçlar çıkarabiliriz.
CD'den kelebek
Fon kartonundan kelebek kafası ve kanadı çizilir. Kelebek gövdesi için CD kullanılır. Kelebeğin kafası ve kanatları CD'ye yapıştırılır. Kelebek kanatlarına desenlerini oluşturacak şekilde pullar yapıştırılır. Kafasına oynar göz yapıştırılır ve kelebeğimiz hazır.
Mercimekten kirpi
A4 kağıdına kirpi resmi çizilir. Yeşil mercimekler kirpinin gövdesine yapıştırılır. Sırt kısmı isterseniz boyanabilir, isterseniz kürdanlar ile dikenleri oluşturulabilir. Kuruyan mercimeklerin ardından kirpimiz hazır.
Biliyorsunuz ben okul öncesi öğretmeniyim. Yaklaşık 10 senedir birçok minik kalbe dokundum. Peki, şimdi oğlumun da ilk öğretmeni ben olsam fena olmaz mıydı? Hemen çıkardım dosyaları ve Ömer için bir yıllık plan oluşturdum. Bir kuruma gitse hangi bilgi ve becerileri alması gerekiyorsa döktüm bir kağıda.
Ve ona bir ‘ev okulu’ oluşturdum.
Sonra dedim ki kendime, neden daha birçok minik kalbe dokunmayayım ki? Oyun ve aktiviteler üzerine kurduğum Instagram sayfam üzerinden küçük bir tanıtım ile “ev okulu etkinlik kutusu” projesi başlattım. 2-6 yaş arası, her yaş grubuna özel yıllık planlar dahilinde etkinlikler koydum kutuya. Bir kurumda görebileceği tüm becerilerin yer aldığı bir kutu...
İçerisinde;
Sanat etkinliği
Makas çalışmaları
Boya çalışmaları