CHP Lideri Deniz Baykal da İzmirliler gibi eski mücadele arkadaşına vefa gösterdi. Ankara’nın yoğun gündemine rağmen oradaydı. Ve dostları... Büyük Başkan için ne güzel bir gün... Son anına kadar 550 milyon liralık emekli maaşı ile geçindi. Yakın zamanda sevgili eşi Müjgan Hanım’ı kaybettikten sonra ise kızının yanında oturmaya başladı.
İzmir, Türkiye, hatta dünya, onu 1973-1980 yılları arasında yaptığı halkçı ve cesur belediye başkanlığı ile tanıdı. Eğer 12 Eylül darbesi olmasaydı, büyük bir olasılıkla birkaç dönem daha, belediye başkanlığı yapardı. Çünkü... İzmirliler, Alyanak’ın deli dolu yanını, kararlılığını, halkçılığını çok sevmişti.Alyanak, görev yaptığı süre içinde önemli ve radikal icraatlarıyla İzmir’e kalıcı hizmetler yaptı. Örneğin; Alsancak Garı’nın önündeki geniş bulvarı açtı. Karşıyaka’da Girne Bulvarı, Tepecik’teki Gaziler Caddesi, hep onun eseridir. Tepecik’te çıkan bir yangını fırsat bilerek, bugün bile Kapılar - Altındağ arasındaki trafiğin rahat akışını sağlayan Gaziler Caddesi’ni tamamladı.
Tansaş’ın (O zamanki adıyla Tanzim Satış Mağazaları) kurdu.Koca Reis lakaplı İhsan Alyanak, bir süre önce Hürriyet Ege’de arkadaşlarımız Veli Şakır ve Ayçe Dikmen’in yaptığı söyleşide bakın neler söylemişti: "İzmir’in en az 50 yıl sonrasını düşündüm 1981 yılında 3. dönemim için aday olacaktım. Oy patlaması yapacaktım. Çok büyük hizmet projelerim vardı. Kaynaklarım hazırdı. İzmir’i Akdeniz’in vazgeçilmez yıldızı yapacak projelerimi tam uygulayacakken 12 Eylül 1980 darbesi oldu. Görevden alındım. Yoksa 1985 EXPO sunu biz yapacaktık."
Alyanak, İzmir’in tanıtımı ve kaynak yaratma konusunda da ustaydı. O dönemde belediyede yöneticilik yapan Sancar Maruflu, O’nun Türkiye’yi tüm dünyaya tanıtacak önemli fırsat olan Papa’nın İzmir ziyaretini kendi yöntemleriyle kopardığını söylüyor. Nitekim; Papa 2’nci Jean Paul, 1979 Sonbaharı’nda İzmir’e bir basın ordusuyla geldi. İzmir, milyonlarca dolar harcasa yapamayacağı tanıtımı, bu ziyaret sayesinde gerçekleştirdi. Evet tabi ki bu örnek, Alyanak’ın pratik uygulamalarından sadece biridir. İhsan Alyanak, işte bu yüzden farklı ve önemli başkandır. CHP’li olmasına karşın, belediye başkanı olduğu süre içinde parti rozetini çekmecesine koyan ve asla partizanlık için kullanmayan Alyanak, 1 Nisan günü 85 yaşına girecekti. Alyanak’ın efsane olması özellikle kentte çıkan yangın ve yıkım çalışmalarında işçilerle birlikte çalışması, gece geç saatlerde denetime çıkmasıyla ve bunların halk arasında kulaktan kulağa anlatılmasıyla başladı. İzmir’e göç edenler iş olanakları yaratması nedeniyle Alyanak’ı çok sevdi. Bıçkın tavırları, her zaman şık giysileri, briyantinli saçları, "Ayhan Işık" bıyıklarıyla İzmir’de adeta fenomen oldu.
Politikada dilini çok sert kullandı.
Kimi zaman boksörlüğünü hatırlattı.
Hatta aleyhinde haber yazan yerel bir gazeteyi "Yangın ihbarı aldık" diyerek itfaiye erleri ile basmıştı.
Yol çalışması için Alsancak’daki İngiltere Konsolosluğu ve Anglikan Kilisesi’nin duvarını yıkmasıyla ünü yurtdışına da taştı, İngiltere’nin nota vermesine bile neden oldu. Efsane başkan, yani... Koca Reis artık aramızda değil.
Dünkü sevgi seli anlamlıydı.. İnönü’nün dediği gibi, "Namuslular da namussuzlar kadar cesur olmalı bu ülkede"... Alyanak bunu kanıtladı. Nur içinde yat İhsan Amca...