DİŞ implantı çekilmiş olan diş ve dişlerin yerine yerleştirilen titanyum materyalinden üretilmiş yapay bir diş kökü.
Geçmişte hayal bile edilemeyen “diş ekme” günümüzde tartışmasız olarak köprü (sağlam dişler küçültülerek yapılan protez) ve hareketli (takılıp çıkarılabilen damak tarzı) protezlerin en iyi alternatifi olmuştur. İmplant tedavisinden sonra, doğal dişlere fonksiyon ve estetik açıdan en yakın protezin yapılabilmesi mümkündür. Şimdi, bu konuda yaygın olarak merak edilen bazı sorulara yer verelim:
Neden implant?
İmplant, sağlam ve güvenilir bir uygulamadır. Takılıp çıkarılan hareketli protez kullanan kişilerin özgüvenini kaybettiği, sosyal hayatlarında olumsuzluklar yaşadığı bir gerçektir. İmplant tedavisinden sonra yaşam kalitesi artar. kişi özgüvenini tekrar kazanır İmplant tedavisi ile hareketli protezlerin doğurduğu sıkıntılar son bulur. Takılıp çıkarılabilen hareketli protezlere göre kendi dişiniz gibi algılanır. Estetik tatmin edici boyuttadır. Kişi daha mutlu bir sosyal yaşama kavuşur. Köprü yaparken eksik dişin yanındaki sağlam dişlerin yontulup küçültülmesine gerek kalmaz. İmplant uygulaması sayesinde çekilen diş bölgesinde kemiğin erimesi engellenir, çene kemiği korunmuş olur. İmplant tedavisi ile kaybedilen doğal dişlerinizin fonksiyonunu ve estetik görünümünü en iyi şekilde yeniden sağlamak mümkündür.
Hangi durumlarda avantaj sağlar?
Alt çenede tamamen dişlerini kaybedip hareketli damak protezi kullanan hastalar kemiğin erimesi nedeniyle gıdaları çiğnenmekte sorunlar yaşamakta ve sürekli vuruktan şikâyetçi olmaktadırlar. İmplant uygulaması bu şikâyetleri ortadan kaldırır. Dilin hareketiyle bile oynayan alt protez artık hareketsiz stabil duruma getirilir. Yaşam kaliteniz artar. Sıkıntıyla geçen yıllarınıza son verir. Ayrıca sağlam dişinizin küçültülüp köprü yapılmasına gerek kalmaz. Sağlam dişleriniz yontulmadan eksik olan dişiniz tamamlanır. Diş çekilen bölgeye implant uygulandığında kemikte erime olmayacağı için daha iyi estetik sağlanır. Dudaklarda çökme olmaz. Yüzünüzdeki genç görünüm tekrar geri gelir.
Implant kanser riski yaratır mı?
Literatürde implantların kansere neden olabileceğine dair hiç bulguya rastlanmamıştır.
Her yaşta uygulanabilir mi?
Genel sağlık durumu iyi olduğu sürece üst yaş limiti yoktur. Lakin kemik gelişimi tamamlanmamış genç hastalara(18 yaş altı genellikle baz alınır) implant yapılması tercih edilmeyebilir.18 yaş üstünde koşulları uygun her kişiye implant uygulanabilir. İmplant 80 yaşında elmayı ısırmanın mutluluğunu yaşatır.
Çene kemiği zayıfsa uygulanır mı?
Çene kemiğini kalınlaştırmak için kullanılan değişik materyaller (sentetik kemik tozları vb.) ve cerrahi metotlar vardır. Şayet İmplant yerleştirilecek bölgede çene kemiğinizin zayıf ise bu kısımlara sentetik kemik greftleri yığılır. Bu yapay kemik zerrecikleri 3-6 ay içinde gerçek yapıda kemiğe dönüşür. Ayrıca ağzın başka bir bölgesinden alınacak kemik parçası implant yapılacak çene bölgesine yapıştırılarak kemik güçlendirilebilir.
Hangi tip ve yapıda implant kullanılmalı?
Değişik marka ve farklı dizaynda implantlar mevcuttur. Tabi ki klinik takipleri uzun süreli olan implant markaları tercih edilmelidir. Hastanın ağzına hangi tip ve yapıda implantın kullanılacağına hekim karar verir.