Kötü ağız kokusu sosyal ilişkiyi bozar

AĞIZ kokusu kişinin kendisi veya çevresi tarafından fark edilebilen, nefes veya konuşma esnasında ortama yayılan kötü kokudur.

Kişilerin sosyal ve özel ilişkilerini olumsuz yönde etkileyen hatta psikolojik rahatsızlıklara yol açabilen kötü ağız kokusunun (halitozis) sistemik nedenleri olabileceği gibi genellikle gerçek sebebi ağız içi kaynaklıdır. Dişlerdeki plak ve taş birikimi, diş eti rahatsızlıkları, dişlerdeki çürükler, uygunsuz yapılmış protezler, ömrünü doldurmuş eskimiş sabit ve hareketli takma dişler, yarım çıkmış olan 20 yaş dişlerini ağız kokusunun en önemli nedenleri olarak sıralayabiliriz.
Nefesinizin kötü kokup kokmadığını anlamak için basit bir test yapılabilir. Bileğinizin iç tarafını yalayın, birkaç saniye tükürüğün kurumasını bekleyin, sonra bileğinizi koklayın. Eğer hoş olmayan bir koku alıyorsanız, muhtemelen ağız kokunuz vardır.
Sabah uyanınca hissedilen kötü ağız kokusu ise normaldir. Bu koku, gece ağzın fonksiyon görmemesi ve tükürük salgısının azalmasına bağlı olarak gelişen geçici bir durumdur. Kahvaltının yapılması, tükürük salgısını çoğaltır. Tükürük salgısının artması, sabah uyanınca rahatsızlık veren kötü kokuyu bertaraf eder.

Ağız kokusunu kaldırmak için öneriler

İyi bir ağız bakımı ve dilin mutlaka fırçalanması
Diş ipi kullanımı
Ağzın kurumasına izin vermeyecek kadar günlük su tüketimi
Sigara alışkanlığının bırakılması
Takma dişlerin çok iyi temizlenmesi
Antiseptik gargaraların kullanımı
Düzenli diş hekimi kontrolü

Açlık ve oruca bağlı ağız kokusu

Açlık ve ağır diyetlerde vücut enerji gereksinimini sağlamak için yağları yakar. Yağların yanması keton denilen kötü kokulu bir bileşimin ortaya çıkmasına neden olur. Ketonların bir bölümü de nefes yoluyla dışarı atılır. Nefesteki keton da çok kötü bir kokunun çevreye yayılmasına neden olur.

Ağız kokusuna neden olan hastalıklar

Balgam akışının olduğu akciğer rahatsızları, akıntılı sinüzit, reflü, bademcik enfeksiyonları en önemli ağız kokusuna neden olan hastalıklardır. Ayrıca farklı ağız kokuları bazı hastalıkların tanısında önem taşıyabilir. Örneğin şeker hastalarında aseton, karaciğer rahatsızlıklarında ağır amonyak, bağırsak hastalıklarında dışkıyı andıran bir ağız kokusu meydana gelebilir.

Ağız kokusunun oluşma mekanizması

Ağızdaki bazı bakteriler, artık gıdalarla beslenerek yaşamlarını sürdürürler. Mikroorganizmalar bu beslenme sonrası kükürt salgılar. Ortaya çıkan kükürt çok kötü bir koku olarak nefesimize karışır. Bu bakteriler, diş plağı ve diş taşlarında bulunduğu gibi dilin özellikle arka kısmındaki pürtüklü bölümde de yaşarlar.
Yazarın Tüm Yazıları