AĞIZDA tek bir diş kaybı olduğunda bile çekimden doğan bu boşluğu doldurmak için implant veya köprü yapılması gerekmektedir.
Çağdaş diş hekimliği dişleri ağızda tutmak amacıyla değişik teknikler uygulamaktadır. Bu tekniklerden biri de apical rezeksiyondur. Apikal rezeksiyon, kök ucundaki iltihaplı doku ve kistik oluşumların, dişi çekmeden cerrahi bir teknikle temizlenmesidir. Tedavide amaç, diş çekimi yapmadan kök ucunda bulunan iltihabi dokuların temizlenip çene kemiği içinden çıkarılmasıdır.
Operasyonun uygulandığı durumlar
Diş kökünde kist ve iltihap oluşmuşsa, Kanal tam olarak doldurulamıyorsa(kök çok eğri vs.), Kanal tedavisi başarısız olmuşsa. Öncelikle kökünde iltihap bulunan dişe kanal tedavisi yapılır. Arkasından dişetinde ufak bir kesi yapılarak cerrahi bir teknikle kök ucuna ulaşılır. Bu bölgedeki iltihabi doku kazınarak temizlenir. Cerrahi işlem lokal uyuşturma ile yapılır. Yaklaşık 30 dakika sürer. Alt ve üst çene ön dişlerde cerrahi işlemin başarı oranı daha yüksektir. Bu bölgenin görme alanı daha geniş ve dişlerin tek köklü olması hekime operasyon aşamasında avantaj sağlar. Kök ucunda bulunan kist ve iltihap dokusu çok yaygınsa ve dişte sallanma varsa kök ucu rezeksiyon ameliyatı yapılmaz.