Paylaş
Ben 20 yaşında bir genç kızım. Bir süre önce kurstaki hocamla beraber oldum. İlk başlarda çok iyiydik ama sonra benden uzaklaştı. “Benim bir sevdiğim var” dedi.
Ben de umursamazmış gibi, sanki benim de bir sevgilim varmış gibi davrandım.
Ama sonra onları ayırmak için hocama mesaj attım. Sevgilisinin onu aldattığını yazdım. Mesajıma geri döndü, “Kimsin, nesin? Şu olayı bir anlat bakalım” dedi. Ardından kız aradı, kavga ettik.
Mesajı benim attığımı bilmiyorlar. Sizce mesajımdan sonra araları bozulur mu? Yoksa bu, daha çok bağlanmalarını mı sağlar?
Rumuz: Düşünceli
Kızım bu rumuzu özellikle mi seçtin, çok merak ettim... Düşünceli misin gerçekten? Düşünceli bir kız bu yaptıklarını yapar mı?
Tamam, diyelim ki kurstaki hocan seninle ilişkiye girdi, seni kandırdı. Aslında 20 yaşındasın, pek de küçük sayılmazsın. Yani hemen kandırılabilecek yaşta değilsin. Bunun kısa süreli bir ilişki olduğunu anlamadın mı?
Adam bir süre sonra senden uzaklaşmak istemiş (kısacası hevesini almış, genellikle böyle oluyor ya), sevdiği kıza dönmüş. Ama sen olgunlukla karşılar gibi davranıp ilişkilerini bozmaya kalkışmışsın. Yalan yanlış şeyler söylemiş, kötülük yapmışsın.
“Mesajı benim attığımı bilmiyorlar” diyorsun. Nasıl olur? Mesaj attığın senin telefonunsa numaran çıkar, başka bir telefonsa onun da kim olduğu mutlaka bulunur. Soruna da cevap vereyim; bence araları bozulmaz. Bunu senin yaptığını anlarlarsa, “kıskançlık” deyip geçerler. Sonuçta zor duruma düşen yine sen olursun.
Kardeşim sürekli yalan söylüyor
Güzin Abla, benim size danışmak istediğim konu, erkek kardeşimle ilgili.
Bize, arkadaşlarına, kısacası etrafındaki herkese önemli-önemsiz her konuda yalan söylüyor. Onu defalarca uyardık, fakat değişen hiçbir şey olmadı. Şimdi kimse ona hiçbir konuda güvenmiyor.
Ne yapmamız lazım? Onu nasıl dürüst olmaya, yalan söylememeye yönlendireceğiz? Bu bir hastalık mı? Eğer öyleyse ne yapmalıyız?
Rumuz: K.A
Sevgili okurum, o güvenilmez biri değil. Büyük ihtimalle rahatsız. Sürekli yalan söylemek, bir hastalıktır. Bu, aslında “kişilik bozukluğu” denen rahatsızlığın uzantısı olan ‘mitomani’dir.
Günlük yaşamlarında gerçek dışı fikirlerle insanları şaşırtan, kendine bir özellik yakıştırmak isteyen kişilerdir bunlar. Bu kişiler, yalan bilgiler üzerine kendilerince kurgulanan bir hayat geliştirirler. Bunun temelinde sevgi ve ilgi arayışı vardır.
Bir kısmında aşağılık kompleksi altta yatan sebeptir. Onlar genellikle çocukluklarından beri önemsenmediklerine kendilerini inandırmışlardır.
O yüzden kardeşinizle mücadele etmek, sürekli yalanlarını yüzüne vurmak yerine ona yön vermeli, yardım edip şefkatle yaklaşmalı, tedaviye ikna etmeniz gerekiyor.
Bunun için de devlet hastanelerinin psikiyatri kliniğine başvurmanızda yarar var.
Paylaş