Paylaş
Bağışıklık sistemi için kefir mi, yoğurt mu daha yararlı?
Feyza Hanım, bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücudumuzu çeşitli bakterilere ve mikroplara karşı korumak için, aynı zamanda da yaşlanmayı geciktirmek için kimileri yoğurdu öneriyor, kimileri ise kefiri... Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Rumuz: Önemli
Sevgili okurum, kefir pek kullanmayan bir içecek. Genelde kefire ekşimsi tadından dolayı ona haksızlık yapıyor, onun yerine ayranı tercih ediyoruz. Oysa kefirin de yoğurt gibi pek çok faydası var.
Bu konuda “Diyetisyen Dünyası” ekibinin bilgilerini sizlere aktarıyorum: “Kefir ve yoğurt, kötü bakterilerin etkisini azaltıp öldürecek canlı kültürü bünyelerinde bulundurur. Ancak kefir yararlı olan bakterilerin de çoğalmasını sağlar. Yoğurt sadece bakteri ile fermente edilirken kefir hem bakteri hem maya ile fermente edilip daha iyi bir bağırsak florası oluşturur.
Fermente süt ürünleri olan yoğurt ve kefirin mutasyonu önleyici etkilerinin fermente edilmemiş süte göre daha yüksek olduğu görülmüş. Kefirdeki bakteri ve mayalar, safra asidi parçalayıcı enzimler oluşturup kolesterol emilimini azaltarak kolesterol düzeyini de ayarlar.
Ayrıca kefiri evde çok basit bir şekilde yapabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı kefir mayasını 1 bardak süte koyup, 12 saat beklettikten sonra tülbent yardımıyla süzüp içebilirsiniz.
Kefir mayasını içine süt koyarak iki hafta buzdolabında saklayabilirsiniz. Kefirin içinde canlı organizmalar olduğu için çoğalacaktır.
Uyku bozuklukları için melatonin öneriliyor
Uzun zamandır uykusuzluk çekiyorum. Bir yerde vücudumuzun salgıladığı melatonin hormonunun uyku düzenini ayarladığını ve karanlıkta yatmazsak, bu hormonun salgılanmadığını okudum. Aynı zamanda bu hormonun yaşlanmayı geciktirdiği de belirtiliyordu. Doğru mudur? Melatonin hormonu dışardan alınabiliyor mu?
Rumuz: Uykusuz geceler
Sorununuz için araştırma yaptım. Endokrinolog Prof. Dr. Metin Özata’nın kitabına göre, ”Melatonin hormonu, vücudun gece gündüz farklılıklarına uyum göstermesini sağlar. Melatonin karanlıkta salgılanan bir hormondur. Işık olduğunda melatonin salgısı azalır. Karanlıkta uyumanın önemi bu nedenle hatırlatılıyor. Oysa melatonin uyku getirir. Ergenlik dönemini başlatır. Antioksidan etkisi vardır. Üreme alanında etkilidir. Uykusuzluğa karşı, gece almak koşuluyla, hap şeklindeki preparatı kullanılabilir.”
Hocamızın da söylediği gibi, hormonun hap şekli kullanılıyor. Ancak sprey şeklinde kullanılan türü de geliştirilmiş. Melatonin vücutta salgılanan bir hormon olduğundan, bunu bir ilaç gibi algılamamak gerekiyor. Uyku bozukluğu olan kişilerde melatonin seviyesinde düşüş kaydedilmiş. Yaşlandıkça uyku süresinin kısalması da aslında bu hormonun azalmasından kaynaklanıyor. Cep telefonu kullanımı da bu sorunları artırıyor.
Paylaş