Nefes aldıran galibiyet

Bursaspor için, var oluş sezonunda mücadele her şey anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Yeni süreçte; gerek takımın kimyası, gerek deneyim ve camia atmosferi itibarıyla sonuca götürecek ana etkenlerden biri mücadele.
Hatta biraz açarsak; belli noktalarda yalnızca mücadelenin dahi yeterli olmayacağı, yetenek ve deneyimin de yanında bulunması gereken bir sezon bekliyor kulübü.
Bu pencereden bakarsak Batman Petrol Spor müsabakasında Bursaspor’un iştahlı, dirençli ve istekli görüntüsü hemen daha ilk dakikalardan itibaren gözümüze çarptı.
Ön alan baskısıyla birlikte rakip takım, deplasmanda oynamanın bilincinin de etkisiyle oyun kurmakta zorlanırken, savunmaya çekilen bir görüntü çizdi.

GOL VE TARAFTAR DESTEĞİ TAKIMA GÜVEN VERDİ

Bu bölümlerde Bursaspor, özellikle savunma hattını öne çıkararak oyunu rakip alana yıkmak istese de, konuk ekibin ani presleri orta alandan kuruluma engel oldu.
Dolayısıyla ilk 20 dakikalık dilimde daha çok birbirini tartan, birbirini tanıyan bir oyun gördük her iki cephe adına.
Ne zaman ki Enver Cenk Şahin’in kalite kokan golü geldi, o andan itibaren oyun da açılmaya başladı.
Bursaspor’un gençleri, taraftar desteğiyle birlikte ayaklarına daha hakim, daha güvenli ve topla daha fazla oynamayı seven bir şekilde, rakip üzerinde üstünlüğünü kurdu.

Haberin Devamı

SAVUNMA ANLAMINDA BAŞARILI OLDU

Ancak ikinci yarı ile birlikte oyun hakimiyeti, yapılan değişikliklerin de etkisiyle rakibe geçerken, ikinci 45 dakikalık bölümde ise bu kez konuk ekibin üstünlüğünü gördük.
Maç sonuna da bu durum yansımış durumda; Bursaspor, sadece yüzde 39’luk topa sahip olma oranıyla oynarken, konuk ekip yüzde 61 ile farklı bir avantaj yakaladı.
Hücum aksiyonları açısından oldukça sönük geçen maçta Batman Petrol Spor, özellikle ikinci yarıda gole yaklaştı fakat burada da artı olarak değerlendirebileceğimiz Bursaspor’un direnci ortaya çıktı.
Savunma anlamında doğru pozisyon alan, özellikle rakibin geçiş hücumlarında direkt olarak ilk müdahaleyi yapan Bursasporlu oyuncular, orta alan hakimiyetini rakibe bıraksa da, kendi ceza sahası alanını çok iyi bir şekilde savundu.
Nitekim bu durum 3 puanı da beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

RAKİBE POZİSYON VERMEDİ

Mücadeleyi, yalnızca 3 puandan itibaren okumak yanlış olur.
Bursaspor her ne kadar uzaktan şut ile attığı gol ile galibiyete ulaşsa da; maç boyunca kaleye tek isabetli şutu bu gol oldu.
Bunun yanı sıra yalnızca bir kez köşe vuruşu kazandı, sadece 3 kez kaleyi deneyebildi.
Elbette rakibe de bu alanda çok pozisyon vermeyerek, yürekleri de yerinden kaldırmadı.
Kısır geçen ve gol atanın kazanacağına dönüşen mücadelede gülen Bursaspor oldu.

PSİKOLOJİK OLARAK ÖNEMLİYDİ 

İlk olarak güzel etkenlere bakacak olursak; takımın bu noktadaki arzu ve isteği ile birlikte ortaya koyduğu dirençli oyun takdire şayan.
Özellikle de kendi evinde ilk çıktığı mücadelede galibiyete ulaşmak da mutluluk verici.
Zira; ilk haftayı BAY geçmesi, ilk maçında gelen mağlubiyetin ardından ciddi anlamda dezavantaj olabilirdi.
Şayet bu maçta bir puan kaybı yaşansaydı Bursaspor kendisini, ilk 3 hafta sonunda hala ateş hattında bulabilir ve bu durum sonraki haftalar için psikolojik bir dezavantaj oluşturabilirdi.
Bu açıdan galibiyet, ciddi anlamda nefes oldu.

Haberin Devamı

RAKİBİ BOZAN BİR OYUN YAPISI VAR

Bundan sonraki sürece de gelecek olursak;
Bursaspor’un, kendi oyunu kadar rakibi bozan bir oyun sergilemeye de ihtiyacı var.
Şu açıkça görüldü ki, çok renkli, yüksek pozisyonların olduğu ve heyecanın hiç inmediği müsabakaları bu ligde oldukça az göreceğiz.
Haliyle daha az hata yapan ve oyunu daha iyi elinde tutan takımlar galibiyet için daha şanslı hale gelecek.
Bursaspor, mevcut kadrosuyla bunu ne kadar başarabilir bir soru işareti; ancak hem Afyon deplasmanında ortaya konan direnç, hem Batman Petrol Spor karşısında elde edilen galibiyet bu açıdan bizlere güzel fikirler veriyor.
Yine de geliştirilmesi gereken daha pek çok şey var.

Haberin Devamı

KANATLARI DAHA FAZLA KULLANMAMASI GEREK

Örneğin; geçtiğimiz yıllarda kanat etkinliğiyle adından söz ettiren takım, bu sezonki iki resmi maçında kanatları dilediği gibi kullanamadı.
Hücum varyasyonlarında yalnızca merkezden, kalabalık savunmaya çözüm aradı ki bu noktada da yalnızca uzaktan şutlarla etkili olabildi.
Çünkü savunmayı merkezden delebilecek ve dengeyi bozabilecek ’10 numara’ stili bir yeteneğe Bursaspor, şu aşamada sahip değil.
Dolayısıyla; hücum açısından oldukça kısıtlı imkanlar dahilinde Bursaspor’dan aksiyonlar göreceğiz gibi duruyor.

SAVUNMA DİSİPLİNİ ÇOK İYİ DURUMDA

Savunma konusunda ise ciddi bir başarı söz konusu.
Hem Afyon deplasmanında, hem Batman Petrol Spor karşısında Bursaspor savunma kurgusunu oldukça disiplinli bir şekilde sahada gösterdi.
Elbette genç oyuncuların deneyimsizliğinden kaynaklı hatalar göreceğiz ancak bu seviyede, en azından kalenin çok meşgul edilmemesini sağlamak önemli.
Ve Bursaspor’u iyi bir seviyeye taşıyabilecek yegane şey de takım oyunu.
Takım oyununu sahaya yansıttığı takdirde başarı gelecek.
Zira Bursaspor mevcut imkanlar dahilinde bireysel yeteneklerin değil, bütünlüğün bir takımı olmak zorunda.
Netice itibarıyla Bursaspor nefes aldıran bir galibiyete ulaştı.
Diliyoruz yarın Çorum deplasmanında da bu çizgi sürecek.

Yazarın Tüm Yazıları