Yüz bölgesi, yaşlanmaya ya da kilo almaya bağlı olarak zamanla aşırı derecede yağlanabilir. Bişektom, ile yanaktaki aşırı yağlanma giderilerek yüzün konturu yeniden şekillendirilebilir. Yüz gençleştirme ve inceltme estetiği prosedürlerinden birisi olarak estetik cerrahide kullanılan bir yaklaşımdır.
Yanakların doğal yapısında bukkal yağ yastıkları bulunmaktadır ve kişi yaşlandıkça bu yağ yastıkları yoğunlaşır ve tombul yanaklı bir görünüm ortaya çıkar. Bu biriktikten sonra kaybedilmesi zor olan bir yağ alanıdır. Yanaktan yağ alımı prosedürü işte bu bukkal yağ yastıklarını hedef alır. Tüm tıbbi prosedürler gibi riskleri ve iyileşme süresi vardır.
Daha estetik yanaklar için…
Yanaktan yağ alımı ile hedeflenen alan yanak içinde bulunan bukal yağ yastığıdır ve ağzın iç kısmından küçük insizyonlar açılır. Ardından yanaklardaki aşırı yağ birikimi çekilerek alınır. Prosedür yaklaşık bir saat sürer ve genel anestezi ya da bilinçli sedasyon yani lokal anestezi altında yapılır.
Yanaktan yağ alımında uygulanan teknik ve kişinin genel cilt yapısına göre iyileşme süreçleri farklılık gösterir. Birkaç gün çiğneme hareketi yaparken çiğneme kaslarında hafif ağrı hissedilebilir. Prosedürün nihai sonuçlarının ortaya çıkması birkaç hafta sürebilir. Yanaktan yağ alımı işleminin sonuçları kalıcıdır. İyileşme süreci kısa, hasta memnuniyeti yüksek bir operasyondur.
İyileşme sürecinin daha hızlı geçmesi için operasyondan önce sigara ve alkol tüketimini en az bir hafta boyunca kesmek gerekir. Operasyondan önce aspirin gibi kan sulandırma özelliği olan ilaçların kullanılmaması gerekir.
Boyun ve çene bölgemizi düşündüğümüzde ilk akla gelen gıdı çeneyle savaşmaktır. Platizma yakından çift çene ile bağlantılıdır.
Kişi yaşlandıkça boyun bölgesindeki cilt gevşeme eğilimi gösterir ve kilo kaybı olursa daha da kötüleşen sarkma görüntüsü verir. Belli durumlarda sarkıklık sadece boynun ön tarafında mevcuttur. Çeneden boyuna iki dikey kıvrım oluşturulur. Bu durumda boyun germe gerekli olmayacaktır ancak platizma kasının estetik ameliyatı veya boyun gençleştirme veya platizmanın askıya alınması denen işlem yapılabilir. Bu durumda cilt alınmayacak ancak boyun üstündeki platisma kasları gerilerek kıvrımlar ortadan kaldırılabilir.
Kişi yaşlandıkça boyun bölgesindeki cilt gevşeme eğilimi gösterir ve kilo kaybı olursa daha da kötüleşen sarkma görüntüsü verir. Boyun gençleştirme ile Çift çene veya gıdı ortadan kaldırılır. Mandibular arkın tüm çizgisini yeniden tanımlanır. Boyunda genç bir görünüm sağlar.
Nasıl yapılır?
Operasyon çene altından küçük bir kesi ile gerçekleştirilir ve doğal bir sonuç elde etmek için liposuction ile birleştirilebilir.
Operasyon 1 saat 30 dakika sürer. Lokal ya da genel anestezi uygulanabilir. Enflamasyonun geçmesi 1 veya 2 hafta almasına rağmen, sonuçlar müdahaleden hemen sonra görülebilir.
İyileşme süresi hafif geçer. Birkaç gün içinde sosyal ya da iş hayatınıza katılabilirsiniz. Ameliyat sonrası dönem ağrılı değildir, hafif ağrı kesiciler rahatlama sağlar. Ağrıları azaltmak için ilk günlerde bölgeye soğuk uygulama yapılması ve başın hafif yüksekte yatması tavsiye edilir. Bir ay fiziksel aktivite yapılmamalıdır.
20'li yaşlarda: Kırışık oluşumu önlenebilir
Önleyici botoks, yaşlanmanın başlamadan önce yavaşlatılması anlamına gelir. Kırışıklığa neden olan yüz kasları, daha az hareket etmek üzere eğitilebilir, bu da kırışıklıkların oluşmasını önler. Estetik görünümünü korumak isteyen gençler kırışığı oluşmadan engellemeyi tercih edebiliyor.
30'lu yaşlarda: İnce çizgiler giderilebilir
Otuzlu yaşlar; genellikle birçok kişisel ve kariyer dönüm noktasıyla izler bırakır. Kaşların arasında gelişen ince çizgileri görülmeye başlanabilir. Her 3 ila 6 ayda bir düzenli olarak nöromodülatör enjeksiyonları uygulaması, bu sinir bozucu 11'lerin gelişimini yavaşlatmaya, yumuşatmaya ve derinleşmelerini önlemeye yardımcı olabilir.
Çok az ya da hiç kesintiye uğratmaması, iz oluşmaması, sonuçların hemen görünür olması, etkili ve güvenilir bir işlem olması en yaygın avantajlar arasındadır.
40'lı yaşlarda: Kaz ayakları yok edilebilir
40'lı yaşlarda, çoğu kişide, göz çevresinde kaz ayakları ortaya çıkar. Alında yatay çizgiler ile beraber ağız kenarlarında da çizgiler oluşabilir. Botoks ile tüm bunların tedavisinin yanı sıra derin çizgiler için kişiye dolgu enjeksiyonu da uygulanması gerekebilir.
Araştırmalar, insanların işgücünde rekabetçi kalmak ve hissettikleri kadar genç görünmek için estetik prosedürlere başvurduğunu ortaya koyuyor. Ancak doğal görünüm endişesi ile birçok kişin estetik cerrahiye başvurmuyor.
Botoks ve dolgu enjeksiyonu ile çene yapısı da dahil olmak üzere tamamen şekillendirilebilir. Elmacık kemiği dolgusu ile yanaklarınız daha çekici hale getirilebilir. Kaş kaldırma botoksu ile gözleriniz daha fazla ortaya çıkarılabilir. Dudak dolgusu ile yüzünüze daha canlı ve çekici bir ifade verilebilir. Ardından ince çizgiler için botoks, derin çizgiler için ise dolgu enjeksiyonu teknikleri uygulanabilir.
Çene ve boyun bölgesi de gençleştirilebilir
Aşırı kare ve güçlü çene hattı erkeksi ifadenin en belirgin özellikleridir, ancak kadınlar için pek tercih edilebilir bir görünüm değildir. Bu gibi aşırı aşırı kare yüzlü kadınların, yüz şeklini oval hale getirerek daha yumuşak bir ifade vermek için masseter botoksu uygulanabilir. Masseter botoksu yüzün alt kısmını inceltmek için masseter kasına uygulanan enjeksiyon tekniğidir. Nefertiti botoksu ile çene altındaki sarkma ve katlanma gibi yaşlanma belirtileri giderilebilir.
Eğer yüz ile boyun bölgesi birleşik gibi duruyor, hatta boynunuzun altından sizi rahatsız eden sarkmalar bulunuyorsa, siz de massetter V hattı ve Nefertiti botoksuyla bu sorunlarınızdan ameliyata gerek kalmaksızın kurtulabilirsiniz.
Dinamik dolgu ile daha hareketli bir yüz
Estetik cerrahideki gelişmeler daha doğal bir görünüm ve zahmetsiz teknikler sağlamaya devam ediyor. Kırışıkların ana nedenlerinden birisi, mimik kullanımıdır. Mimik kullanımı ise dinamik kas gruplarının kontrolü altındadır. Bu bölgelerde oluşan derin kırışıkların tedavisinde mimiklerin hareket yeteneğinin azalmaması çok önemlidir. Dinamik dolgu enjeksiyonu tekniğinin ana hedefi ise mimik hareketlerini koruma altına almak.
Ameliyatsız estetik operasyonlarıyla iyileşme süreçlerine ihtiyaç olmaksızın, daha genç ve estetik bir görünüme sahip olmak hala mümkün. Ameliyatsız teknikler ile burun, çene, boyun, yanak, göz kapakları, dudak şekillendirme ve kırışık tedavisi 15-20 dakika içinde yapılabilmektedir. Eğer estetik sorunlarınızdan rahatsız oluyorsanız, alanında uzman estetik cerrahlardan destek alabilirsiniz.
Dudak dolgusu; tecrübe, bilgi ve estetik bakış açısı ister. Önemli olan enjeksiyon değil, enjeksiyonu kontrol eden eldir. Dudaklar yüzün en hassas bölgelerinden biridir ve uzun yılların deneyimine sahip bir cerrah tarafından şekillendirilmelidir.
Dudak dolgusu yüze enerjik bir görünüm kazandırır
Günümüzde birçok cerrah, dudak dolgusunda hyaluronik asit bileşiğini kullanmayı tercih ediyor. Çünkü hyaluronik asit cildin doğal yapısında da bulunan pürüzsüz bir etki yaratan ve sonuçlarının öngörülebildiği bir dolgu malzemesidir.
Hiyalüronik asitler, jel benzeri bir kaliteye sahiptir ve dudaklardaki eksik hacmi başarılı bir şekilde giderir. Doğal ve çok güvenlidirler. Alerjik reaksiyon riski yok denecek kadar azdır. Özellikle dudak ya da vermilyon sınırında daha fazla tanım isteyen yaşlı hastalar için dudaklara hacim kazandırırken çok etkili sonuçlar sağlıyor. Dudaktaki yaşlanma belirtilerini ve hacim eksikliklerini gidererek dudakları daha dolgun hale getirmekle kalmaz aynı zamanda dudakları çok daha pürüzsüz hale getirir.
Vücut, asitleri zamanla yavaşça absorbe eder. Enjeksiyonun genellikle son tedaviden beş ya da altı ay sonra tekrarlanması gerekir. Kullanılan dolgu malzemesinin kalitesine göre bu süre altı ila dokuz aya kadar uzayabilir.
Dudak dolgusu enjeksiyonu geri döndürülebilir
Eğer dudak dolgunuzdan herhangi bir sebepten memnun kalmazsanız ve çıkarılmasını yani doğal dudak yapınıza dönmek isterseniz, cerrahınız hyaluronidase adı verilen bir bileşiği enjekte edebilir, bu da hemen estetik operasyonun etkilerini tersine çevirir.
Acısız bir işlemdir
Yüz bölgesi, yaşlanmaya ya da kilo almaya bağlı olarak zamanla aşırı derecede yağlanabilir. Yanaktan yağ alımı prosedürü ile yanaktaki aşırı yağlanma giderilerek yüzün konturu yeniden şekillendirilebilir. Yüz gençleştirme ve inceltme estetiği prosedürlerinden birisi olarak estetik cerrahide kullanılan bir yaklaşımdır.
Yanakların doğal yapısında bukkal yağ yastıkları bulunmaktadır ve kişi yaşlandıkça bu yağ yastıkları yoğunlaşır ve tombul yanaklı bir görünüm ortaya çıkar. Bu biriktikten sonra kaybedilmesi zor olan bir yağ alanıdır. Yanaktan yağ alımı prosedürü işte bu bukkal yağ yastıklarını hedef alır. Tüm tıbbi prosedürler gibi riskleri ve iyileşme süresi vardır.
Yanak küçültme estetiği nasıl uygulanır?
Yanaktan yağ alımı ile hedeflenen alan yanak içinde bulunan bukal yağ yastığıdır ve ağzın iç kısmından küçük insizyonlar açılır. Ardından liposuction yöntemi ile yanaklardaki aşırı yağ birikimi çekilerek alınır. Prosedür yaklaşık bir saat sürer ve genel anestezi ya da bilinçli sedasyon yani lokal anestezi altında yapılır.
İyileşme süreci nasıldır?
Yanaktan yağ alımında uygulanan teknik ve kişinin genel cilt yapısına göre iyileşme süreçleri farklılık gösterir. Birkaç gün çiğneme hareketi yaparken çiğneme kaslarında hafif ağrı hissedilebilir. Prosedürün nihai sonuçlarının ortaya çıkması birkaç hafta sürebilir. Yanaktan yağ alımı işleminin sonuçları kalıcıdır. Bu neden ile operasyona karar vermeden önce çok iyi bir araştırma yapılmalı ve estetik cerrahtan tüm süreç hakkında ayrıntılı bilgi alınmalıdır. Yanaktan yağ alımında diğer cerrahi tekniklere kıyasla iyileşme süreci daha kısa da olsa, yine de belirli bir iyileşme sürecine ihtiyaç vardır. Unutulmaması gereken en önemli konu ise tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bu prosedürde de iyileşme süreci kişiden kişiye farklılık gösterir.
İyileşme sürecinde enfeksiyon oluşmaması için cerrahınızın size sunacağı tüm bakım önerilerine maksimum derecede dikkat edilmesi gerekir. Cerrahınız size uygulama sonrası dikkat etmeniz gerekenleri bildirecektir.
Nelere dikkat edilmelidir?
Facelift (Yüz Germe) İşleminde Nelere Dikkat Edilir?
Yüz germe işleminize bir yaklaşım önermeden önce cildinizin kalınlığı, dokusu ve elastikiyeti, kırışıklıkların ve kıvrımların şiddeti ve kesilerin nereye yerleştirilebileceğini belirlemek için saç çizginiz incelenir.
Yüzünüzün genel yapısı incelenerek size en uygun operasyon planı çıkarılır. Fazla kilonuz varsa, yüz estetiği ameliyatı geçirmeden önce kilo verebilirsiniz.
Öncelikli olarak alt yüz ve boyundaki sarkmalara yönelik standart bir yüz germe işleminin aksine, orta yüz germe, gözlerin altındaki yanak bölgesinde erken yaşlanma belirtileri olan kişiler için faydalıdır. Ayrıca orta yüz germe, geleneksel yüz germe işleminin bir parçası olarak da yapılabilir.
Yaklaşımlardan birisi, alt göz kapağı kaldırmaya benzer. Alt göz kapağında küçük kesiler yapılır ve orta yüzün altındaki doku, yaklaşık %90 dikey ve %10 geri olmak üzere hafifçe kaldırılır. Oluşan fazla deri daha sonra çıkarılır.
Orta yüz germe yapmanın başka bir yöntemi de şakak bölgesinde küçük bir kesi yapmaktır. Bu küçük kesiler, kaş kaldırma için kullanılanlara benzer. Bu şekilde gerçekleştirilen orta yüz germe, kaş kaldırma ile birlikte de yapılabilir.
Orta yüz yeniden konumlandırılır ve sarkan yanak yağ yastığı alttaki kaslarla birlikte kaldırılır. Bu, göz altı çukurluklarının, ağız çevresindeki sarkmaların düzeltilmesi ve nazo-labial kıvrımların iyileşmesi ile sonuçlanır.
Facelift (Yüz Germe) Nasıl Uygulanır?
Gözaltındaki estetik sorunlar arasında yaş alma, tıbbi rahatsızlıklar, yaşam tarzı, stres ve kalıtımsal özellikler bulunmaktadır. Bu sebeplerden bazıları ya da birkaçı birden gözaltında çökme, torba ya da renk değişikliklerine neden olabilir. Gözaltı vücudun en hassas bölgeleri arasındadır. Deformasyona çok açıktır. Gözlerde oluşan deformasyonlar insanın görünümünü çok etkiler. Gözaltı deformasyonları kişinin olduğundan daha yaşlı, yorgun ve hasta görünmesine neden olur. Bu sorunların ışık dolgusuyla tedavisi mümkün.
Işık dolgusu hakkında bilinmesi gerekenler
Işık dolgusu, gözaltında ortaya çıkan estetik sorunların tedavisinde kullanılan ameliyatsız estetik yöntemlerinden biridir. Gözaltındaki mor görünüme neden olan çukurları ve torbaları tedavi edip aydınlık bir görünüm sağladığı için ışık dolgusu olarak adlandırılır. Işık dolgusunda içeriğinde aminoasit, hyalüronik asit, antioksidan, mineral ve vitamin olan özel bir jel kullanılır. Kullanılan bu jel dokuların ve hücrelerin yeniden yapılanmasını sağladığı için gözaltlarında ve çevresinde parlaklık oluşmasını sağlar.
Uygulama sırasında önce göz çevresine lokal anestezi uygulanır. Anestezinin ardından gözaltı ve göz çevresine dolgu işlemi uygulanır. Kullanılan jel çukurlukların dolmasını sağlar. Bu işlemin genellikle tek seans uygulanması yeterli olur. Kontrol aşamasında gerek görülürse revizyon işlemi yapılabilir. Işık dolgusunun etkisi kalıtımsal özellikler, kullanılan dolgu malzemesinin kalitesi ve dozuna bağlı olarak ortalama 1 yıl devam eder. Gözaltı dokusunda kullanılan jel özel olarak üretildiğinden herhangi bir yan etkisi olmaz. Ancak gözaltı ve çevresindeki deformasyon ileri boyuttuysa yani cerrahi tedavi gerektiren, hamilelerde, alerjik bünyeye sahip olanlarda ya da göz iltihabı gibi rahatsızlıkların olduğu durumlarda uygulanması riskli olabilir.
Işık dolgusu tedavisinin hemen ardından hasta normal hayatına dönebilir. Göz çevresindeki estetik sorunların giderilmesinin yanı sıra kırışıklıkların tedavi edilmesini de sağlar. Ayrıca sadece göz bölgesinde değil, el ve dekolte bölgesindeki kırışıkların tedavisinde de kullanılabilir. Işık dolgusunun doğal görünmesi için alanında uzman estetik cerrah ya da dermatologlar tarafından sağlık merkezin bünyesinde yapılması gerekir.