Paylaş
Fotoğraflar: Emre Yunusoğlu
Ne Narman’ı bilirdim ne de Erzurum’dan Türkiye Şampiyonu buz hokeyci kızların çıktığını. Ta ki telefonuma gelen Whatsapp mesajına kadar. Eşim, “Bak” diyordu, “Erzurum’da yaşayan Narmanlı kızların başarısına bak...” Altına da not düşmüş “Kalk, git bakalım...”
Geçen hafta Şanlıurfa’dan gelmişim röportaj için, iki gün önce de Artvin’den. Çocuklar Gülsün Diye anaokulu açılışımız için. Şimdi bir de Erzurum’a mı gideceğim deyip geçiştiriyorum.
Aynı notunu Ece’ye de ilettiği için başlıyor Ece beni tüketmeye.
“Mutlaka gitmeliyiz Gülben Hanım.” Okuduğum haberlerdeki, habersizlik etkiliyor beni. Altı çizilmemiş kahramanlar ordusu bu kızlar.
Zor bir spor buz hokeyi bildiğim kadarıyla. Nasıl başarmışlar bunca şeyi? Sesleri, başarıları kadar fazla değil. Belki bizim sayfalarımız onlara ses olur...
Tamam inandım... Güzel olacak... Ertesi gün düşüyoruz Erzurum yollarına...
Kızlarla tanışmaya Buz Hokeyi Arena Stadyumu’nun soyunma odasında başlıyorum. Antrenman için formalarını giymişler. Dizlik, dirseklik, paten gibi detay aksesuvarlarını takabilmekle meşguller.
Sohbetimiz oracıkta başlıyor ve tanıdıkça hayran oluyorum hepsine. Öyle güçlü, öyle aydın ve çalışkanlar ki... Buzdağının görünen kısmı onlar... Yaşadıkları şehrin efsane kızları yaşamın tüm eksiklerine rağmen yaşadıkları ülkenin şampiyonu olmakla yetinmeyip, gözlerini olimpiyatlara dikmişler...
Özel bir beslenme biçimi olmayan, yağ-kas oranları ölçülmeyen, sağlık sigortaları olmayan şampiyon onlar... İmkansızı hiçe sayan gerçek kahramanlarım benim...
* Hepinizi tebrik ederim. Zor şartlarda yılmadan şampiyon olmanız beni çok etkiledi. Sizi motive eden şey nedir?
- İkra Nur Yerlikaya: Dünyanın en zor sporu polo ikincisi de buz hokeyi. Hem koordinasyon hem de efor açısından oldukça zor bir spor. Erzurum’da çalıştığımız spor salonunun önü otoban. Otobüs durağımız bile yok. Tüm zorluklara rağmen, haftanın 6 günü sosyal hayatlarımızdan vazgeçerek antrenmana geliyoruz. Bir hobi olarak değil karşılığını alarak, profesyonel bir şekilde yapmak istiyoruz. Geçen sene şampiyon olduk. Bu sene de şampiyon olmak için çok çalışıyoruz. Takımımızdaki herkes öğrenci.
* Süpermiş. Sen nerede okuyorsun?
- İkra Nur Yerlikaya: Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi bölümünde okuyorum. Biz buz hokeyini Türkiye’de profesyonel anlamda yapan tek takımız diyebilirim. Çünkü hepimizin okulu aynı. Takım olmanın gerektirdiği her şeye sahibiz.
* Narman’dan kimler gelip gidiyor?
- Eda Nur Özen: Narmanlıyım fakat Erzurum merkezde oturuyoruz. 10. sınıf öğrencisiyim. Narmanlı olarak memleketimin verdiği gurur beni çok motive ediyor.
* Neden bu kadar zor bir sporu seçtin?
- Eda Nur Özen: İmkanlardan dolayı. Voleybol oynama olanağım olmadı. Ya da diğer önemli sporları. Her şey zor. Sınavımız olduğunda bile gelip burada antrenman yapıyoruz. Akşam eve saat 9’da gittiğim çok oluyor.
Bir amacımız var ve yılmadan mücadele ediyoruz. Sadece takım değil, biz artık kardeş olduk.
ARKADAŞIMIN BOYNUNDAKİ FITIK PATLADI SPOR HAYATI BİTTİ
* Buz hokeyi çok sert bir spor. Sakatlanmalar çok oluyor mu?
- Betül Taygar: Çok fazla oluyor. Hepimizde sorunlar vardır. Ben antrenman esnasında biriyle çarpıştım ve kolumu kırdım. Paten bacağıma girdi. Bir keresinde de boynumu kesti.
- Fulya Yurt: Oluyor. Zaten özel bir sağlık sigortamız filan yok. Kendi imkanlarımızla tedavilerimizi karşılıyoruz.
- İkra Nur Yerlikaya: Sakatlanmalar bizim için çok tehlikeli. Ciddi bir sakatlık geçirirsek spor hayatımız biter. Bir oyuncumuz vardı. Sopası kaleye takıldı ve takla attı. O sırada boynundaki fıtık patladı. Hokey hayatı bitti.
* Buzda dengede kalmak için ne kadar çalıştınız?
- Şeyma Avaz: Bu tamamen yeteneğe ve kişinin anlama kapasitene bağlı. Bazen 1 ay sürüyor bazen 1 hafta.
VOLEYBOL OYNANMAYAN ŞEHİRDE BUZ HOKEYİ OYNUYORUZ
* Çok fazla zorlukla mücadele ediyorsunuz ve hâlâ oynamaya devam ediyorsunuz. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?
- Kübra Dadaşoğlu: Hepimiz sevdiğimiz için yapıyoruz yoksa bunun kahrı çekilmez.
- Fulya Yurt: Dün takımdan bir arkadaşımız hastaydı ama 39 derece ateşle antrenmana çıktı.
* Buz hokeyi oynayarak bir yandan da Erzurumlu kadınları hafife almayın da diyorsunuz…
- Şeyma Avaz: Erzurum yapı itibariyle diğer illere göre daha farklı. Kimse şortla gezemez burada. Voleybol maçı izlenmez mesela. Ama biz hokey oynayarak aslında onlara çok şey anlatıyoruz.
- Betül Taygar: Rakiplerimiz bizi küçümsüyordu. İlk başlarda 20-25 sayı yiyorduk. Maç sonrasında bizimle “İyi antrenmandı kızlar” diye dalga geçiyorlardı. Narmanspor’un gücünü son iki senede anladılar. Bizi bu başarıya rakiplerimize olan hırsımız getirdi.
* Neden voleybol maçı izlenmez burada?
- Şeyma Avaz: Benim ablam voleybol oynuyordu ama büyüyünce bıraktı.
- İkra Nur Yerlikaya: Bizim takımımızda başı kapalı bir arkadaşımız var. Ailesi onun voleybol ya da atletizm oynamasını istemez. Artistik buz pateni yapmak isteyen olsa pist var. Ama aileler kıyafetlerden dolayı çocuklarını yollamaz.
ALMANLARIN SOYUNMA ODASINDA TELEVİZYONU VAR BİZİM OTOBÜS DURAĞIMIZ BİLE YOK
* Ailesi desteklemeyen ve bu yüzden zorluk yaşayan oldu mu?
- Kübra Dadaşoğlu: Ben Ilıcalıyım. Ilıca görüş açısından biraz geri kalmış bir ilçe. Benim ailem de sporu geri plana atan insanlardı. Beni bu takıma beden eğitimi öğretmenim Yeliz Yüksel getirdi. Bir öğretmen başımda olacağı ailem kabul etti. Fakat antrenmanlarımız geç saatte bittiği için ailem biraz bu durumu sorun yaptı. Evimizle spor salonunun arası 14 kilometre. Yaklaşık 45 dakika sürüyor otobüsle. Her saatte otobüs bulamıyoruz.
* Amerika’nın meşhur buz hokeyi ligi NHL’de sporcular çok büyük paralar kazanıyorlar. Siz para kazanabiliyor musunuz?
- Şeyma Avaz: Milli takıma girdikten sonra devlet bize burs veriyor. Okul sürecinde 4 yıl boyunca ayda 1200 lira. Milli olmayan, sadece kulüpte oynayan arkadaşlarımız bir şey kazanmıyor. O yüzden o arkadaşlarımız ayrıca çalışmak zorunda kalıyor.
* Milli takımın sosyal anlamda sağladığı avantajlar var mı?
- Fulya Yurt: Sadece burs alıyoruz. Bir de şampiyon olunca altın madalya alıyoruz. Ama o da altın değil.
* Diğer ülkelerdeki sporcuların avantajlarını gördüğünüzde keşke bizim de olsa dediğiniz çok oluyor mu?
- İkra Nur Yerlikaya: Orada sporcuların beslenmelerinden tutun egzersizlerine, masajlarına kadar her şeyleri ile ilgileniyorlar. Profesyonelliğin dibini yaşıyorlar. Bundan bir ay önce Almanya’ya gittik. Soyunma odasına girip kapıyı açtığınız anda sizi bir masa karşılıyor.
Televizyondan, oturma-dinlenme odalarına kadar her şey var. Soyunma odalarında her oyuncunun halısının önünde ve dolaplarının üzerinde isimleri yazılı. Her şey özenli.
Onlar gerçekten hokeyi yaşayarak oynuyorlar. Biz sokak futbolu gibi sokak hokeyi oynuyoruz onların yanında. Türkiye’de sadece 8 ilde buz pisti var.
Onların şartları ise bizim çok çok üstümüzde.
22 YAŞINDA HEM GOLF HOCASI HEM DE BUZ HOKEYİ MİLLİ SPORCUSU: FULYA YURT
“Uçağı da, beş yıldızlı oteli de bu spor sayesinde gördüm”
* Uzun yıllar golf oynadığını duydum. Doğru mu?
- 8 sene oynadım. Golf Federasyonu’nun bir projesi vardı. Seçmeler için Erzurum’a gelmişlerdi. Seçmelere katılmıştım. Yapay çim serilmişti yere. Karşıda da bir file vardı ve topu oraya atıyorduk. En fazla 30 metre atabiliyorduk. Topu vuruyorduk ama nereye gittiğini görmüyorduk. Sonra kampa davet ettiler. Turnuvalara katılmaya başladık. Müsabakalar için İstanbul’a, Antalya’ya gidip geliyordum.
* İstanbul’a, Antalya’ya gitmek, uçağa binmek birçok deneyim kazandırmış olmalı…
- Çok şey kazandırdı. Uçağı da, beş yıldızlı oteli de golf sayesinde gördüm. Küçük yaşta kazanmayı ve kaybetmeyi öğrendim.
* İlk kez beş yıldızlı otele gittiğinde, uçağa bindiğinde neler yaşadın?
- İlk kez beş yıldızlı otele gittiğimde 11 yaşındaydım. Çok eğlenceli şeyler yaşadım. Golf oynamayı bıraktım ama golf antrenörlüğü yapıyorum.
* Helal olsun sana… Sen de çocuklara kendi öğrendiğin teknikle mi öğretiyorsun?
- En son onları Antalya’ya götürdüm. Yaptıkları hareketler, havuza girme istekleri, açık büfede yemeğe çalıştıkları yemekler… Hepsinde kendimi gördüm.
* Ailen golf ve buz hokeyi oynamanı nasıl karşılıyor?
- Golfe başladığım zaman bunu profesyonel olarak yapacağımıza dair bir gelecek vaat etmediler. Annem, “Okuluna önem ver. Golften bir şey çıkmayacak” dedi. Sonra bir gün anneme, “Buz hokeyine başlıyorum” dedim. Annem de bana, “Golfü ne yaptın da buz hokeyine başlayacaksın” dedi. “Buz hokeyinde milli olacağım, senin karşına öyle geleceğim” dedim. İkinci senemde milli sporcu oldum. Çok mutluyum.
ERKEK KÜLTÜRÜ
“Kızlar hokey oynar mı” diyen erkekler var ama seyircimizin yüzde 90’ı erkek
* Biz toplum olarak futbola meraklıyızdır. Onun dışındaki sporlara çok fazla ilgi duymayız.
- Şeyma Avaz: İzleseler futboldan daha zevkli olduğunu görecekler. Mesela seyircimizin yüzde 90’ı erkek. Ve her maçımızda tribünlerimiz dolu.
Türkiye’de gelmiş geçmiş en fazla seyirci rekoru bizde. Bizden başka rekor kıran takım yok. Büyük şirketlerden destek bekliyoruz.
Futbola verilen önem buz hokeyine de verilsin. Birçok büyük şirket futbola, basketbola, voleybola sponsor olurken bizi görmüyor.
İSTANBUL NEREDE
İstanbul güya modern ama maça sadece bizim seyircimiz geliyor
* İstanbul buz hokeyine ilgi gösteriyor mu?
- Fulya Yurt: İstanbul’a geçen aylarda maça gittik. Tribünde İstanbul takımının seyircisi yoktu. Hep bizim takımın seyircisi vardı. Fanatik gruplarımız var.
* İlk başlarda Erzurum halkından nasıl tepkiler geldi?
- Fulya Yurt: Bizi bu kıyafetlerin içinde görünce şaşırıyorlardı.
- İkra Nur Yerlikaya: “Kızlar buz hokeyi mi oynarmış” diyenler vardı.
-Şeyma Avaz: Narman’da staj yaptım. O zamanlarda benim buz hokeyi oynadığımı görünce merakla buzun üzerinde o kıyafetlerle nasıl durduğumuzu soruyorlardı.
- Kübra Dadaşoğlu: Ben hep erkeklerin yaptığı sporlarla ilgilendim. Tekvando da yaptım futbol da oynadım. O yüzden bana hiçbir şey diyemediler.
* Bu seneki hedefiniz nedir?
- Sevilay Kesteloğlu (antrenör): 9-10 Nisan’da yarı final maçlarımız var. Hedefimiz yarı final ve final maçlarını kazanıp şampiyon olmak. İnşallah bu sene de şampiyon olacağız. Kupa törenimiz İstanbul’da olacak. Sizi de bekleriz.
Erzurum’da 4, İstanbul’da 1 buz pisti var
* Aileler maddi anlamda destek oluyor mu?
- Hüseyin Yavuz: Diğer takımlardaki oyuncuların aileleri formalarından, ekipmanlarına hatta uçak biletlerine kadar karşılıyor. Biz kendimiz karşılıyoruz.
* Medya destek oluyor mu?
- Yücel Ahmet İşleyen: Türkiye’de birçok yerde haber olduk ama Kanada basını bizi daha çok yazdı.
* Türkiye’de kaç tane buz pisti var?
- Hüseyin Yavuz: Türkiye’de toplam sekiz buz pisti var. İstanbul’da bir tane var Erzurum’da dört tane.
BUZ HOKEYİ NASIL OYNANIR?
* Buz hokeyinde sahada 6’şar kişiden oluşan iki takım yer alır.
* Yedek kulübesinde en az 15 oyuncu, en fazla 20 oyuncu olmak zorundadır.
* Oyun, rakip kaleye pakı (Buz hokeyinde kullanılan top yerine geçen cisim) atmak üzerine kurulu.
* Hakem oyuncunun maç esnasındaki hareketlerine göre takımı eksik kişiyle oynatma hakkına sahiptir. Bunlar 2,5 ve 10 dakikalık cezalardır. Bunun haricinde bir de maç cezası vardır.
* Bir takım sahada en az üç kişiyle oynayabilir. (Ceza durumlarında)
Tek gayemiz ilçemizin adını duyurmak
* Sporcuların beslenmesi, yağ- kas oranı, yaşamı, okul hayatı çok önemli. Neler yapmak istiyorsunuz?
- Murat Eren: Bunlar başlıca sorunlarımız. Taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyoruz. Yağ-kas oranları ölçülmüyor. Öyle bir imkanımız yok. Menajerleri yok. Basın mensubumuz yok.
* Bunların hepsini belediye, kaymakamlık ve Burhanettin Eser gönüllü olarak yapıyor…
- Murat Eren: Valiliğimizden ve büyükşehir belediyemizden de destek alıyoruz. Tek gayemiz ilçemizin adını başarılı bir şekilde duyurmak. Kız çocuklarımızın sporlar ilgilenmesi. Ülkemizde çok yeni olan buz hokeyinde 8 milli sporcu kazandırdık.
* Aileler teşvik edici oluyor mu?
- Murat Eren: Kesinlikle. Bu bölge ekonomik açıdan dezavantajlı. Ligdeki diğer kulüplerdeki oyuncuların ailelerinin durumu bize göre daha iyi. Çocuklarını bu alana bilinçli olarak yönlendiriyorlar. Bu konuda sıkıntılıyız. Ama şampiyonuz. Çünkü çocuklarımız çok tutkulu ve istekli.
BUZDAĞININ ALTINDAKİ İNSANLAR ANLATIYOR GİDERİMİZ BÜYÜK AMA KESEMİZ KÜÇÜK: BİR KALECİ ELBİSESİ 3500 LİRA
* Narman İlçe Kaymakamı Murat Eren: Burhanettin Eser bizim bir numaralı destekçimiz. Bu takımı kuran da idare eden kendisidir. Ben ve Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen, ona sadece destek oluyoruz. Burhanettin Bey Ankara’da yaşıyor. Narman sevdalısı biri.
* Narman Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen: Bu çok pahalı bir spor. Bunun sponsorluğunu evet biz yapıyoruz ancak bölgede işadamı düzeyinde çok insan yok. Biraz maddi durumu iyi olanlar 5-10 bin gibi rakamlar verebiliyor. Örneğin bir mağazaya gider bir marka elbise alırsınız 1500 lira derler, bir kenar mağazadan alırsınız 150 lira derler. Biz çocuklara 150 liralık kenar mağazadan malzeme alıyoruz. Fakat buna rağmen kaleci kıyafeti 3500 lira.
* Narmanspor Onursal Başkanı Burhanettin Eser: Narmanspor’u 1986 yılında Narman’daki gençlerle birlikte kurduk. Başta futbol takımı olarak yola çıktık. Kızım 2007 yılında buz patenine başladı. Sonra Erzurum’a buz sporlarını getirmeyi çok istedim. Önce buz hokeyini ve curlingi getirmek için harekete geçtim. Bir takım kurmak için Yeliz Yüksel’ Erzurum’a yolladım. Yeliz Hoca yetenekli öğrencileri seçti ve takımları kurduk.
Buz hokeyi pahalı bir spor. Oyuncuların tüm ihtiyaçlarını biz kendi imkanlarımız, belediye, valilik, kaymakamlık ve spor il müdürlüğünün katkılarıyla yapıyoruz.
Bu çocukların spor sayesinde hayatları kurtuluyor.
Erzurum buz hokeyinin Kanada’sı olabilir. Sporcularımıza çok güveniyorum.
Bir çocuk 96 kilometreden buz hokeyi oynamaya gelir mi
* Büyükşehirlerimizde sporculara tanınan imkanlar, bu kızlarımıza da tanınıyor mu?
- Murat Eren: Mümkün olduğu kadar karşılıyoruz. İlçemizde bir buz sahamız yok. İlçede buz hokeyine çok meraklı gençlerimiz var. Fakat saha olmadığı için antrenman yapamıyorlar. İlçemiz Erzurum merkeze 96 kilometre. Çocukların sürekli gidip gelmesi kolay olmuyor. Yol şartlarımız kötü olduğu için uzun sürüyor gidip gelmek. Bir ana sponsora ihtiyacımız var. Vakıfbank’ın, Ülker’in, Eczacıbaşı’nın basketbola, voleybola destek olduğu gibi. Bizim harcadığımız paralar zaten o kadar büyük değil.
FUTBOL MU BUZ HOKEYİ Mİ
Bir futbol maçı seyredin bir de buz hokeyi maçı, sonra kararı kendiniz verin
* Ülke olarak niye futbola bu kadar meraklıyız?
- Murat Eren: Size katılıyorum. Futbola harcadığımız parayı diğer branşlara da harcasak çok sayıda olimpiyat şampiyonu çıkartırız.
Biz ilçemizde futbol takımını kapattık. Çünkü her yerde var.
- Yücel Ahmet İşleyen: Bir buz hokeyi maçı izleyin, inanın futbolda böyle bir zevk ve heyecan yok.
Paylaş