Tokyo’nun 2020 Olimpiyatları kozu “Yükselen Doğu”

GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç İstanbul’un 2020 Olimpiyatları kazanması durumunda makro ekonominin etkilenmeyeceğini söylemiş.

Haberin Devamı

Diyelim ekonomiyle ilgili bir kaygı yok.

Ancak BM’nin eski Konut Hakkı raportörü Miloon Kothari’nin geçtiğimiz günlerde İstanbul’a yaptığı ziyaret sırasındaki uyarısına ne demeli?

Kısaca hatırlatmak gerekirse, Kothari, Çin’den bile hızlı bir kentsel dönüşümden geçen İstanbul’un Olimpiyat oyunlarını kazanması durumunda bir “felaketle” karşı karşıya kalacağını söylemişti.

Kothari pek çoğumuzu kızdıracak şekilde “Umarım İstanbul Olimpiyatları almaz” diye de eklemişti.

İstanbul, diğer adaylar Tokyo ve Madrid karşısında daha şanslı gibi görünüyor.

İspanya’nın içine düştüğü ekonomik kriz nedeniyle en zayıf aday gibi görünen Madrid’i bir yana bırakalım 1964 yılında Olimpiyatları ağırlamış olan Tokyo’nun şansı nedir?

Bunu bir öğle yemeğinde bir araya geldiğimiz Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Keiji Fukuda ile konuştuk.

Haberin Devamı

1964 Tokyo Olimpiyatları, Fukuda’nın deyişiyle, Japonya’nın ekonomide “yüksek büyüme” dönemine rastlıyor.

2. Dünya Savaşı’ndan, hem madden hem manen tuzla buz olmuş bir şekilde çıkan ve 10 yıllık “yeniden yapılanma” sürecinden geçen ülkenin 1964’te olimpiyatları kazanması son derece anlamlı.

Güveni yerine gelmiş bir ülke olarak ekonomide bir güç haline geldiğini dünyaya göstermenin bir yolu.

1964 Tokyo Olimpiyatları aynı zamanda Asya’da düzenlenen ilk olimpiyat oyunları.

Bugüne gelirsek, Asya’nın koşulları çok farklı.

Hatta Fukuda’nın tespitiyle, Beijing Olimpiyatları’nın düzenlendiği 2008 yılından da farklı bir Asya gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Parıltısını giderek daha fazla kaybeden Batı’ya karşı bir “Yükselen Doğu” konuşuluyor.

Endonezya, Malezya, Singapur, Vietnam’ın yanı sıra dünyaya yeni açılan Myanmar (Burma) Fukuda’ya göre geleceğin “kaplanlarından” biri.

Asya’nın eski “kaplanı” Japonya 2020 Olimpiyatları’yla “Yükselen Doğu”nun önemli oyuncularından biri olduğunu hatırlatmak istiyor.

Dahası, bu çoğrafyada giderek zenginleşen orta sınıfın 2020 Olimpiyatları’na ilgi göstereceğini, Tokyo’nun Asyalı turistlerin akınına uğrayacağını varsayıyor.

Japonya’nın olimpiyat oyunlarına ayırdığı bütçe 4,9 milyar dolar ancak Fukuda bu rakamın aşılacağı kaygısını taşıyor.

Haberin Devamı

Tokyo’nun merkezinde tasarlanan Olimpiyat Köyü’nün projesinde deprem ve tsunami riskleri de hesaplanmış.

İstanbul’un da deprem kuşağında olduğunu unutmayalım.

Projelerde bu hesaba katılmış mı?

Keiji Fukuda’ya İstanbul’un olimpiyatları kazanma şansını sordum.

“İstanbul’un alt yapı ve trafik en büyük sorunu. Avantajı ise çekiciliği. Çoğrafi konumu, tarihi ve kültürel mirası. Olimpiyat oyunlarını kazanarak İslam Dünyası’na vereceği derin bir mesajı da var.  Dolayısıyla İstanbul’un yansını yüksek görüyorum” diyor.

Berkman, Dilek Özçelik’in dramının ipuçlarını vermişti

EDİRNE’de kanser hastası, üniversiteli Dilek Özçelik’in dramının gündeme düşmesinden sonra SGK piyasada bulunmayan kanser ilaçlarıyla ilgili alarm durumuna geçmiş.

Haberin Devamı

Kanser hastalarının umudu, pahalı ve “yenilikçi kanser” ilaçlarıyla ilgili sıkıntıyı aylar öncesi Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkanı ve Novartis ülke başkanı Güldem Berkman ile konuşmuştuk.

İlaç sektörünün 2023 vizyonunu hazırlayan Berkman, Türkiye’nin yenilikçi ilaçlara en zor ulaşan ülkelerin başında geldiğinin altını çizmişti.

Yenilikçi ilaçlarda euro kurunun 1.9 lirada sabitlenmiş olması, ruhsatlandırma zorlukları bu tür ilaçlara ulaşmanın önündeki engeller.

SGK’nın Özçelik’in dramıyla bazı ilaçlar için harekete geçmesi yetmez.Yenilikçi ilaçlarla ilgili sağlık politikalarının da gözden geçirilmesi artık kaçınılmaz.

Bu arada Dilek Özçelik’in anlattıklarından, MR çekimleri, teşhis için hastanede aylarca beklediği anlaşılıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları