Fransız karikatürist Plantu, Le Monde Gazetesi’nin birinci sayfasına çizer, müthiş esprilidir.
Plantu bugünlerde çok meşgul: Yakından tanıdığı eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile bir proje üzerinde çalışıyor. Projenin adı "Barış İçin Karikatür".
Fransız karikatürist Plantu tanıdığım en tatlı insanlardan biri. Le Monde Gazetesi’nin birinci sayfasındaki karikatürleri müthiş esprilidir. Hem naif, hem de zariftir.
Plantu Türkiye’yi yakından tanır. Bundan, yedi sekiz yıl önce onunla bir İstanbul ziyareti sırasında tanışma fırsatı bulmuştum. Ondan iki zamanın cumhurbaşkanı ve başbakanı Demirel ve Ecevit’in karikatürlerini çizmesini rica etmiştim.
Plantu bir saniye zarfında, bir iki çizgiyle önüme iki politikacının nefis karikatürlerini koymuştu.
Demirel’i Chirac ile buluşturmuştu. İki liderin arasında minik kalpler uçuşuyordu.
Ecevit’in ise bir elinde Türk, diğerine Fransız bayrağı vardı.
Köprülerin altından çok sular aktı. Ne günlerden bugüne geldik.
Yarın Plantu, Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı çizmeye kalksa minik kalplerin yerini neler alır doğrusu merak ediyorum.
TÜRKİYE’DEN RAMİZE ERER
Her neyse, Plantu bugünlerde çok meşgul: Yakından tanıdığı eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile bir proje üzerinde çalışıyor. Projenin adı "Barış İçin Karikatür".
Plantu bu projesinde yalnız değil. Fransa’dan başka meslektaşlarının yanı sıra ABD, Danimarka, Belçika, Cezayir, İsrail, Filistin ve Türkiye’den karikatüristler var yanında.
Türkiye’den kim mi var?
Radikal Gazetesi çizeri Ramize Erer.
Le Monde Gazetesi’nden okuduğuma göre Fransızlar Ramize Erer’in karikatürlerini son derece "cesur" buluyor.
Gerçi gazetenin yayınladığı Erer’in karikatüründe bir çeviri hatası vardı ama neyse...
Annan’ın girişimiyle ilk kez 2006’da New York’ta bir araya gelen bu karikatürist grubu şimdi vakıf oluşturmak için iki ayda bir buluşuyor.
Plantu "Hoşgörüsüz kişiler Batı ile İslam dünyasını ayırmak istiyor. Biz kalemlerimizle köprü oluşturuyoruz" diyor.
Plantu’ye soruyorlar: "Medeniyetler çatışması çalışmalarınız sayesinde başarısızlığa uğrar mı?"
"Evet, neden olmasın... Projemiz iyi sonuç verebilir" cevabını veriyor...
MEDENİYETLER İTTİFAKINA NE OLDU?
Peki Türkiye’nin önemsediği Medeniyetler İttifakı’na ne oldu?
Yoksa yine Annan’ın girişimiyle, İspanya Başbakanı Zapatero ile Başbakan Erdoğan’ın birlikte başlattığı Medeniyetler İttifakı’ndan ümit kesildi mi?
Bana sorarsanız, Türkiye son dönemde Hıristiyan din adamlarına yönelik saldırılarla bu ittifak konusundaki inanılırlığını giderek yitiriyor.
Gerçi Zapatero ile Erdoğan önümüzdeki 15-20 gün içinde Madrid’de biraraya geliyor. Ama dediğim gibi bu işten pek ümitli değilim.
Birleşmiş Milletler de öyle gibi... Baksanıza "Medeniyetler İttifakı"nın karşısına "Barış İçin Karikatür" projesini çıkartmış. Hangisi tutarsa vaziyeti.
Bu arada iyi haber şu: Nicediruluslararası karikatür yarışmaları düzenleyen Aydın Doğan Vakfı Birleşmiş Milletler’den davet almış.
Önümüzdeki mart ayında New York’ta "Dünya Barışı İçin Karikatür Sanatı" sergisini açıyor.
Vakıf, uluslararası yarışmalarında ödül alan 42 karikatüristle sergiye katılıyor.