Paylaş
Daha önce Rahmi Koç, Güler Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Oya Eczacıbaşı, Ümit Boyner, Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Ara Güler gibi isimlere verilmiş olan, Fransa’nın en prestijli, en köklü devlet nişanı Legion d’honneur Sani Şener’e alkışlar içerisinde takılıyor.
Çok sayıda davetlinin katıldığı Fransız Sarayı’ndaki törende konuşan Fransız Büyükelçisi Charles Fries, Şener’e bu önemli nişanın neden verildiğini şöyle açıklıyor:
“Fransa Cumhuriyeti, Sani Şener’i, Fransa’nın en eski, en prestijli nişanı olan Legion d’honneur ile taltif ederek, örnek teşkil eden mesleki hayatı ve ülkemiz arasındaki ekonomik ilişkilere yaptığı üstün katkılar nedeniyle minnettarlığını ifade etmek istemiştir”.
TAV Grubu’yla kendi deyişiyle “Fransa’nın incisi” Aeroports de Paris arasındaki ortaklığa değinen Büyükelçi Fries, bu ortaklığın Fransa’nın Türkiye’ye yaptığı yatırımlar arasında gerçek bir başarı öyküsü olduğunun altını çiziyor.
Bu ortaklığın başarısının pek çok Türk yatırımcısını Fransa’ya çektiğini belirten Büyükelçi Fries, “TAV ile ADP işbirliğinin başka sektörlere de ilham vermesini bekliyorum” diyor.
İNŞAAT ALANINA BAKAN OTEL ODASI
Havalimanı inşaatında TAV’ı dünya devleri arasına sokmayı başaran Sani Şener’i elbet hepimiz tanıyoruz.
Ancak Şener ile ilgili bilmediğimiz bazı anekdotları Fransa Büyükelçisi Fries’in ağzından duyuyoruz.
“Sani Şener öylesine mükemmeliyetçi, öylesine işine tutkuyla bağlı biri ki, Atatürk Havalimanı’nın inşaatı sırasında bölgedeki bir otelde, inşaat alanına bakan bir oda tutmuştu”.
Eşinin, çocuklarının ve kardeşlerinin yani Kocaeli Üniversitesi eski rektörü Sezer Şener Komsuoğlu ile eski Trabzonspor Başkanı Sadri Şener’in anlamlı törende yalnız bırakmadıkları Sani Şener konuşmasında bir kez daha hatırlatıyor:
1988 yılında Türkiye’de 15 Fransız şirketi varken, şu anda bunların sayıları 1400 civarında.
Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret hacmi 16 milyar Euro.
Fransız ADP’nin TAV’a yaptığı 1 milyar dolara yakın yatırım Türkiye’ye yapılan en büyük yabancı sermaye yatırımlarından biri.
Paylaş